Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parere traf toroidal

Tomsa Cosmin

Postări Recomandate

Am cumparat acest Traf cu 50 de lei

Are 2 iesiri si cantareste aprox 3 kg

1- 24-0-24

2-30-0-30

Credeti ca l-am luat la pret mic?

O sa pot alimenta 2 tda-uri 7924 ?

post-246101-0-90782000-1434136957_thumb.jpg

Editat de Tomsa Cosmin
Link spre comentariu

Acela nu este traf toroidal. Este un traf normal. Daca ne spui si dimensiunile sale putem calcula si curentii debitati.

l-am masurat cu multimetru .

la pret e ok ..are 30 x 2 la 4 amp sau asa am vazut eu ..deci e ok ..poti sa l folosesti 

cred ca 25x2  la 4 a

Link spre comentariu

Am cumparat acest Traf cu 50 de lei

Are 2 iesiri si cantareste aprox 3 kg

1- 24-0-24

2-30-0-30

Credeti ca l-am luat la pret mic?

O sa pot alimenta 2 tda-uri 7924 ?

De unde ai luat că acest transformator este toroidal? După forma bobinei?  Ai în vedere poate TDA7294 nu? Trebuie cumva să afli puterea lui și s-o compari cu consumul. Vei avea nevoie de o filtrare serioasă, pentru a reduce zgomotul de fundal, la amplificatoarele performante se utilizează de obicei transformatoare toroidale.

Link spre comentariu

Să nu măsori niciodată curentul debitat de un transformator punând ampermetrul direct la bornele secundarului, cum cred că ai făcut deja....Curentul maxim pe care poate să-l dea un transformator depinde de mai mulți factori, dar în principal de grosimea conductorilor din secundar și primar. Mai e vorba și de posibilitățile de răcire ale transformatorului, de timpul efectiv de lucru....Dacă ai măsurat astfel, acela este de fapt curentul maxim de scurtcircuit și e departe de curentul maxim ce poate fi suportat în mod continuu de transformator. Dacă măsurai un traf mai ,,potent,, făceai scrum multimetrul, fiindcă de obicei pe domeniul maxim de curent nu se prevăd siguranțe, mai ales la aparatele ieftine. 

Link spre comentariu

Să nu măsori niciodată curentul debitat de un transformator punând ampermetrul direct la bornele secundarului, cum cred că ai făcut deja....Curentul maxim pe care poate să-l dea un transformator depinde de mai mulți factori, nu doar de grosimea conductorilor din secundar și primar. Mai e vorba și de posibilitățile de răcire ale transformatorului, de timpul efectiv de lucru....Dacă ai măsurat astfel, acela este de fapt curentul maxim de scurtcircuit și e departe de curentul maxim ce poate fi suportat în mod continuu de transformator. Dacă măsurai un traf mai ,,potent,, făceai scrum multimetrul, fiindcă de obicei pe domeniul maxim de curent nu se prevăd siguranțe, mai ales la aparatele ieftine. 

si atunci cum masor puterea lui?

Link spre comentariu

Daca ai pus ampermetrul direct pe secundar si ti-a dat doar 4A atunci n-ai ce face cu traful.

masoara si tu dimensiunile trafului cu o ruleta ceva, si ca sa stii cam cu ce ai de-a face, masoara si grosimea sarmei din secundare cu un subler.

Link spre comentariu

Daca ai pus ampermetrul direct pe secundar si ti-a dat doar 4A atunci n-ai ce face cu traful.

masoara si tu dimensiunile trafului cu o ruleta ceva, si ca sa stii cam cu ce ai de-a face, masoara si grosimea sarmei din secundare cu un subler.

n-am masurat amperajul doar voltajul

Link spre comentariu

inca o imagine cu o rigla langa miez sa putem vedea dimensiunea tolei si una cu grosimea pachetului de tole ,ne vor ajuta sa aproximam puterea transformatorului

Link spre comentariu

n-am masurat amperajul doar voltajul

amice ,  te  pierzi  in  amanunte  complet  inutile . daca  vrei  sa  stii  puterea  maxim disponibila  pe  care  poti  sa  o  scoti  din  trafo-ul  tau  trebuie  sa  faci  exact  2  masuratori  mari  si  late  cu  o  rigla  ,  anume ...

1--   lungimea  unei  tole  ,  in  mm .

2--  grosimea  pachetului  de  tole ,  tot  in  mm . 

comunica-ne  aceste  2  dimensiuni  si  te  vom  lamuri .  e  simplu !

Link spre comentariu

daca  luam  drept  corecta  grosimea  pachetului  de  tole  =  5cm ,  asta  inseamna  ca  trafo  are  S fe = 15,8333 cm patrati .  eu  merg  pe  formula  S fe =  1,2  x  { radical P primar } ,  de  unde  rezulta  ca  P  maxim primar  =  174,093w  ,  de  unde  rezulta  o  putere  maxim  disponibila  in  secundar  de  0,85 x  P maxim primar =  147,949 w ...cu  mentiunea  ca  valoarea  este  valabila  daca  tolele  sint  fe-si .  daca  tolele  sint  din  permalloy , atunci  valorile  maxime  ale  puterilor  disponibile   se  pot  inmulti  lejer  cu  30 % . 

ps ... presimt  ca  vor  aparea  discutii  referitoare  la  acel  1,2  .  mentionez  ca  eu  asa  am  invatat  in  facultate  si  asa  spun  la  rindul  meu  mai  departe .  se  poate  inlocui  acel  1,2  cu  constanta  k =  coeficient  de  forma ,  care  ,  in  mod  normal  apartine  intervalului  0,8...1,6   si  isi  alege  fiecare  k-ul  dorit .  cei  mai  multi  o  sa  afirme  ca  virgula k = 1 .  eu  merg  in  continuare  pe  k = 1,2 .

Link spre comentariu

Sunt 2 serii de secundare simetrice, si pe un miez asa mic unde spatiul de bobinat este mic, este greu de crezut ca sarma e destul de groasa sa duca 2xTDA7294, dupa parerea mea un singur TDA si pe sarcina de minim 8 Ohm, e cam tot ce se poate scoate de la acel traf.

Link spre comentariu

daca  luam  drept  corecta  grosimea  pachetului  de  tole  =  5cm ,  asta  inseamna  ca  trafo  are  S fe = 15,8333 cm patrati .  eu  merg  pe  formula  S fe =  1,2  x  { radical P primar } ,  de  unde  rezulta  ca  P  maxim primar  =  174,093w  ,  de  unde  rezulta  o  putere  maxim  disponibila  in  secundar  de  0,85 x  P maxim primar =  147,949 w ...cu  mentiunea  ca  valoarea  este  valabila  daca  tolele  sint  fe-si .  daca  tolele  sint  din  permalloy , atunci  valorile  maxime  ale  puterilor  disponibile   se  pot  inmulti  lejer  cu  30 % . 

ps ... presimt  ca  vor  aparea  discutii  referitoare  la  acel  1,2  .  mentionez  ca  eu  asa  am  invatat  in  facultate  si  asa  spun  la  rindul  meu  mai  departe .  se  poate  inlocui  acel  1,2  cu  constanta  k =  coeficient  de  forma ,  care  ,  in  mod  normal  apartine  intervalului  0,8...1,6   si  isi  alege  fiecare  k-ul  dorit .  cei  mai  multi  o  sa  afirme  ca  virgula k = 1 .  eu  merg  in  continuare  pe  k = 1,2 .

deci are o putere maxima de 170 w?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări