Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radioreceptor select

tepeleacatalin

Postări Recomandate

Poate fi din cauza pozitiei aparatului fata de statia de emisie,pentru ca antena de ferita prezinta o directivitate pronuntata,Roteste

aparatul incet  stanga sau dreapta cu pana la 90 grade si aflii pozitia in care ai receptie-semnal maxim.

Incearca si cu o antena exterioara.

Link spre comentariu

de acord ca pozitia aparatului si implicit a antenei de ferita influenteaza receptia.....dar in zona asta RRA are semnal puternic si in plus inca 6 aparate din colectie au aceeasi pozitie si nu au acel sfarait.....pe unde medii si acelasi post......toate sunt puse pe acelasi raft deci conditii identice

cu respect

Editat de tepeleacatalin
Link spre comentariu

Fara sa fiu cel care stie adevarul absolut...1m mai incolo de alimentatorul de laptop sau becul economic poate face ceva diferente in perturbatii.

Aparatele construite inainte 1975-1980 nu aveau problemele de azi si drept urmare proiectarea lor nu a tinut cont de alimentatoarele in comutatie.

Pe de alta parte poate fi un etaj care oscileaza aiurea, aici un osciloscop te poate ajuta.

Editat de mila
Link spre comentariu

foarte adevarat ce spuneti.....mai ales ca aici unde se afla e o adevarata baie de radiatii de la surse in comutatie....si totusi am si un BUCUR 8 un KAISER pe tuburi un ITT GOLF un DUO  un SCHAUB LORENZ cateva GLORII unul din primele tipuri si mai multe si nu fac asa......mai am un SONATA 201 rusesc care si el face la fel....ca vechime sunt identice 1974......cred ca totusi ceva ceramici din frecventa internediara sunt devalorizati si atunci nu isi mai fac treaba corespunzator.....ce parere aveti?

cand ma refer la ceramici am in cedere valorile de la 10 nano in sus pana la 100 nano....cei placheta care nu au fost foarte fiabili....la bucur i-am schimbat pe toti si mediile sunt ok

cu respect

Link spre comentariu

foarte buna ideea cu functionarea lui pe medii...dar alta varianta decat acel program nu exista?....am o camera video....voi face o inregistrare si o voi posta...sau macar voi incerca sa o postez......

cu respect

catalin

Link spre comentariu

si surpriza emisiunii.....butonand tastatura care schimba gamele de unda.....acel sfarait a disparut ca apoi in functie de pozitia celalalte taste sa apara sa dispara sa se auda mai tare sau mai incet....asta....... trag eu o concluzie ar fi din cauza oxidarii...contacte imperfecte...

de aici intrebarea ...cu ce se curata cel mai bine o tastatura de vechimea acesteia.....cu ce se poate inlatura oxidul cel mai eficient

pana acum am incercat cu spirt si pe moment a avut efect dar in timp au reaparut aceleasi efecte

cu respect

Link spre comentariu

Vorbim de treburi diferite...mizeria se indeparteaza cu solventi dupa care se lubrifiaza si treaba e terminata.Daca e vorba de oxid,deja e alta poveste,asta inseamna ca stratul protector de pe suprafata contactelor fixe si/sau mobile a fost compromis(asta in cazul ca a existat).In astfel de cazuri se curata mecanic(smirghel fin,pasta abraziva,panza aspra,etc) dupa care se aplica o protectie impotriva oxidarii(cel mai la indemana tot prin lubrifiere).De regula rezultatele in astfel de cazuri sunt pe termen scurt sau mediu.Fiind vorba de un aparat din anii 80 inclin sa cred ca acele contacte au fost de calitate(mai tarziu a aparut nebunia economiilor in productie in detrimentul calitatii si fabricam contacte din tabla chioara)...ramane de vazut prin demontare daca sunt doar murdare sau uzate din cauza frecarii/utilizarii.Am intalnit aparate la care tasta UM si UUS avea contacte uzate din cauza folosirii intensive,iar tasta UL si US avea contacte ca si noi.Evident ca daca nu detii claviaturi donatoare se pot face schimburi intre taste ca sa-ti rezolvi macar partial problema...fiind aparate de colectie,banuiesc nu vor fi folosite intensiv.

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...

Domnilor, va salut! 

Am făcut și eu rost de un radio identic, nefuncțional; in schimb arata destul de bine, atât interior cât și exterior! La interior nicio intervenție, așa că am inceput cu înlocuirea condensatorilor electrolitici de valori mici(erau muci), cei mari fiind în parametrii; am curățit potențiometrii, i-am lubrifiat, merg strună! Tastatura este super, nici urmă de oxid! După toate astea, îl alimentez: pe ul și um, nimic... pe us prinde posturi, pe uus, fâșâit puternic și chiar prinde un post! L-am luat la măsurători, și am ajuns la bobina l205, după notarea din cartea albastra(schema de mai sus); pe schema sunt 2 bobine, in aparat sunt 3 bobine , una dintre ele fiind întreruptă; am desfăcut ușor sarma, vreo 5 spire și s-a rupt, nu am putut sa o desfac toată. Am bobinat vreo 10 spire, am montat bobina la loc și acum am zgomot pe ul și um, fara semnal radio, deci nu prinde niciun post; daca ating bobinele de pe ferita am zgomot puternic, dar nu prinde nimic, m-am cam blocat!!!

IMG-20230214-163132-504.jpg

Bobina ecranata de lângă trimeri, asta e cu problema! 

IMG-20230214-180359-233.jpg

Înfășurarea v-v a fost întreruptă, pe ea vine o tensiune de 6v. Eu zic că chiar daca nu e numărul de spire ok, tot trebuia să prindă ceva pe am. Prinde pe fm, postul Kiss fm, oglinda!

Editat de Budreala Radu
Link spre comentariu

Conform schemei L205 este bobina (traf-ul) de oscilator UL/UM. Ca sa oscileze, trebuie sa nimeresti sensul corect de bobinare pentru infasurarea V-V. Daca nu oscileaza, nu prinzi niciun post si trebuie sa refaci bobinajul in sens invers fata de prima data.

Ca schema si valoare CV Selectul se aseamana cu Royal S734, pentru care bobina de osc. are datele de mai jos (L209-L210-L211):

image.thumb.png.8390b1c7516c4d8ea4879c625fe46b9c.png

Infasurarea V-V din cazul tau corespunde infasurarii a2-b2 cu 7,5 spire de la Royal.

Succes!

Link spre comentariu

Astăzi am refăcut bobina, după notarea mea, astfel: 

- înfășurarea R-R: 75 spire 

- înfășurarea V-V: 7 spire 

- înfășurarea T-T: 4 spire 

Toate cele 3 bobine, având același sens de bobinare, respectând începutul înfășurării. Calitatea sunetului și recepția sunt super, sunt surprins!  

Sincer sa fiu, nu știam de existenta acestui radio, e prima dată când îl văd; in afara faptului că e foarte înghesuit că și construcție, e tare...

Link spre comentariu

IMG-20230216-124059-418.jpg

Bobina așa cum am făcut-o eu; punctele sunt începuturile înfășurărilor, sarma am folosit recuperata dintr-o altă bobina asemănătoare, același diametru pentru toate cele 3 înfășurări.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări