Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Indicator status baterie 3.7V cu 2 led-uri

Vizitator chiruionut

Postări Recomandate

• Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Eugen Chirila

7

• validae

5

• giongiu

4

• UDAR

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca indicator nepretențios al stării de încărcare merge și schema simplă dată de Eugen Chirilă. Schema dată de giongiu e mai precisă putându-se regla separat pragurile de tensiune. Oricum scopul de bază e de a fi semnalizată scăderea tensiunii sub circa 3,3V (led roșu) fiind evitată descărcarea la limită a acumulatorului.

Link spre comentariu
Vizitator chiruionut

Aceasta e schema, din fiecare semireglabil se regleaza tensiunea la care se aprinde ledul corespunzator.

Posted Image

Buna seara,

Va multumesc de ajutor !

Ca indicator nepretențios al stării de încărcare merge și schema simplă dată de Eugen Chirilă. Schema dată de giongiu e mai precisă putându-se regla separat pragurile de tensiune. Oricum scopul de bază e de a fi semnalizată scăderea tensiunii sub circa 3,3V (led roșu) fiind evitată descărcarea la limită a acumulatorului.

Buna seara,

Va multumesc pentru raspunsurile prompte !

Cu ajutorul domnului Eugen sper sa functioneze si sa pot zice la final ca a functionat perfect.

P.S. fac cinste dupa licenta !

Link spre comentariu

Ambele scheme au o problema...La scaderea tensiunii sub o anumita valoare, se aprinde un led. Acesta consuma insa curent si va descarca acumulatorul sub 3V. Culmea ironiei, tocmai circuitul ce vrea sa protejeze acumulatorul, il poate distruge. Corect ar fi ca un led sa fie aprins, doar daca tensiune pe acumulator este intre 3,2 si 3,7V, sa zicem. Daca tensiunea ar scadea sub 3,2V, ledul s-ar stinge, n-ar mai exista consum de curent.

Link spre comentariu

Se poate face și astfel...dar se consideră că la aprinderea ledului roșu se va opri alimentarea....Iar indicatorul cu leduri se montează automat după întrerupătorul alimentării, deci indicatorul funcționează doar pe timpul utilizării modelului radiocomandat.

Link spre comentariu

@giongiu, multumim pentru schema.

@ionut, am proiectat cablajul pentru schema de la giongiu si are dimensiunea 32x21mm, crezi ca este suficient de mic, ca sa incapa in masinuta ta?.

post-238516-0-22224300-1434573438_thumb.gif

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu
Vizitator chiruionut

@giongiu, multumim pentru schema.

@ionut, am proiectat cablajul pentru schema de la giongiu si are dimensiunea 32x21mm, crezi ca este suficient de mic, ca sa incapa in masinuta ta?.

Posted Imageindicator.JPG

@ Eugen, da incape lejer

Link spre comentariu

Oi fi gresit, dar unde?, spune unde.

Păi la câte piese sunt credeam că se vede ...

- Lipsă rezistența de 470 care alimentează referința

- O rezistență de 4k7 e de fapt de 47k

- +Vcc și -Vcc nu duc nicăieri 

- Condensatorii de pe alimentare lipsă - trebuie pe cablaj cel puțin cel de 100n .

Link spre comentariu

O parte le vazusem si eu , iar rezistenta de 47K nu eram sigur ce valoare are pentru ca se vede foarte prost in fotografie, si am luat-o si eu ca lautarul dupa ureche, adica daca una e de 4,7 scris clar, am zis ca si cealalta este tot asa. :d

Link spre comentariu

@UDAR, stii vorba aia, surdu n'aude, da' le potriveste, asa si eu, am avut dreptate, se vedea prost, dar intuitia mea lautareasca a fost mai buna decat observatia ta. :92

Acum e mai bine?

post-238516-0-35926400-1434574350_thumb.gif

@giongiu, dupa cum cred ca ai observat, de la bun inceput am proiectat cablajul pentru semirglabili multitura, in ideea de a avea posibilitatea unui reglaj cat mai fin, avand in vedere ca pragurile sunt foarte apropiate.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări