Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parere osciloscop

vlad228

Postări Recomandate

Pentru reglarea circuitelor FM front end poți utiliza un emițător auto la care poți seta frecvența din tastatura la nivel de 2cifre după punct ( 87.00 ex) 

Pentru circuitele de Fi 10,7mhz și 455khz poți construi generatoare simple cu semnal sinusoidal și cu ieșirea pe osciloscop sau pe un mavo analogic cu semnal modular de 600hz-1kz cum este mai plăcut la ureche. 

Uneori ai nevoie de atenuator pentru semnalul de ieșire. 

Osciloscopul se conectează înainte de circuitul de detecție sau în spatele circuitului care se dorește acordat. 

Se urmărește forma de undă să ajungă simetrica la frecventa generatorului. 

Mavo se conectează fie pe difuzor fie pe potențiometru de volum. 

Se reglează pentru maxim de semnal. 

Pe Youtube găsești filme cu exemple practice de aliniere a receptoarelor prin ambele metode. 

Dacă dorești reglarea unor tunere stereo ai nevoie de un generator dedicat sau unul mult mai bun. 

Scule mai performante, reglaje mai bune și mai precise, cu performante superioare ale aparatelor de radio. 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Zilele trecute am văzut acest model de osciloscop prezentat pe canalul EEVblog2 și mi-a plăcut.

Momentan modelul este comercializat doar in China dar se zice că până în octombrie se poate livra și în Europa deși Batronix da un termen între 10 și 30 de zile. Probabil tot de atunci o să apară și o evaluare mai serioasă din parte lui Dave care deși a primit un model pentru evaluare a trata subiectul foarte succint.

Nu am idee cat e de bun in realitate dar din specificații mă încântă atât rezoluția ADC-urilor, rata de eșantionare și sensibilitatea minima de 200uV/div cât și dimensiunile fizice, faptul că are ieșire HDMI, alimentare prin USB type C și touchscreen. Nu este primul model de osciloscop cu Android al celor de la Rigol dar din clipurile de pe YouTube e greu să îți dai seama cat e de "greoi" sau ce bug-uri  / lipsuri are.

Dacă sunteți curioși dați o căutare după Rigol DHO800 sau seria DHO900 și expuneți o primă impresie.

Link spre comentariu

La 200uV pe diviziune ar fi  bine sa aiba si un fitru trece jos (mai jos de 20Mhz) pentru ca ingeneral semanlele de interes sunt la frecvente sub 20Mhz .Este o alternativa mai buna la cel de 8 biti mai ales ca ma vazut12 biti si  1^6 wfms/s. Ar fi fost the best daca era si portabil

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

Este adevărat că în specificații au o notă la cei 200uV care oricum nu e valabil pentru orice model:

[4]: 200 μV/div and 500 μV/div is a magnification of 1 mV/div setting. For vertical accuracy calculations, use full scale of 8 mV.

Ca LPF înțeleg că e disponibil tot cel tipic de 20MHz.

Asta îmi amintește de un clip tot al lui Dave când evalua un Siglent cu ADC de 8 biti dar setat pe 10biti, nu înțelegea ce se întâmplă de pierde din lățimea de bandă și mai că dădea.vina pe osciloscop. :rade:

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

12 biti isi au rostul daca vrei sa studiezi semnale mici in amplitudine, asadar depinde la ce vrei sa il folosesti. 

PicoScope au varianta de 16biti de vreo 10 ani dar are banda mai ingusta fata de modelele "clasice" cu 8 sau 12b.

Cred ca discutia ar trebui pusa in varianta 8b+ sonda activa/diferentiala sau mai bine un 12b nativ?

Unele modele care au "up to 10b" sau chiar 12b de multe ori contin un ADC de 8b pus sa faca oversampling, de aici si ingustarea benzii. O nota de aplicatie pe subiect: https://www.ti.com/lit/an/sprad55/sprad55.pdf?ts=1695572983108 (subcapitolul 6 contine concluzia iar tabelul 2.1 cu teoria pura este preferatul agentilor de vanzari).  

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Craciun a spus:

Salut @Stefan,

Se pare ca oscilo ala de 12 biti e in variante 70-100Mhz nu mai mult, vezi aici:

https://www.rigolna.com/products/digital-oscilloscopes/dho800/

Siglentul meu are 200Mhz si chiar daca are doar 8 biti il prefer pentru largimea de banda.

BR/Daniel

Nu si daca iei cel mai ieftin model de dho800 si il faci dho900, fara partea de analizor logic.

E clar ca 12 biti este viitorul, buna treaba au facut Rigol astia ca si-au creat propriul ADC ce il monteaza pe toate osciloscoapele lor, diferentierea intre modele o fac doar in software. Siglent si altii trebuie sa le cumpere la pretul pietei de la altii.

Link spre comentariu

Asta e singurul lor avantaj, restul doar dezavantaje.Sunt aparate de stand, grele, nu memorează forme de undă şi nu afişează parametrii de bază ai semnalului vizualizat.Dacă urmăreşti un fenomen tranzitoriu care e greu de observat cu ochiul liber, ai clipit şi l-ai şi ratat, dar pe un DSO îl poţi înregistra şi analiza şi după ce s-a dus.Cum am mai scris, la un osc analogic trebuie să calculezi tu tot, să stai cu ochiul pe reticulul tubului să numeri diviziunile, să calculezi frecvenţa, etc.Acum şi cea mai ieftină jucărie DSO face din astea....

Ca o curiozitate, cât ceri pe cel de 200MHz ?

Link spre comentariu
Acum 6 ore, miau a spus:

Dar C1-75   e la  200Mhz   iar   C1-97 la 350 Mhz   mmmmmm......

Bun dar nu prezinta interes pentru mine, acum lumea tinde spre digital cu bunele si relele sale. Doar daca nu ai ce face te mai încurci cu un șifonier sovietic. Am un generator de semnal Polonez pe care nu știu unde sa-l mai pun deoarece e greu ca naiba, cred ca in curând ii fac vânt daca il vrea careva.

La 25.09.2023 la 0:18, Craciun a spus:

Salut @Stefan,

Se pare ca oscilo ala de 12 biti e in variante 70-100Mhz nu mai mult, vezi aici:

https://www.rigolna.com/products/digital-oscilloscopes/dho800/

Asa este dar pentru cine vrea mai mult exista si DHO924S sau varianta spusa de @modoran. Pe mine mă încânta si ieșire HDMI pentru ca nu mai am loc pe masa de lucru si oricum monitorul de la PC sta degeaba (aprope). Pana la urma am luat un Siglent cu ecran măricel (nu are HDMI) însă după ce l-am desfăcut mi-am dat seama ca e imens si nu am unde sa-l pun (inteligent). Acum mă uit sa vad de ce troace mai scap pentru a face loc la alte troace, deci in curând o sa vedeți fiare la vânzări. :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări