borki Postat Iunie 22, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2015 Era timpul mai lung cu alea 5 secunde.in tital pe la 8 salta geamurile.si daca totul se intampla instant cu inchiderea usilor nu le mai salta.asa ca temporizarea asta de 0,5 este de ajuns sa plece Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Octombrie 6, 2015 Partajează Postat Octombrie 6, 2015 As avea si eu nevoie de o schema de releu de temporizare care sa functioneze cam asa. La cuplarea tensiunii de alimentare 220V sa imi cupleze un releu pentru un interval de timp reglabil intre 1 si 10 secunde. Montajul trebuie sa se alimenteze direct la 220V fara transformator, iar tensiunea releului sa fie de 24V. Va multumesc anticipat. Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Octombrie 8, 2015 Partajează Postat Octombrie 8, 2015 (editat) Nu ma ajuta si pe mine, nimeni?. Editat Octombrie 8, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
klaxxon Postat Octombrie 8, 2015 Partajează Postat Octombrie 8, 2015 http://www.emil.matei.ro/timers1.php http://www.emil.matei.ro/forum/met13.pdf Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Octombrie 8, 2015 Partajează Postat Octombrie 8, 2015 (editat) Multumesc, dar nu ma ajuta cu nimic in aplicatia in care am nevoie de acest tip de temporizare. Cred ca nu ai citit bine ceea ce am eu nevoie. Paginile din cele doua linkuri puse de tine le stiam si le aveam salvate deja, iar cel de al doilea link nu este de niciun folos, nu este o schema ci pur si simplu o foaie de catalog cu date tehnice. Am sapat adanc netul dar nu am gasit nimic care sa functioneze asa cum am eu nevoie. Repet. La alimentarea intregului montaj, releul sa actioneze si dupa un interval de timp reglabil intre 1-10s, sa revina, cu motajul alimentat in continuare, ciclul sa se reia doar dupa disparitia si reaparitia tensiunii de alimentare a intregului montaj. Editat Octombrie 8, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 8, 2015 Partajează Postat Octombrie 8, 2015 (editat) Incercati schema aceasta: Observati o linie de separatie intre partea de alimentare si temporizatorul propriuzis ...mai multe scheme de temporizator aici : http://www.tehnium-azi.ro/topic/4869-cel-mai-ieftin-circuit-softstart-cu-tranzistoare/.... Toate schemele sunt testate de mine, inclusiv partea de alimentare de la retea....este posibil sa fie nevoie sa reduceti capacitatea de 1 micro/400V la 820nF/400V ....bobina releului ar trebui sa aiba aprox. 1K sau mai mult...modificand valoarea capacitorului de 47 micro in sens crescator creste si timpul cat releul este cuplat...reglajul fin din semireglabil... Spor! EDIT. am corectat schema : Editat Octombrie 8, 2015 de flomar60 Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Octombrie 8, 2015 Partajează Postat Octombrie 8, 2015 (editat) Mare boier, mare caracter. Multumesc @flomar60, si te rog, fara "Observati-reduceti" (pers. a II-a plural), ca doar suntem de aceeasi varsta. Editat Octombrie 8, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 8, 2015 Partajează Postat Octombrie 8, 2015 Ok, Eugen! Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) @flomar60, am o rugaminte. Inainte de a baga tensiune in schema a doua, te rog sa imi confirmi daca modificarile facute de mine in partea de alimentare sunt in regula. Am copiat partea de alimentare la 220V, dintr-o schema pe care am facut-o deja si care are un LM324 in partea de comanda a releului, tot la 24V, mai exact de la schema de priza master/slave. In felul acesta fac economie de componente si nu mai trebuie sa ma duc sa le cumpar pe cele din prima schema, pe care nu le am, respectiv condensatorul de 1uF/400V, si rezistentele 220R/3W si 1M/2W. Multumesc. Editat Octombrie 20, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) Salut , Eugen! Pai facem un calcul: -reactanta capacitiva => Xc = 1/ 2 x pi x f x C unde f este frecventa retelei si C este capacitatea condului in farazi => Xc = 1/ 2 x 3,14 x 50 x 0,00000068 = 1/ 0,0002190 = 4567 ohmi = 4, 567K -apreciez un curent maxim prin dioda zenner de10mA si un curent maxim de 30mA prin bobina releului => I = U/R => I= 220 / 4567 = 0,048A = 48mA....asta in cazul redresarii bialternanta! in cazul redresarii monoalternanta curentul se reduce aprox. la jumatate adica 24mA .....daca bobina releului cere in jur de 20mA atunci raman 4 mA pt zenner , mai mult decat suficient.... Atentie! Dupa ce releul se deschide si schema ramane sub tensiune tot curentul -24mA- circula prin zenner si se poate incalzi binisor respectiva dioda ....in acest caz poti face dioda respectiva din 2 bucati de 12V inseriate , astfel reduci disipatia termica.... Ai o greseala in schema!...dioda rederesoare 1N4007 trebuie montata intre condensator si rezistenta de 62 ohmi....tensiunea de lucru a condului sa fie minim 400V c.c. sau 250V c.a.... Spor! PS. Ar trebui sa mearga cu valorile alese de tine! Editat Octombrie 20, 2015 de flomar60 Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 Multumesc @flomar60. Am corectat, cred ca e bine acum. Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) Nu e bine , dioda 1N4007 intre condul de 680nF si rez de 62 ohmi! Editat Octombrie 20, 2015 de flomar60 Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 (editat) Uite, exact asa este schema nemteasca a prizei master/slave, pe care dupa cum spuneam am si facut-o si functioneaza de cateva luni de zile fara probleme, si eu am pus o singura dioda zenner de 24V. Din punct de vedere electric ai dreptate, mai intai redresare monoalternanta si dupa stabilizare, dar totusi neamtul cand a proiecat-o asa a facut-o si vad ca merge fara probleme intreg montajul. Cum se explica faptul ca functioneaza si asa ?. Editat Octombrie 20, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 20, 2015 Partajează Postat Octombrie 20, 2015 In schema neamtului , diodele zenner au dublu rol- pe partea pozitiva a sinusoidei limiteaza tensiunea la valoarea tensiunii zenner iar pe partea negativa a sinusoidei fac redresare...dat fiind faptul ca sunt montate paralel pe sursa , tensiunea rezultata din partea negativa a sinusoidei are valoarea de aprox. 1,2V adica caderea de tensiune normala pe doua diode inseriate...practic tensiunea disponibila la bornele zennerului este (12-0,6)+(12-0,6) + 0,6 + 0,6 = 24V ...forma tensiunii este dreptunghiulara ( aproximativ)... Cele 2 diode sunt supuse unor varfuri repetitive de curent cu frecventa de 25Hz...in aceasta situatie , la disparitia alimentarii bobinei releului nu sunt afectate in nici un fel... In schema mea , zennerul are rol de limitare/stabilizare a tensiunii continue prezenta pe condensatorul electrolitic iar prin el circula un curent constant...la disparitia tensiunii pe bobina releului zennerul intra in suprasarcina- creste curentul prin el si se incinge... Per total , se pare ca schema de alimentare a neamtului este mai buna... Link spre comentariu
fratello Postat Ianuarie 8 Partajează Postat Ianuarie 8 Se poate reactualiza subiectul, va rog ? Au disparut toate pozele, linkurile sunt nefunctionale. As vrea o schema pentru urmatoarea cerinta : cand bag consumatorul in priza temporizata (alimentare 220V), acesta sa fie alimentat pentru o durata variabila ( 30-120 min ; dar pot fi si intervale fixe 30, 60, 120 min), dupa care sa se opreasca pana la urmatoarea "rearmare". Pe net nu am gasit decat prize temporizate, care nu fac exact ce as vrea eu... Va multumesc ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum