Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sectiune cablu lampa sodium

Postări Recomandate

Vreau sa montez un proiector cu lampa high pressure sodium si am deja tras un cablu cu sectiunea de 1.5 mm2. Pe ignitor scrie ca se foloseste cablu de 2.5 mm2 , iar curentul maxim este 4.6 A. Eu am masurat curentul in continuu timp de 10 minute dupa ce l-am alimentat si nu am vazut sa creasca peste 1.78 A. Nelamurirea mea e daca sa-l montez cu acest cablu de 1.5mm2, avand in vedere ca e suficient pt. un asa curent mic, sau pe viitor datorita uzurii curentul va creste spre 5 A? Chiar si asa, nu vad sa fie vreo problema cu o sectiune de 1.5mm2.

Link spre comentariu

Sectiunea firului nu e in mm2, e doar in milimetri...Acum sa presupunem ca ai facut confuzia asta si tu defapt ai un fir cu diametrul (sectiunea) de 1,5 mm, si in cazul asta e suficient pentru curentul acela.

Confuzia o faci tu. Secțiunea este suprafața și se măsoară în mm2

Ptr. Riciu:

Pe ignitor scrie ca se foloseste cablu de 2.5mm 2

Așa să pui cablul.

Editat de Mircel
Link spre comentariu

Eu cablul nu pot sa-l schimb. Stiu ca in general trebuie respectate instructiunile de montaj, dar daca eu nu am un curent nici macar de 2A, de ce nu ar fi bun si cablul de 1.5? Cand fac un lucru, vreau sa stiu si de ce il fac, nu doar pt. ca.... "asa se face" sau pt. ca "asa fac si altii".

Link spre comentariu

Probabil pe ignitor scrie ca in clemele de conectare poti sa bagi cablu de pana la 2.5mm2 (atata sunt gaurile). Eu nu am intilnit vreo situatie in care pe o componenta sa iti recomande sectiunea cablului. Iti da curentul maxim si alegi tu cablul. Oricum 1.5mm2 e suficient pentru 4.6A. (discutam de lungimi "uzuale" ale cablului, nu de Km...) Conecteaza linistit becul.

Daca ar fi recomandat sau impus o anumita sectiune a cablului, trebuia OBLIGATORIU sa precizeze materialul din care e confectionat cablul (aluminiu, cupru, argint, etc). Eu zic ca e vorba doar de o specificatie mecanica a conectorilor. Deseori pe diverse aparate (mai de Doamne Ajuta) e specificat acest lucru.

Daniel_88, In electrotehnica si electronica, cablurile se masoara in sectiune, respectiv in mm2. Numai sarma de bobinaj se masoara in diametru, respectiv in mm. Si eu am trecut pe vremuri prin aceasta confuzie. Acest sistem de masurare diferit simplifica unele calcule specifice. Nu e nici o problema, invatam continuu.

Link spre comentariu

Nu mai folositi notiunea de "amperaj". Nu e corect. Se zice corect "...dupa 10 minute, curentul e acelasi...." Despre amperaj si voltaj se poate pomeni pe forumul avocatilor. Pe forumul electronistilor discutam de curent si tensiune. E ca si cind in loc de FRECVENȚA  am zice herțaj.

Da, verifica specificatiile...nu stiu ce ai acolo, clema, regleta, CL3 etc. Oricum, 1.5mm2 cupru e suficient pentru 4.6A.

Link spre comentariu

Probabil pe ignitor scrie ca in clemele de conectare poti sa bagi cablu de pana la 2.5mm2 (atata sunt gaurile). Eu nu am intilnit vreo situatie in care pe o componenta sa iti recomande sectiunea cablului. Iti da curentul maxim si alegi tu cablul. Oricum 1.5mm2 e suficient pentru 4.6A. (discutam de lungimi "uzuale" ale cablului, nu de Km...) Conecteaza linistit becul.

Daca ar fi recomandat sau impus o anumita sectiune a cablului, trebuia OBLIGATORIU sa precizeze materialul din care e confectionat cablul (aluminiu, cupru, argint, etc). Eu zic ca e vorba doar de o specificatie mecanica a conectorilor. Deseori pe diverse aparate (mai de Doamne Ajuta) e specificat acest lucru.

Daniel_88, In electrotehnica si electronica, cablurile se masoara in sectiune, respectiv in mm2. Numai sarma de bobinaj se masoara in diametru, respectiv in mm. Si eu am trecut pe vremuri prin aceasta confuzie. Acest sistem de masurare diferit simplifica unele calcule specifice. Nu e nici o problema, invatam continuu.

Fiind bobinator, lucrez doar cu mm, probabil ca am facut confuzie, si imi cer scuze, eu stiam ca sectiunea e una iar aria sectiunii e alta, fiecare cum e obisnuit :95 , dar cum spuneati si dumneavoastra,invatam continuu :rade: .

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Lazar si Daniel, eu v-am spus ce v-am spus fara vreo intentie rautacioasa. In comunitatea electronistilor chiar asa de vorbeste....

Un curent de 3 Amperi NU un amperaj de 3 Amperi

O tensiune de 3 Volti NU un voltaj de 3 Volti

O sectiune de 3 mm2. Sectiune inseamna "taietura" ( http://dexonline.ro/definitie/sec%C8%9Biune ) deci evident e vorba de aria sectiunii. Diametrul il masori cu sublerul sau micrometrul in mm.

Sarma de bobinaj CuEm 1.2mm inseamna clar sirma cu DIAMETRUL de 1.2mm. Sectiunea se poate calcula.

Sarma pentru instalatii electrice de 2.5 mm2 are sectiunea, (adica aria sectiunii) de 2.5 mm2. Diametrul se poate calcula.

In "zona" mea de electronisti asa se discuta...Si asa e corect. Hai sa discutam corect. Cred ca e important sa vorbim aceeasi "limba" si cea coecta.

Sper sa ma credeti ca am numai intentii BUNE.

Link spre comentariu

densitate de curent la cupru in aer liber 6-8amp/mm2.

1,5mm2 este mai mult decat suficient probabil ca producatorul specifica

alimentarea cu 2,5mm2 datorita izolatiei conductorului care este mai mare 

la 2,5mm2.

iar domnul lazar nicolae parerea mea este ca ar trebui sa isi puna alta poza 

mai decenta ca doar nu suntem tractoristi scuze acestora din urma.

Editat de vasile1312
Link spre comentariu

Intr-adevar, Lazar Nicolae a gresit punind poza aia (nu ca nu-mi place, dar locul nu e potrivit) si in special textul de la "Locatie" Oricum nu mai poate modifica pentru ca a incasat BAN pentru aceste fapte. Pacat. Mie intotdeauna imi pare rau cind vad manifestari care NECESITA sanctiuni...

Vasile1312 completeaza-ti si tu datele conform regulamentului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări