Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobine frecvenţă intermediară RR Albatros

elctropan

Postări Recomandate

Salut prieteni,

V-aş ruga dacă are cineva datele de la bobinele de frecvenţă intermediară la radioreceptorul românesc Albatros, varianta cu germaniu.

Rugămintea ar fi să se facă referire la schema din cartea albastră, unde sunt numerotate  bobinele în schemă(deşi partea de cablaj este desenată necorespunzător(apare scris FI3 de 3 ori lipsind FI4 şi FI5 - dar se pot identifica de pe schemă).

Dacă se pot da si ceva indicaţii privind bobinarea acestor FI(diametru conductor, sens de bobinaj, etc.).

Daca ar avea cineva disponibile aceste bobine sau un bloc de FI complet, ar fi tare bine venite.

Va mulţumesc din nou.

Link spre comentariu

D-l Dorian 70 sunt interesat de Albatros cu totul, poate mai aleg ceva din el.

Dacă se poate daţi-mi un semnal cum aş putea intra în posesie şi la ce preţ.

Cu stimă,

Link spre comentariu

Până una alta m-am tot uitat pe schemă şi pe caietul service Albatros şi pe Nomenclatorul de produse Tehnoton şi tot nu pot identifica ce dorec.

Mai concret, schema electronică face trimitere la FI1, FI2, FI3, FI4, FI5(bobine care există şi sunt  figurate şi pe schema de cablaj - numite şi acolo greşit, FI3 de 3 ori)

În caietul service al radio Albatros apar DOAR FI1, FI2 şi FI3(Fi2 identică cu FI3 ca şi codificare).Nu se mai aminteşte de FI4 şi FI5.

Practic pe mine m-ar fi interesat FI1,  ultimul(aşa încep ei numerotarea) cel legat de dioda de detecţie.Câte spire  o avea în primar(72 sau 75) şi câte în secundar(50 sau 6) - aceste date le-am găsit pentru RR Neptun, pentru bobinele de MA.

M-am sfătuit şi cu d-l Şoldan, mi-a indicat Nomenclatorul de produse Tehnoton, dar nici acolo nu e clar cu aceste FI(cel puţin pentru mine).

D-l Şoldan mi-a mai zis şi faptul că aceste bobine au culori(adică au anumite puncte de vopsea pe ele funcţie de codul lor P32798 B1, de ex.).Eu mai am ceva bobine recuperate, dar nu ştiu codul culorilor pentru aceste bobine.

Îmi mai poate da cineva vreun sfat?

Mulţumesc

Editat de elctropan
Link spre comentariu

Buna seara,va pot oferi un exemplu : la pagina 224 din Nomenclator piesa nr. 91 ans.trafo FI-MA are codul 300064.02 (P32796) se da toate radiourile care contin acest tip de bobina si nr.lor,am insistat si am gasit in manualul service RR ANDANTE pag 63  in dreapta bobina pe care o cautam si are 72 sp L1-3 sirma 0,08 ,L4-5 -72 sp. sirma 0,08 cod bobina 300064.02.Cu stima Soldan.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Din "indepartata" mea experienta (au trecut muulti ani!), pe FI se bobinau 70-72 spire (pentru acord pe 455khz, cu 1 nF), iar secundarele de 6 spire erau pentru cuplajul cu baza tranzistorului (lor) din FI, iar pentru dioda demodulatoare, 50 spire, sensul nu e important ca nu exista relatii de faza (bobinele cu 0,08, ca mosorul e destul de mic!) (Albatros cu germaniu eu nu stiu sa se fi fabricat la Tehnoton, dar nu le stiu eu chiar pe toate)

La receptoarele fabricate ulterior (cu alte denumiri, nu Albatrosul sau "Overseas" ce e acelasi borsh, da' englezit), s-au utilizat niste bobine de gabarit mai mic, pentru o mai mare miniaturizare, insa nu despre acelea discutam aici.

Bafta!

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Va mulţumesc dl Blazeu.

Cam aşa le-am bobinat si eu, doar la cuplarea cu dioda de detecţie am bobinat 72 spire cu 72 spire.

Cu stimă,

Link spre comentariu

Merge bine frecvenţa intermediară cu 72/6 şi 72/50.

O altă problemă este însă bobina de OL pe unde medii unde este pusă o bobină asemănătoare dar nu este de UM de Albatros.

Să identific datele si la această bobină, deşi aici nu ştiu cum voi face deoarece pare să fie bobinată cu liţă de radiofrecvenţă foarte subţire.

Pe US1 şi US2 intră deja posturi care se aud destul de bine, deşi numai pe anumite porţiuni ale scalei(pe jumătate de cursă).

Mulţumesc încă odată tuturor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări