Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator de bas, sau pe scurt bass boost

cozmalau

Postări Recomandate

Acum 3 ore, Thunderer a spus:

Sa zicem ca vrei sa alimentezi la 5V. LM358 est OK, insa nu te astepta la un nivel mare la iesire sau la un zgomot prea redus.

Mai de soi LM4562, seria OPA16XX.

LS204 este o varianta de zgomot redus al lui LM358. Slew-rate mare si functionare la tensiune de alimentare redusa ofera seria MC3407x. Consum redus si slew-rate ceva mai mare decât 358 ofera MC33172 (2 V/µs).

Atât LM4562 cât si unele din seria OPA16xx (cele care au intrarea pe tranzistoare bipolare) au curentii de polarizare a intrarilor (si implicit curentul de zgomot echivalent la intrare) relativ mari, ceea ce le face nepotrivite pentru aplicatii de zgomot redus în circuite cu rezistenta mare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cozmalau

25

• UDAR

12

• Marian

12

• daniel_88

7

27 minutes ago, franzm said:

Atât LM4562 cât si unele din seria OPA16xx (cele care au intrarea pe tranzistoare bipolare) au curentii de polarizare a intrarilor (si implicit curentul de zgomot echivalent la intrare) relativ mari, ceea ce le face nepotrivite pentru aplicatii de zgomot redus în circuite cu rezistenta mare.

Ca fapt divers, MC33071 are curentul de polarizare a intrarilor dublul celui de la OPA1612 si de vreo zece ori mai mare decat cel al lui LM4562.

Link spre comentariu

L-am oferit doar ca pe o alternativa rapida la 358 (schema interna asemanatoare, cu tranzistoare pnp la intrare), în nici un caz drept ceva superior lui 4562 sau seriei 16xx.

4562 (Ib=10nA tipic) si 1612 (Ib=±60nA tipic, NB: Ib negativ la tranzistor npn??), desi au curent de polarizare mic, au curentul de zgomot mai mare decât stravechiul 5532. Si asta pentru ca au circuite de compensare a curentului de polarizare al intrarilor, circuite care nu pot compensa si curentul de zgomot.

PS: Raportul en/in are dimensiunea ohmi si indica, orientativ, valoarea rezistentei sursei de semnal la care contributia curentului de zgomot devine egala cu cea a tensiunii de zgomot.

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Marian a spus:

LM358 nu-i pentru audio, are SR mult prea mic.

Poate nu o fi, dar e folosit la greu prin toate chinezariile de pe piata.  Cumparatorii nu se plang.

Link spre comentariu
9 hours ago, franzm said:

... Ib negativ la tranzistor npn??...

In NAM de multe ori se foloseste ± pentru a defini "aproximativ / in jur de". Noi, europenii, avem alta perceptie a acestui semn.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, franzm a spus:

1612 (Ib=±60nA tipic, NB: Ib negativ la tranzistor npn??), desi au curent de polarizare mic, au curentul de zgomot mai mare decât stravechiul 5532. Si asta pentru ca au circuite de compensare a curentului de polarizare al intrarilor, circuite care nu pot compensa si curentul de zgomot.

Probabil că tocmai circuitul de compensare a Ibias determină acea ”anomalie” - curentul de bias este supracompensat . 

Link spre comentariu

eu pana la urma am folosit un TEA6320 . cam tot atatea piese in periferic asa ca..

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu
Acum 16 ore, UDAR a spus:

Probabil că tocmai circuitul de compensare a Ibias determină acea ”anomalie” - curentul de bias este supracompensat . 

Asa am crezut si eu (am vazut si ceva comentarii pe forumul american, unde au participat si proiectantii unor circuite de genul). Dar, cât traieste, omul învata.

Link spre comentariu

Jung în cartea lui "Op Amp Applications Handbook” explică mecanismul pentru OP07/OP27 . E foarte probabil să fie și la AD161x la fel . 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări