Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator de bas, sau pe scurt bass boost

cozmalau

Postări Recomandate

Incearc-o pe asta, are putine componente externe, si TL-ul este un opamp versatil si de calitate, plus ca e verificata schema.

Posted Image

Domnu daniel am incercat schema dv. dar se pare ca am o tensiune contiuna de 10v pe iesire, am folosit toate piesele din schema cu exceptia potentiometrului stereo de 22k care l-am facut din rezistori. Ce pot sa fac sa remediez problema? Am verificat cablajul, nu am lipituri reci, piese defecte sau scurturi.

Editat de cozmalau
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cozmalau

25

• UDAR

12

• Marian

12

• daniel_88

7

Ceva ai gresit, pune totusi potentiometru in locul divizorului pe care l-ai improvizat. Eu am facut-o si a mers din prima. Ai folosit alimentare simetrica?

Link spre comentariu

Pai nu am gasit la magazin potentiometru de 22k stereo si din acest motiv am improvizat cu rezistente, daca e nevoie am doua potentiometre de 20k mono. Da, am folosit alimentare simetrica stabilizata pe L7812, 7912

Ceva ai gresit, pune totusi potentiometru in locul divizorului pe care l-ai improvizat. Eu am facut-o si a mers din prima. Ai folosit alimentare simetrica?

Editat de cozmalau
Link spre comentariu

Pune o schema sa vad cum ai stabilizat ramurile simetrice. Altfel mai mult ca sigur este un defect in cablaj, ori vreun condensator sau rezistor in scurt. Posibil si TL-ul sa fie defect, l-ai folosit pe cel din schema?

Link spre comentariu

Pune o schema sa vad cum ai stabilizat ramurile simetrice. Altfel mai mult ca sigur este un defect in cablaj, ori vreun condensator sau rezistor in scurt. Posibil si TL-ul sa fie defect, l-ai folosit pe cel din schema?

Ma apuc sa masor toate piesele? Tl 072 am folosit, e nou nu a fost folosit.

Asa arata partea de stabilizare  doar ca eu pe intrare le aplic +/0/- 32v , cu filtrare pe condensatori de 4700 micro farazi, iar la iesirile stabilizatoarelor am legat si cate un condensator de 100 micro farazi  si cate unul de 100n farazi.

Posted Image

Editat de cozmalau
Link spre comentariu

Din ce iei semnalul ? Schema prezentată nu are separarea componentei continue prin condensatori la intrare deci dacă sursa de semnal are componentă continuă aceasta va apărea la ieșire . Nu zic că asta e cauza , chiar e puțin probabil să fie așa , dar merită verificat .

Oricum , în principiu , se pun condensatori pe intrări la astfel de scheme .

Link spre comentariu

Din ce iei semnalul ? Schema prezentată nu are separarea componentei continue prin condensatori la intrare deci dacă sursa de semnal are componentă continuă aceasta va apărea la ieșire . Nu zic că asta e cauza , chiar e puțin probabil să fie așa , dar merită verificat .

Oricum , în principiu , se pun condensatori pe intrări la astfel de scheme .

Domnu UDAR , eu tocmai din aceasta cauza nu am aplicat semnal pe intrare sa nu risc sa imi ard si placa audio de la PC...deci eu am acei 10v pe iesire fara semnal pe intrare.

Editat de cozmalau
Link spre comentariu

În acest caz , e clar o greșeală ( sau componentă defectă ) undeva . Măsoară tensiunile pe toți pinii integratului ( cu multimetrul pe VCC , față de masă ) și postează-le .

O primă bănuială ar fi că îți lipsește cumva alimentarea de -12V . Dar  mai bine aștept măsurătorile 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Ce tensiune fata de masa ai la iesirea primului operational?

Dar la intrarea neinversoare a celui de-al doilea operational?

L.E - nu am observat postarea lui @udar.

Editat de alf
Link spre comentariu

În acest caz , e clar o greșeală ( sau componentă defectă ) undeva . Măsoară tensiunile pe toți pinii integratului ( cu multimetrul pe VCC , față de masă ) și postează-le .

O primă bănuială ar fi că îți lipsește cumva alimentarea de -12V . Dar  mai bine aștept măsurătorile 

In urma masuratorilor pe iesiile celor doua stabilizatoare L7812 si L7912 am prezente amandoua tensiuni, cea negativa si cea pozitiva iar masurate fiecare fata de masa am 11.93v

Editat de cozmalau
Link spre comentariu

Oare nu vorbim aceeași limbă ? 

Măsoară tensiunile pe toți pinii integratului ( cu multimetrul pe VCC , față de masă ) și postează-le .

Evident că mă refer la TL072 ( sau ce-ai pus acolo ) și evident că mă refer la lipsa tensiunii negative pe integrat nu la ieșirea din sursa de alimentare .

Link spre comentariu

Ce tensiune fata de masa ai la iesirea primului operational?

Dar la intrarea neinversoare a celui de-al doilea operational?

Tensiunea fata de masa la iesirea primului operational , adica pinul 1 am -10.49v. Deci e prezenta o tensiune negativa intre masa si iesirea pirmului AO. La intrare neiversoare a celui de-al doilea AO, respectiv pinul 5 am o tensiune tot negativa de -10.14v

Oare nu vorbim aceeași limbă ? 

Evident că mă refer la TL072 ( sau ce-ai pus acolo ) și evident că mă refer la lipsa tensiunii negative pe integrat nu la ieșirea din sursa de alimentare .

Ma scuzati de greseala anterioara, am masurat tensiunea fata de masa si am asa : pinul 1 - 10.48v, pinul 2 -10.39,pinul 3 -10,49v, pinul 4 -11.93v, pinul 5 - 10.14v, pinul 6 -10.50v, pinul 7 -10.50v, pinul 8 +11.8v

Integratul folosit este TL 072

Si inca o precizare: se incalzesc stabilizatoarele L7812, si L7912

Editat de cozmalau
Link spre comentariu

Păi stai puțin că nu mi-e clar . Spuneai mai sus că ai 10V pe ieșire . Erau +10V sau -10V ? Toate tensiunile de la postul anterior sunt negative cu excepția pin 8 ? 

Link spre comentariu

Păi stai puțin că nu mi-e clar . Spuneai mai sus că ai 10V pe ieșire . Erau +10V sau -10V ? Toate tensiunile de la postul anterior sunt negative cu excepția pin 8 ? 

Deci pe iesire am -10.50v ,  exact, toate tensiunile ce le-am masurat cu excepitia pinului 8 sunt negative!!

Link spre comentariu

Poti pune la intrare cate un condensator de 1 mF, poate fi si electrolitic, asta ca sa fi sigur ca nu arzi placa de sunet. In rest greseala e pe placa :95 .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări