Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Functionare mosfet in cc pulsatoriu

Vizitator tatw_ab

Postări Recomandate

Vizitator tatw_ab

Salutare tuturor, am si eu o nelamurire, Vreau sa fac un controler turatie pt un motor in cc. Actualmente motorul functioneaza cu cc nefiltrat(adica motorul e alimentat direct din punte fara a mai fi folositi condensatori)

Daca voi folosi un circuit pwm cu 555 si un mosfet intre punte si motor, va functiona corect sau mosfetul trebuie sa aiba curent continuu filtrat (evident partea de comanda a mosfetului va avea si filtraj cu condensator)

Editat de tatw_ab
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

3

Top autori în acest subiect

Funcționează . Pot să apară unele comportări ciudate dacă frecvența de comandă este apropiată de frecvența tensiunii de alimentare (100 Hz ) . Cred că la câteva sute de Hz nu vei avea probleme . 

Link spre comentariu
Vizitator tatw_ab

deci scap de un mare condensator. Probabil ca frecventa pwm va fi de ordinul khz. Vad ca exista o suma de variante pe net , e vreuna recomandata? pt controlarea turatiei unui motor?

Link spre comentariu

Găsești discuții și scheme și aici pe forum. Schemă concretă se poate recomanda doar după ce spui cum vrei să comanzi motorul - cu un potențiometru , cu un semnal analogic ( o tensiune ) , cu o informație digitală...

Dacă frecvența PWM e prea mare , atenție la posibilitățile limitate de comandă ale lui 555. Depinde , desigur, de ce MOSFET comanzi. 

Link spre comentariu
Vizitator tatw_ab

ideal ar fi sa=l pot comanda cu o tensiune variabila intre 0-5v , oferind o flexibilitate mult mai mare de interfatare (pot sa-l controlez si cu un banal potentiometru dar si cu un pc printr-o placa echipata cu dac)

Despre posibilitatile limitate de comanda ale lui 555   nu stiu exact la ce va referiti, daca e vorba de curent, pot intercala un driver dedicat pt mosfet.  

Motorul are curent nominal de 8 A la 24v deci un mosfet de 50-60A sper ca e de ajuns

Link spre comentariu

Da, mă refeream la curent . Un IRFZ44N cu 55V , 49A, 17.5mΩ și 63nC la Vgs = 10V pare a fi OK. LM555 îl poate comuta în sub 1µs deci nu sunt probleme la câțiva kHz. 

În ce privește comandarea lui 555 cu o tensiune continuuă , dacă se dorește și o variație largă ( de la aproape 0% la aproape 100% ) , lucrurile nu sunt foarte simple . Nu am chiar acum o schemă în minte. Mai caută pe net , o să ma mai gîndesc și eu . Posibil să nu se poată doar cu un 555.

Data sheet - ul de la NSC dă o aplicație de PWM cu 555 și oscilator suplimentar ( eventual tot cu 555 ) . Schema aia ar putea să meargă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări