mila Postat Iunie 14, 2015 Partajează Postat Iunie 14, 2015 (editat) Am stat si am meditat unde sa pun topicul? La Radioamatori...nu, sunt prea avansati. La Incepatori ... nu, au altele in cap. Pun aici schema si pozele daca se considera ca trebue mutat rog moderatorii sa ma anunte. Radio cu superreactie in unde ultrascurte 88-108Mhz.Prinde toate posturile care emit in Sibiu.Cel mai slab se prinde Radio Romania Cultural care emite din Paltinis dar si Radio Romania Actualitati emite tot din Paltinis si se aude mult mai bine.Stabil si destul de imun la apropierea mainii sau alte obiecte. Cateva precizari: -Socul are 8-9 sp CuEm 0,5mm pe in tor FT37-43 se pot folosi orice socuri de calitate de 15-25uH dar nu pot fi dimensiuni mari! -Condensatorul variabil este de la Selena am folosit o sectiune -Tranzistorul final MPSA14 este un darlington si are o tendinta de oscilatie pe frecvente mari supraaudibile de aceea se pune rezistenta in baza foarte scurt, condensatorul ceramic de 100nF in colector si o perla de ferita tot pe colector(recuperata din selectoare de canala tv vechi) -Castile sunt de 32Ohm puse in serie(casti de walkman) -Totul trebue lucrat scurt http://radiomap.eu/ro/sibiu Evident se aud posturile care se vad clar, cele mai pale nu se aud nici pe aparate comerciale Editat Iunie 14, 2015 de mila Link spre comentariu
Untold Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 Fain radioul! Singurul dezavantaj e tensiunea mare de alimentare...trebuie 12V doar pt etajul audio cu MPS-uri sau e necesar si pt FET? Ati incercat si la o tensiune mai mica? Un 3V, spre exemplu, ne-ar "coafa" mai mult cred ca pe toti. O idee trasnita mi-a venit in timp ce tastam...in locul FET-ului, in aceeasi configuratie, oare n-ar merge o trioda EC80, tot e conceputa a fi utilizata in RF cu grila la masa? Ca am cadou de la dvs. 2 bucati... Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 Superreactia este spectaculoasa prin numarul mic de componente si consumul mic, dar este complicata principial. Trebuie potrivite bine nivelul de oscilatie si frecventa de blocare. In schema de mai sus acordul cu condensator variabil legat de antena e cam incomod, trebuie rotit odata cu antena. Ar trebui pus un varicap comandat de la distanta in c.c.Pentru amatorii de tensiune mica de alimentare am imaginat de mult timp un bloc de FM bun. Este o superheterodina deosebita, cu o singura bobina, ce consuma doar 2 mA la 1,5 V. Am mai pus schema undeva pe forum, dar nu a trezit interes.Are si un indicator de acord (de magnetofon, optional) pentru controlul acordului. Blocul de FM face parte dintr-un receptor ultraeconomic, alimentat la 1,5 V, pe care il folosesc zilnic. Link spre comentariu
Untold Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 (editat) Eu am salvat schema de cand ati postat-o prima data, dar am o nelamurire: cei 2 BF173 pusi in paralel, ce dif maxima poate sa fie intre beta lor? sau n-are importanta? Si de ce sunt doi tranzistori in paralel? N-am mai vazut aceasta configuratie (bine, nici nu am vazut prea multe la viata mea). M27 si M1 inseamna 270kohmi si respectiv 100kohmi? Am mai vazut sistemul asta de notatie prin scheme. Multumesc! L.E. Scuze, acum am vazut mai bine, tranzistorii nu sunt in paralel. Editat Iunie 18, 2015 de Untold Link spre comentariu
mila Postat Iunie 18, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2015 (editat) Se poate alimenta si la 6V dar trebue refacute polarizarile si evident etajul de iesire va avea o putere mai mica. BF173 daca te uiti atent nu sunt in paralel. La schema realizata cu condensator variabil nu trebue rotit nimic odata(impreuna) cu condensatorul variabil. Pentru 3V as schimba fet-ul cu un 2N5484 si partea audio cu un TDA2822 , un amplificator ca preamp si al 2-lea ca final pe 4Ohm.L-am facut si mere bine, o sa caut schema si o pun aici(schema cu TDA2822) Editat Iunie 18, 2015 de mila Link spre comentariu
mila Postat Iunie 18, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2015 (editat) Schema cu TDA2822 Nu recomand peste 6V pe 4Ohm Nu recomand sub 3V Cu primul etaj se poate face si un filtru trece jos. Amplificarea e mare!Poate apare motorboating deci atentie la plasarea pieselor si la decuplarea alimentarii. Editat Iunie 18, 2015 de mila Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 24, 2015 Partajează Postat Iunie 24, 2015 Cu integrate e mai simplu. Sunt si amplificatoare integrate pentru 1,5 V. Mai greu e cu tranzistoare vintage. Am facut si eu unul pentru 3 -4 V (250 mW)si unul pentru 1,5 V (50 mW).P.S. Cel la 3-4 V consuma in gol 1 - 1,5 mA iar cel la 1,5 V in jur de 2 mA. 1 Link spre comentariu
mila Postat Iunie 28, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2015 (editat) Am refacut montajul cu TDA2822.E un excelent amplificator pentru incercari(bench).Am folosit varianta clasica de ci TDA2822 cu 16 pini.Notatia de pe schema e pentru TDA2822M cea cu capsula cu 8 pini.Valorile elementelor pasive pot diferii cu +/-20% Atentie, nu e un amplificator Hi-Fi Editat Iunie 28, 2015 de mila Link spre comentariu
leo 17 Postat Iunie 28, 2015 Partajează Postat Iunie 28, 2015 dm puriu la prima schema postata de dm ..ati facut montajul si e functional ..as fiu si eu interesat de de a face un montaj cu radioreceptorul pt fm Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 30, 2015 Partajează Postat Iunie 30, 2015 Blocul FM de mai sus este neconventional. Este o superheterodina cu frecventa intermediara joasa, demodulare FM cu circuit de integrare si circuit CAF imbunatatit. Am urmarit performante decente cu alimentare cat mai economica si folosind o singura bobina fara priza. L-am realizat in anii '80 (vintage tranzistorizat) cu piese romanesti si l-am recablat recent cu aceleasi piese pentru un receptor cu mai multe benzi alimentat la 1,5 V. Acordul cu varicap necesita un potentiometru liniar (bun) de 10 - 50 kiloohmi. Se poate folosi si un CV de 30 pF, dar se pierd avantajele CAF. Schema prezinta numai blocul FM. Circuitul de antena poate fi simplu, un fir vertical scurt legat la borna de antena, sau mai complicat, cu un circuit acordat pe mijlocul benzii, chiar si un preamplificator, si un cablu coaxial pana la o antena exterioara (pentru DX-uri). Antena electrica verticala trebuie completata cu un plan orizontal de masa (sasiu, placa sau sita metalica, etc.) legat aproape de capatul rece al bobinei. Semnalul AF este slab si poate fi ascultat intr-o casca sensibila de cel putin 1 kiloohm. Se poate folosi fara probleme orice amplificator alimentat din alta sursa. Daca amplificatorul e alimentat din aceeasi sursa cu bloul FM pot aparea reactii parazite si trebuie luate masuri atente de eliminare a lor. Un receptor asemanator ca performante a fost realizat mai recent de un autor englez plecand de la un mai vechi receptor cu superreactie. Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 30, 2015 Partajează Postat Iunie 30, 2015 Si în cazul acordului cu condensator variabil se poate implementa CAF. Link spre comentariu
mila Postat Iunie 30, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 30, 2015 Gloria de exemplu are condensator variabil si varicap pe CAF. Pulse counting FM radio am unul in constructie acum dar pe TUBURI! PCF80; EF91; EF91; EF91; EAA91; PCL86 Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 1, 2015 Partajează Postat Iulie 1, 2015 Demodulatorul de frecventa "pulse counting" are circuit de derivare si la detectie da semnal maxim la extremitatea benzilor laterale, unde poate fi un post vecin. Varianta mea, cu circuit de integrare, da semnal maxim in apropierea frecventei centrale si separa mai bine posturile vecine. Ambele variante receptioneaza semnalul in doua pozitii vecine (in oglinda) ale acordului. Un CAF bine dozat elimina una dintre cele doua imagini si realizeaza o caracteristica de acord in dinti de fierastrau. Daca semnalul CAF contine si componenta AF (nefiltrata) a detectorului apare si o reactie negativa AF - RF care liniarizeaza caracteristica demodulatorului si ingusteaza banda necesara pentru FI.Daca tot avem un varicap pentru CAF este rational sa-l folosim si pentru acord. Cu condensator variabil de acord si varicap pentru CAF totul devine mai simplu, dar amplasarea CV fata de circuit este critica. Orice centimetru de sarma este o inductanta in plus in serie cu bobina de acord. Link spre comentariu
mila Postat Iulie 1, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 1, 2015 Daca "FI" e 200Khz nu cred sa fie vreo'-problema.Oricum transmisia e +/-75khz. Aparatele chinezesti bazate pe tda7088t au la baza cam acelasi principiu. Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 2, 2015 Partajează Postat Iulie 2, 2015 Superheterodina cu frecventa intermediara joasa receptioneaza simultan doua benzi de +/- 75 kHz la stanga si la dreapta frecventei oscilatorului, deci minimum 300 kHz. Integratele 7088, 9088, etc. sunt receptoare FLL (cu blocarea frecventei). Dupa gustul meu consuma cam mult (~15 mW), dar merg foarte bine.Calitatea sunetului este aproape perfecta la receptoarele PLL, FLL, Pulse Counter si la superheterodinele clasice (10,7 MHz) foarte bine facute. Bine se aud si receptoarele FM cu reactie (foarte rare). Mai prost se aud cele cu superreactie, mai ales pe posturile cu subpurtatoare stereo. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum