Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuburi UV-alimentare.

GEO 53 BN

Postări Recomandate

Salutare domnilor,

Am cumparat de la un user de pe forum, 5 bucati tuburi UV de tipul T5 BLB  8W produse de VITO. Puteti sa ma sfatuiti cum sa alimentez tuburile respective fara sa le defectez? Sincer nu as alimenta tuburile cu un balast electronic, vazind, in timp, ce efecte dezastruoase au acele montaje asupra tuburilor fluorescente.Ma gindesc ca si tuburile UV ar suferi aceleasi efecte. Orice sfaturi ,sugestii, sint binevenite.

Multumesc, 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GEO 53 BN

4

• Spitfire

2

• Dxxx

1

• validae

1

Top autori în acest subiect

Având în vedere că un drossel clasic de 8W e greu de găsit și scump, trebuind și câte unul pentru fiecare tub....tot la balastul electronic aș zice că trebuie să vă orientați.Căutați un model mai serios, eventual unul ce poate comanda câte două lămpi. Nu toate balasturile electronice sunt proaste...de fapt un balast electronic bine proiectat și realizat lungește viața tubului, nu o scurtează. Plus că aprinderea este aproape instantanee și factorul de putere mai bun.Dacă doriți vă puteți orienta spre construirea în regim propriu a unui balast cu punte și condensatori ce comandă tubul prin impuls de înaltă tensiune (cu filamentele reci). Acesta este ieftin și foarte eficient,  singurul dezavantaj este că tubul se alimentează în curent continuu și se va uza numai la un singur capăt, dar asta nu-i scurtează viața...am folosit mulți ani lămpi casate cu filamentele arse cu astfel de montaj fără probleme.Exemplu: http://www.repairfaq.org/sam/linefl.gif

Link spre comentariu

Sincer nu as alimenta tuburile cu un balast electronic, vazind, in timp, ce efecte dezastruoase au acele montaje asupra tuburilor fluorescente.

In ce constau "efectele dezastruoase" asupra tuburilor?! Am vazut si tuburi fluorescente de 18W care au functionat non-stop 8 ani cu drossel electronic, nu observ nici un "efect dezastruos".

Poate doar in cazul in drosselul electronic nu e  potrivit pentru acel tub, atunci chiar e nasol, si pentru tub si pentru balast.

Acele tuburi black-light Vito sunt de cea mai slaba calitate oricum, dar la 5 lei/buc isi fac treaba.

Link spre comentariu

In ce constau "efectele dezastruoase" asupra tuburilor?! Am vazut si tuburi fluorescente de 18W care au functionat non-stop 8 ani cu drossel electronic, nu observ nici un "efect dezastruos".

Poate doar in cazul in drosselul electronic nu e  potrivit pentru acel tub, atunci chiar e nasol, si pentru tub si pentru balast.

Acele tuburi black-light Vito sunt de cea mai slaba calitate oricum, dar la 5 lei/buc isi fac treaba.

Cind am spus "efecte dezastruoase",am spus-o in deplina cunostinta de cauza.Am in baie o corp cu tub fluorescent de 18W,care dupa citeva luni(max 8 luni) filamentul tubului de pe o parte, se intrerupe si normal,trebuie schimbat.Dupa un timp, tubul incepe sa se inegreasca la un capat,celalalt capat neavind nimic.La inceput am lasat tubul in aceeasi pozitie pina cind a "decedat".Apoi am intors tubul marindu-i intrucitva viata.Am folosit numai tuburi Tungsram si Philips .Odata am gasit tuburi Osram.Corpul il am de aproximativ 7-8 ani,(deci balastul este de calitate) si am dat pe el o suma de bani nu tocmai mica.Am ales acel corp pe considerentul ca "o marfa mai scumpa este mai de calitate decit una ieftina".Stiu ca la noi, teoria asta nu prea functioneaza intotdeauna.

Având în vedere că un drossel clasic de 8W e greu de găsit și scump, trebuind și câte unul pentru fiecare tub....tot la balastul electronic aș zice că trebuie să vă orientați.Căutați un model mai serios, eventual unul ce poate comanda câte două lămpi. Nu toate balasturile electronice sunt proaste...de fapt un balast electronic bine proiectat și realizat lungește viața tubului, nu o scurtează. Plus că aprinderea este aproape instantanee și factorul de putere mai bun.Dacă doriți vă puteți orienta spre construirea în regim propriu a unui balast cu punte și condensatori ce comandă tubul prin impuls de înaltă tensiune (cu filamentele reci). Acesta este ieftin și foarte eficient,  singurul dezavantaj este că tubul se alimentează în curent continuu și se va uza numai la un singur capăt, dar asta nu-i scurtează viața...am folosit mulți ani lămpi casate cu filamentele arse cu astfel de montaj fără probleme.Exemplu: http://www.repairfaq.org/sam/linefl.gif

Am vazut si eu schema asta publicata pe un alt forum si o am pe undeva pusa, pusa atit de bine, incit nu o mai gasesc.Multumesc domnule @validae.Stiam de schema prezentata de dvs (o am copiata dar nu dau de ea)  speram sa o gasesc pentru a intreba daca acet montaj, functioneaza fara probleme..Am experimentat si montajele prezentate de domnul @emil matei care functionau chiar cu filamentele  intrerupte.Acolo trebuiau folosite drosele corespunzatoare puterii tubului utilizat.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Eu am becuri CFL Osram cumparate de 17-18 ani si au mers zi de zi de atunci, poate doar in concedii s-au odihnit si cel putin dintre cele de 11W toate merg la fel de bine, desigur ca probabil fluxul luminos o fi mai scazut, insa atat.

Adevarat ca driverele sunt mult mai elaborate.

Adevarat ca alte becuri Osram de 15 si 20W s-au mai defectat, dar in general respectand estimarea de viata data de producator, in timp ce performerii mei de 11W au deja de cel putin 3 ori mai mult timp in functie.

Link spre comentariu

Din cite stiu eu CFL-urilor nu le place sa fie aprinse si stinse frecvent.Chiar e indicat sa fie lasate aprinse.Am avut si eu CFL-uri Osram,pe cutie scria Made in Germany.Cei drept si pretul era destul de marisor. De tinut au tinut mai mult decit altele, dar nici chiar asa de mult.Nu le lasam aprinse mai mult decit era necesar.

Link spre comentariu

Nici un tub fluorescent normal, indiferent ca e alimentat cu balast clasic sau electronic, nu are durata de viata independenta de numarul de aprinderi-stingeri, la fiecare initializare se produce depleţia materialului electrono-emisiv depus pe filamente. NU prea mai vad rostul utilizarii tuburilor fluorescente in prezent pentru a produce lumina in spectrul vizibil, pentru asta LED-urile sunt absolut satisfacatoare, tuburile fluorescente mai au utilizare in aplicatii precum cea enuntata de initiatorul topicului prezent(black-light, lămpi germicide, lămpi cu caracteristici speciale utilizate in acvaristică, etc.

La baie e total nerecomandată utilizarea tuburilor fluorescente, numărul ridicat de aprinderi-stingeri reduc teribil durata de viaţă a tubului, acel tub ar fi rezistat 3-4 ani dacă era lăsat sa lumineze non-stop, pe când aşa, la 7-8 luni se duce pe copcă.

Link spre comentariu

Invertorul electronic este cel mai indicat. Daca il folosestibpe filamente reci merge de nu se poate. Poti incerca o electronica de le un CFL de bec economic. Dupa cum postam acum ceva vreme am reparat ceva traznai cu UV ptr polimerizat gel de unghii. Toate lampile aveau invertorLampile respective erau de 9W.

Link spre comentariu

Am construit montajele (pentru alimentarea tuburilor fluorescente) gasite prin revistele tehnium, dar prezentate si pe site-ul lui Emil Matei.Cu toate ca filamentele nu erau alimentate, am avut tuburi, care dupa o perioada de timp, nu s-au mai aprins.Acum parca sint convins ca am facut o greseala  cumparind tuburile respective.Mai bine ma orientam inspre LED-uri UV.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări