Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Util pentru incepatori.

aghora17

Postări Recomandate

atentie mare la porcaria aia de site ca e plin de capcane (virusi) in reclame mai ales.

un loc util de invatat electronica (la nivel univesitar) sunt cursurile de la MIT care se pot descarca direct de la ei.

https://ocw.mit.edu/

O gramada de domenii nu doar electronica.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
1 hour ago, roadrunner said:

cursurile de la MIT

Acum ceva multi ani am înțeles și eu ce însemnă să ai profesori care chiar au înțeles ce predau.
Demostrațiile practice de la MIT la cursuri despre momentul forței, amortizarea oscilațiilor (cu pendulul suspendat în tavan și capul profesorului la capăt de cursă) ...

Link spre comentariu

Eu am fost surprins de simplitatea unor cursuri (echivalente cu ce am facut eu in faculta) - pe noi la inginerie ne-au cam rupt in doaua cu teoria de parca urmam sa devenim oameni de stiinta nu ingineri (asta mi s-a parut mie), posibil sa gresesc

RR

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Pentru că are ESR mic. Atenuarea zgomotelor care vin dinspre șunt este cu atât mai bună cu cât raportul Rfiltru/ESR este mai mare. Întrucât Rfiltru nu poate fi prea mare rezultă că ESR trebuie să fie cât mai mic.

Link spre comentariu

Multumesc!

Acuma am unul din plastic. 

As putea sa selectez cu instrumentul chinezesc din mai multe tipuri de condensatori un ESR cat mai mic?

Link spre comentariu

Nu se poate obtine ESR mai mic si cu 2-3 condensatori de valoare mai mica in paralel ?
Pentru ca tot este sectiunea "incepatori", care ar fi dezavantajul ?

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

@daniels

Nu știu care e ăla ”instrumentul chinezesc” dar în principiu poți face sortarea cu orice instrument care măsoară ESR. Nu văd însă rostul, condensatori ceramici se găsesc pe toate drumurile. Nu știu care este aplicația ta concretă, s-ar putea să nu conteze prea mult la urma urmelor.

@mihaiaurul

Sigur, punând condensatoare în paralel ESR echivalent va fi mai mic. Totuși, la o tehnologie dată, de obicei ESR este mai mic la condensatoare cu capacitate mai mare deci câștigul s-ar putea să nu fie cel așteptat.

Link spre comentariu

Instrumentul chinezesc e acel tester care masoara tranzistoare, condensatori, bobine, nu stiu cum se numeste.

Ca aplicatie, am in lucru o sursa de laborator la care pot regla tensiunea si curentul (mV, mA), pt care am facut un multimetru care indica V, A, P si Ah.

Link spre comentariu

Da, cred că vorbești de ”Multitester”. Nu e chinezesc după știința mea, ei doar l-au copiat și îl vând. Personal am mari rezerve că poate măsura corect zeci de mΩ, mai ales fără conexiune Kelvin, dar nu pot face o afirmație certă, nu am încercat, nu posed unul.

Sursa ta e în comutație ? Dacă nu poți să omiți filtrajul cu totul.

Dar, repet, nu ai/nu poți obține un ceramic? Dacă nu ai noi sunt o groază de plăci pe care ai putea găsi.

Link spre comentariu

Am de unde lua un condensator ceramic, dar am crezut ca unul din plastic e superior unuia ceramic si am zis sa intreb.

Multimetrul sursei va fi acesta, acuma masoara referinta de 3.3V

20241114-223633.jpg

20241114-223623.jpg

Sursa va fi una liniara cu relee si praguri din 3 in 3 volti.

Editat de daniels
Link spre comentariu
Acum 29 minute, daniels a spus:

Am de unde lua un condensator ceramic, dar am crezut ca unul din plastic e superior unuia ceramic si am zis sa intreb.

Există multe feluri de ”plastic” folosite la condensatoare. Unul de calitate, cu polipropilenă de exemplu, realizat în tehnologie noninductivă ar putea avea performanțe comparabile dar ar fi mult mai mare și mai scump.

Un condensator (orice componentă în general) e superior sau inferior într-o anumită aplicație și nu în toate.

Dar, cum am zis, dacă sursa este liniară poți elimina liniștit filtrajul ăla. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări