Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Monitor NEC MultiSync LCD1830 - invertor defect

elektronu85

Postări Recomandate

Buna seara!

Am la reparat monitorul din titlu, este alcatuit din 3 blocuri principale: placa de alimentare, placa video si placa invertorului de tensiune. Service manualul l-am decarcat de aici: http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/54734/NEC_NEC%20MultiSync%20LCD%201830.html. Defectul se manifesta prin faptul ca monitorul nu afiseaza nimic desi este alimentat si conectat prin cablu VGA corespunzator, LED-ul de idle se aprinde verde si ramane verde deci semnal la intrare primeste doar ca nu afiseaza nimic pe display.

Dupa o verificare minutioasa a celor 3 placi, precum si a tensiunilor corespunzatoare am localizat defectul pe placa invertorului de tensiune CCFL, mai exact tranzistorul Q1 cu cod 5102 din pdf-ul atasat.

filehost_ALPS Inverter UHP061104 for NEC LCD1830.pdf

La masuratori pe pinul 4 fata de masa am +12V, pe pinii 1, 2, 3 la fel al +12V fata de masa, in schimb pe pinii 5, 6, 7 si 8 nu mai am tensiune deloc si ca atare nu sunt alimentate primarele la transformatoarele de inalta tensiune pentru alimentarea CCFL-urilor.

Pun si o poza destul de exemplificativa:

Posted Image

Dat fiind ca nu prea gasesc sa schimb invertorul cu totul (l-am gasit pe ebay dar nu am posibilitatea sa fac comenzi acolo) cat si faptul ca acel tranzistor chiar daca este incaptul in capsula DIP8 este totusi un simplu MOS-FET. dupa cum se vede din schema, ma intreb oare nu se poate face un artificiu sa-l inlocuiesc cu un alt MOS-FET echivalent in capsula "clasica"???

Daca ar merge modificarea va rog daca imi puteti sugera un echivalent corespunzator.

Va multumesc!

P.S. Daca are cineva uitat pe undeva un invertor de genul in stare buna sunt dispus sa-l cumpar. Codul placutei este ALPS UHP061104. Multumesc!

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Am reparat foarte multe monitoare de acest tip. 99% din defectele de la invertor erau lipituri imperfecte la cele 4 rezistente din stinga conectorului. Un singur caz am avut cu tranzistor defect(se pare ca tot din cauza lipiturilor imperfecte). Daca nu puteti remedia defectul, mai am inca invertoare pentru acest model de monitor. Ma puteti contacta prim MP pentru detalii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări