Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensator variabil cu aer din 1967

flomar60

Postări Recomandate

Acum 5 ore, mafalda a spus:

Vad ca au si patru sectiuni pt UKW, UUS.

N-au decât doua sectiuni pentru UKW. Pachetul de placi rotorice este izolat (flotant).

S-a folosit în aparate produse în RDG.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Pachetele rotorice sunt izolate fata de ax si în contact doua câte doua. Cautati scheme de radiouri cu lampi redegiste si veti vedea ca pe UKW folosesc condensatoare variabile fara legatura la masa.

Link spre comentariu

Nici alea de pe UKW?

Poftim aici o discutie despre condensatoare variabile pentru UKW construite pe acelasi calapod.

Deseara va pun poze în care se vede clar cum este construita partea pt. UKW. Este echivalenta cu asa-zisele condensatoare fluture.

Condensatorul din anuntul de pe ebay îl stiu mai demult; am vrut sa-l cumpar dar vânzatorul mi-a confirmat ca nu are patru sectiuni independente pt UKW.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Trebuie o poza de detaliu, pot fi 2 condensatori pe ukw daca o sectiune a statorului asigura contactul pentru sectiunea rotorului corespunzator. Neamtul de pe ebay va lua negativ sigur :rade:

Editat de okean
Link spre comentariu

Pare ca placile rotoarelor sectiunilor de UUS sunt montate izolat(?) pe ax, sunt acolo ceva ce seamana cu niste distantiere izolatoare(?) si pare ca pe acestea sunt montate placile rotorului.

Dealtfel, la variabilul din prima poza, nici nu se vede sa aiba contact electric de masa la ax (prin frictiune)...

cv.jpg

cv1.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da, e o " complicaciune " intre ax si lamele cred ca e un distantier din 2 sectiuni, cea dinspre ax izoleaza si cea dinspre placi asigura legatura electrica, ramane de vazut cum e asigurat contactul mobil...

Link spre comentariu
Acum 15 minute, okean a spus:

... ramane de vazut cum e asigurat contactul mobil...

Deloc. Sunt practic doua condensatoare variabile sincronizate dar complet izolate, atât între ele cât si fata de masa.

Pe vremea când a aparut acest model de condensator, aceasta a fost o cerinta din partea proiectantilor de tunere UKW pentru a asigura izolarea circuitului oscilator de cel de semnal în sensul împiedicarii interactiunii dintre ele. Între timp au învatat cum sa asigure izolarea celor doua circuite si în cazul unui condensator variabil cu masa comuna.

Exista si condensatoare la care pachetele rotorice sunt izolate fata de ax dar au contact (alunecator) propriu, izolat fata de carcasa metalica. Se folosesc de ex. la grid-dip-metre.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări