Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema releu timp

Postări Recomandate

Ar trebui să puneți un Zenner de 12V/1W pe bara de plus a celor două 555 și o rezistență de putere de câțiva Ohmi în serie cu montajul.E foarte posibil ca un vârf de tensiune tranzitoriu (spike) de peste 15V   să fi cauzat defectarea integratului....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• borki

17

• Eugen Chirila

7

• validae

5

• Ticu

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pinul 7 este colectorul unui tranzistor; daca il legi direct la + se incalzeste si se arde. Asta se poate intampla daca in loc de rezistenta pui un semireglabil si duci cursorul sus, la +. Trebuie sa ramana macar cateva sute de ohmi. Inainte de a inlocui 555 (ar fi util un soclu) verifica montajul scos de pe masina. Poate a fost un scurtcircuit accidental in locul unde a fost inghesuit si a scapat doar incalzit.Pentru preintampinarea supratensiunilor - vezi solutia Validae.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

dacă vrei timpi mai mici mai bine micșorezi valoarea condensatorului decât pe cea a rezistenței.

Foarte corect, mai ales ca la descarcare curentul debitat de condensator, se aduna cu cel  care trece prin rezistenta de incarcare.

P.S.

Este posibil ca incalzirea excesiva sa fie din cauza unor oscilatii(sau zgomot), schema in discutie nu este prevazuta cu condensatorul(uzual 10nF) de filtrare pe pinul 5(control).

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Se incalzea din cauza semireglabilului.am micsorat condensatorul pana l-am anulat de tot.acum face prima temporizare de 0,5 sec plus 2 sec de la modulul confort a l masini.

Link spre comentariu

...am micsorat condensatorul pana l-am anulat de tot...

Adica nu ai mai montat deloc condensator la pinii 6, 7 ai primului 555 ?

Editat de Ticu
Link spre comentariu

In cazul acesta puteti renunta la primul 555. temporizarea obtinuta este datorata strict de grupului RC 10nF/22K conectat pe pinul 3(iesire), circuitul nu functioneaza ca un monostabil ci ca un comparator.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări