Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parere osciloscop


vlad228

Postări Recomandate

Modelul ăla a fost de uz didactic. E mai bun decât nimic. Când era în stare bună, teoretic vedea pana în 5MHz. Practic vedea 5MHz dar cu ceva atenuare, nu mare, dar era. Cu 50% atenuare, vedea pana în 10MHz. Deci pt audio e mai mult decât suficient. Cu sensibilitatea, asta e, aia care se vede pe panou. Dacă nu umbli după semnalul unei doze electromagnetice, și te duci mai spre ieșire, iarăși te vei descurca. Tu știi mai bine la ce îl vei folosi. Nu e bun pt măsurat nivele de tensiune sau frecvente, decât după o calibrare în prealabil. Are butoane pe panou si mereu exista tendinta de a roti de ele. Cum spuneam, fiind de uz didactic, e mai mult cantitativ decât calitativ. 

Acum 10 ore, enderman a spus:

Sensibilitate mai mare de 50mV/div am nevoie si cand conectez osciloscopul pe iesirea amplificatorului la reglaje? Sau doar pentru depanare pe calea de semnal?

Multumesc.

 

Link spre comentariu

In principiu cred ca am nevoie sa vad forma semnalului audio ce il scoate un amplificator.

Cel mai important ar fi sa reglez biasul amplificatoarelor (pana acum am reglat doar pe multimetru). Si poate sa vad daca oscileaza (urmeaza sa restaurez unul).

Eventual sa le verific puterea de iesire in plaja 20Hz-20KHz, dar cred ca imi ajunge si daca e orientativa.

 

Cat de greu as putea face rost/confectiona niste sonde cu mufe banana?

Pot folosi un coaxial cu tresa la masa si ceva sonde?

La care intrari trebuie conectata o sonda pentru a vizualiza un semnal sinusoidal? Vad una x, una y, si una nemarcata. (nu am gasit un manual de utilizare)

Editat de enderman
Link spre comentariu

Folosești sonda normala, și un adaptor bnc banană, sau montezi o mufă bnc. Cred ca a doua soluție e mai ieftina, dar trebuie sa muncești un pic. Carcasa  e din tabla din fier. Măcar nu ai gaura pătrată, trebuie rotundă. De intrat, intri pe Y ca să beneficiezi de baza de timp. O sa caut la mine o carte și te lămurești. Se folosea intrarea X și Y pt vizualizare figuri lissajous. 

Screenshot-20250113-143503-com-android-c

Link spre comentariu

Am presupus ca îl are, și vrea sa știe câte ceva despre jucărie, nu că vrea să cumpere. Dacă începem cu recomandări, sigur nu găsești unul mai slab decât ăsta. Fie și numai din cauza decalajului de tehnologie dintre anii de fabricație, nu mai vorbim de producător. 

Link spre comentariu

@doru3160 Multumesc pentru ideea cu adaptor. Am sonde de la un Hantek 6022BE. E bun daca e didactic sa ma invete mai mult decat am uitat. Daca imi ramane "mic" il fac cadou unui colectionar pasionat, e ca nou si e sigilat, nu cred ca a fost folosit.

 

@Craciun Multumesc pentru sugestie, poate mai incolo daca imi intru in mana. Mai am un Hantek 6022BE la 20MHz, voi incerca sa ma obisnuiesc si cu acela intre timp.

 

@Sorin2015 Va multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu
Acum 22 ore, enderman a spus:

e ca nou si e sigilat, nu cred ca a fost folosit.

Daca nu cere schimbati electrolitici, e bine. De regula se duc niste 10uF/350V electrolitici (in schema sunt trecuti de 8uF/350V), si ramai fara focalizare sau luminozitate. Daca merge, nu cerceta de ce. Foloseste-l sanatos. Sunt naspa de depanat. Cand scoti capacele, se imprastie tot pe masa. E o placere sa il aduni la loc.😀

Link spre comentariu

Ce nu vad eu sa aiba: semnalul de calibrare. Ala dreptunghiular de 1kHz/ 1V (parca). Fara ala e greu sa-l reglezi ca sa poti face masuratori.

In alta ordine de idei, am avut si eu, la inceputuri, un osciloscop Didactica. Era pe lampi (nu neaparat un lucru rau), avea o claviatura gen Mamaia/ Albatros pe care nu scria nimic. Asta al tau e 3 generatii peste ce am avut eu.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, yo9hrb a spus:

Ce nu vad eu sa aiba: semnalul de calibrare. Ala dreptunghiular de 1kHz/ 1V (parca). Fara ala e greu sa-l reglezi ca sa poti face masuratori.

Nu are, dar poți folosi un versatester, sau un montaj generator ciocănit ad-hoc, special pt asa ceva. Pt elevi/ studenți ca să se familiarizeze cu lucrul cu osciloscop, era suficient. Să nu uitam că vine din anii 80, are 45 ani de evoluție tehnologică peste el, și din start nu a fost proiectat pt laborator de măsură. 

Link spre comentariu

Ar trebui sa reglezi focalizarea si sa micsorezi luminozitatea, astfel ca linia graficului sa fie cat mai subtire (deasemenea faci semiintuneric in camera). Se va vedea mai clar zona unde dreptunghiul ar trebui sa aiba unghi drept, fara rotunjiri (subcompensat), respectiv fara supravarfuri (supracompensat).

Din cat imi pare, este o usoara supracompensare a divizorului.

 

In alta ordine de idei, doua ponturi:

Prima treapta a divizorului intrarii Y nu realizeaza nicio divizare, deci nu este prevazuta cu reglaj de trimer capacitiv.

Aici, la prima treapta, poate fi ceva ambiguu, in sensul ca comutatorul rotativ are o pozitie neutilizata (in gol) si, daca butonul  de pe ax nu este pozitionat corect, cu bulina pe prima treapta activa si bine stans pe ax, se poate instala un decalaj mecanic intre inscriptionarea de pe panou si valoarea divizorului. Aceasta decalare apare la fortarea rotirii butonului (axul nu are tesitura, butonul se strange prin frecare, cu surubelnita).

Daca asezi ceva greu deasupra osciloscopului (sau te sprijini cu mana pe partea de sus) s-ar putea sa faci un scurtcircuit: imediat sub tabla de sus este partea cu lipituri a uneia dintre placile circuitelor si vei face masa multipla la lipituri. Trebuie sa pui o foaie izolatoare din ceva care rezista la intepare mecanica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări