Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensator variabil cu aer din 1967


flomar60

Postări Recomandate

    Salutari tuturor!

Am descoperit acest condensator variabil printre lucrurile unui electronist batran ( omul ne-a parasit pentru o lume mai buna...) si m-am gandit sa fac cateva poze mai ales pt. ambalajul original al fabricii Electronica...

Condensatorul este nou , fara urme de lipire si presupun ca era parte componenta a radioreceptoarelor cu tranzistoare cu bloc UUS - de ex.RR Mamaia- capacitatea celor doua sectiuni mari este de 350pF - sectiunea mai lata- si 310pF, sectiunea ceva mai ingusta...sectiunile de UUS nu am reusit sa le masor....

  Iata pozele:post-228380-0-57447400-1434733891_thumb.jpg

                      post-228380-0-08631100-1434733925_thumb.jpg

                    post-228380-0-19686600-1434733951_thumb.jpg

                    post-228380-0-33459800-1434734024_thumb.jpg

                    post-228380-0-57620500-1434734059_thumb.jpg

                    post-228380-0-68711000-1434734104_thumb.jpg

                    post-228380-0-24744200-1434734143_thumb.jpg

                    post-228380-0-73738500-1434734190_thumb.jpg

                    post-228380-0-65035100-1434734238_thumb.jpg

 Sper ca am ales sectiunea potrivita pt. aceasta piesa de muzeu....

               Toate bune!

Link spre comentariu

Probabil acesta a fost un rebut. Nu am vazut cond variabil cu placi lipsa in nici-un radioreceptor fabricat de uz. Electronica, sau si altele.

Link spre comentariu

Radioreceptorul S651 T,sau Mamaia cum mai este cunoscut

 

Posted Image

 

Vedere interior

 

Posted Image

 

Detaliu condensator variabil

 

Posted Image

 

Cred ca asa era modelul...parca am mai vazut la un Nordic asa ceva,insa si ala era un fel de Mamaia in cutie de stationar.

Am gasit o poza si de la Nordic,nu mai dau detaliu pt ca e acelasi tip de condensator variabil

 

Posted Image

Link spre comentariu

Si Nordic avea finalii audio EFT125 daca tin bine minte...Multumesc pt. poze, se pare ca este un variabil pt. acest receptor...daca aveti nevoie v-il donez...

Link spre comentariu

Multumesc,daca va prisoseste il pot lua ca rezerva strategica. Am avut de furca ceva cu cateva exemplare.E drept ca variabilul a fost fiabil in adevaratul sens al cuvantului(se poate distruge doar din cauze externe,niciodata din functionare in conditii normale),insa nu acelasi lucru se poate spune despre claviatura...invariabil majoritatea aparatelor au cedat si au fost inlocuite din cauza acestei claviaturi,care nici mecanic nici electric nu si-a facut treaba...aproape ca ma saturasem de schimbat cu claviaturi noi la toate cate mi-au trecut prin mana,pt ca nici curatarea pastilelor,nici inlocuirea lor nu a dat rezultate,se uza in egala masura stratul de argint de pe pastila dar si de pe contactul fix,asa incat doar schimbarea pastilei nu aducea mare imbunatatire,si la cate fire sunt lipite pe partea de sus,fara sa mai socotim extragerea de pe cablaj...o adevarata placere.Finalii la Nordic intr-adevar erau EFT125,insa poza a fost facuta cu AC180K,pt ca o vreme n-am avut cu ce sa inlocuiesc EFT125 defecti si nu ma induram sa le las nefunctionale.Acum au EFT-uri insa n-am mai facut poze.Am ramas cu 2 aparate Nordic(cu diferente la interior) si 2 Mamaia din 6...cu 4 bc am facut fericiti alti colectionari,le-am dat la schimb.

Link spre comentariu

V-il daruiesc cu mare placere , eu nu am ce sa fac cu el, dumneavoastra insa , aveti unde sa-l folositi...un PM cu datele de expeditie...condensatoare variabile cu aer am o multime, recuperate din tot felul de radio-uri cu lampi si tranzistoare,se pune praful pe ele pentru ca nu ma indur sa le arunc... 

Link spre comentariu

Toate CV de superheterodina au probleme de aliniere pe UM, de aceea sectiunea de oscilator difera prin forma sau numarul placilor si are capacitate mai mica.

Link spre comentariu

Va salut,

 

@flomar60,

 

Da, este o adevarata intoarcere in timp sa vad asa ceva ambalat si cu pretul afisat.

Intr-adevar este condensatorul de la radioreceptoarele mentionate de colegi si asa este conceput, intocmai cum se vede.

Va asigur ca ambele sectiuni sunt egale si cu aceeasi variatie a capacitatii functie de unghiul de deschidere. Si pe schema aparatelor este scris capacitate egala dar din nefericire in "cartea albastra" este scris 393 pF in loc de 339 .

 

Batrana mea punte indica cca 340 pF pe ambele sectiuni mari si cca 25 pe cele mici.

Undeva pe la jumatatea cursei rotorului capacitatea este de asemeni egala, am masurat la 90 pF.

 

@puriu,

 

Desi ar fi mai bine cum spuneti,la majoritatea covarsitoare a radioreceptoarelor romanesti sectiunile Cv sunt egale.

Fac exceptie receptoarele din seria "Turist" respectiv "Turist" "Sport" "Primavara" si "Miorita T4" la care Cv are diferente atat la numarul placilor cat si la forma acestora.

 

Afara de condensatorul discutat aici, cu sectiunile diferite constructiv dar capacitati egale, mai exista o exceptie. Nu imi amintesc exact radioreceptoarele dar sectiunuile, desi sunt egale ( la cv inchis) au placile inegal distantate cu grosimea diferita dar acelasi profil. Sunt Cv numai pentru MA.fara sectiuni MF. Ma voi documenta exact, putinele aparate imi sunt in alta locatie.

 

Intr-adevar problema alinierii este mai complexa la sectiuni egale, mai ales la unele dintre primele aparate produse in tara unde Cv are valori de 2x500pF, cu pecadere la cele tranzistorizate care au aceste valori : Litoral , Miorita 1, 2 si 3 .

Situtia s-a ameliorat intrucatva o data cu utilizarea Cv de capacitate mai redusa.

 

Unii producatori, "Orion" de ex, au montat  doua sectiuni egale usor decalate. Este cazul rr. Orion AR 201 (010) cu UM si US la care cele doua sectiuni sunt decalate cu cca 10 - 15 grade sexagesimale scurtand usor unghiul de rotatie  Am receptorul, foarte distrus , este la inceput de restaurare si la timpul potrivit voi arata acest detaliu care de fapt m-a determinat sa incerc refacerea lui.  

Link spre comentariu

La o superheterodina fara pretentii alinierea pe UM se face aproximativ, doar cu trimeri si pader. Am avut un receptor nemtesc cu patru benzi, de la 100 la 10.000 m, fabricat in 1928. Pentru aliniere perfecta pe toate benzile, una dintre sectiunile CV avea si statorul rotativ (cu cateva grade) de la un buton de pe panou.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
On 6/24/2015 at 10:06 AM, puriu said:

Pentru aliniere perfecta pe toate benzile, una dintre sectiunile CV avea si statorul rotativ (cu cateva grade) de la un buton de pe panou.

Cred ca merge si cu condensator variabil obisnuit, cu doua sectiuni, la care pentru acordul exact al circuitului de la intrare se utilizeaza inca un condensator variabil, de capacitate mai mica, pus in paralel cu prima sectiune. Iar la sectiunea a doua (la oscilator) se pune in paralel un condensator fix.

Link spre comentariu

Acei condensatori variabil vopsiti in gri-albastrui sunt fabricati de firma Kopf din RDG, probabil exemplarele precum cel din primul post au ajuns intr-un ambalaj pe care scrie "Electronica"  fiindca firma romanesca le revindea altui client extern si dorea sa se creada ca sunt fabricati chiar de ei.

Link spre comentariu

 

Acum 4 minute, Spitfire a spus:

dorea sa se creada ca sunt fabricati chiar de ei

Din ce motive? Avand in vedere ca Electronica chiar a fabricat acel model de condensator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări