Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DCF 77


Vizitator Romcik Molnea

Postări Recomandate

Vizitator Romcik Molnea

Buna,am asa o problema am procurat un receptor DCF 77 dar fiind de 60 kHz ,mie imi trebuei sa fie chiar de 77 kHz ,de udne il pot procura? am auzit ca in romania se utilizeaza asa receptoare

Editat de Romcik Molnea
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Rx-Tx

    2

  • franzm

    2

  • cirip

    1

  • mișa

    1

Top autori în acest subiect

Nu te orienta dupa frecventa cuartului....La sintetizatoarele de frecventa actuale frecventa cuartului nu mai are nici o relevanta. Chiar si la echipamentele vechi, frecventa cuartului de receptie (ma rog, o armonica a lui) e mai joasa cu prima "frecventa intermediara".

In cazul tau probabil functioneaza pe 77.5KHz. Testeaza.

Link spre comentariu

Salut,

 

Integratele receptoare ptr semnalele de ceas de joasa frecventa sunt simple receptoare cu amplificare directa si ceva control automat al amplificarii. Datorita benzii extrem de inguste ocupate de semnal, este necesar acel cuart pentru filtrare. Daca cuartul este de 60KHz, atunci receptorul este pentru WWVB, care se transmite din Colorado. http://www.nist.gov/pml/div688/grp40/wwvb.cfm

 

In consecinta, in cazul asta, solutia este sa gasesti un cuart de 77.5KHz.

Link spre comentariu

Emitatorul este la Mianflingen la 25km sud de Frankfurt si emite din 1978 cu o putere de 50kw.Semnalul de ceas provine de la 2 ceasuri atomice,deci extrem de exact ca precizie;pentru o receptie buna trebuie ca antena de ferita sa fie perpendiculara pe directia semnalului.Chiar daca schimbi frecventa din 60khz in 77,5khz e posibil sa nu functioneze,deorace protocoalele transmise sunt diferite!Si inca ceva, receptia optima este in apropierea solului,la 2~3metrii inaltime de la sol data fiind lungimea de unda folosita.Eventual cauta o harta cu acoperirea in Europa;Romania este oarecum in zona de semnal mai la limita,emitatorul fiind destinat ca sa acopere Europa centrala in special.

LE:am un astfel de ceas si functioneaza cum se zice, ceas :rade: pe langa precizie are avantajul ca isi face singur schimbarea de ora vara/iarna!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am si eu un astfel de receptor (77,5khz) si in zona Buzaului functioneaza, se sincronizeaza ora, doar ca are o problema indica ora Germaniei -1h fata de noi, si nu gasesc setari in el la care sa indice ora noastra, Poate nu am gasit eu combinatia de taste. Singura varianta am gasit-o ca dupa sincronizare sa setez ora noastra (+1h) si apoi sa opresc sincronizarea.

Ceasul este un TECH LINE  DTC-20DCF  tip MB5018A , a fost luat de la un supermarket la pret redus, nu avea instructiuni, cutiile erau disigilate, daca intamplator are cineva un asemenea ceas si cunoaste mai multe despre el  rog sa imi spuna si mie.

Link spre comentariu

Am si eu un ceas dintr-asta, luat de la Lidl cu 30 de lei,tot asa mergea pe ora Germaniei.

Citind prospectul, ca sa arate ora locala, a trebuit sa-l mut manual cu 2 ore in urma.

De atunci, merge la secunda pe ora Romaniei, desigur, as putea sa potrivesc si radioul dupa el... :rade:

Link spre comentariu

Nici eu nu am gasit combinatia de taste ca sa fixez ora locala.L-am lasat sa se sincronizeze,dupa care am potrivit limbile cu mana :rade: si gata, isi face treaba.Sunt curios cat or tine bateriile,sunt 2buc. de 1,5v.

LE:localitatea este Mainflingen,scuze de greseala anterioara.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sa ma laud si eu :)  Doar ca pe al meu scrie  Huger, model: RM318P  si are prin meniu ceva setari cu zone pe glob

Functioneaza tot cu doua baterii R6 si nu le am mai schimbat de aproape 3 ani.

 

Posted Image

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

    Am fost interesat de ceasurile radiocomandate si am citit cam tot ce am gasit. Chiar mi-am luat doua , unul de mana, care se actualizeaza aproape zilnic . Din cate stiu , emitatorului i s-a marit puterea si acum raza de receptie ajunge prin Turcia. Pe timpul noptii, ambele ceasuri stau la fereastra catre est si intre orele 2 si 4 se actualizeaza ori de cate ori exista toate conditiile, pentru ca procesul depinde de starea vremii intre emitator si receptor. Pe timpul iernii ceasurile se actualizau cam de 2-3 ori pe saptamana si vazand harta meteo din Europa  constatam cauzele care afectau propagarea semnalului. Avand in vedere ca , daca nu se actualizeaza, ceasul radiocontrolat merge +/-  1-2 secunde /zi , ramane totusi foarte exact, asta pentru cine este foarte riguros.

Link spre comentariu

Eu mai folosesc si alt ceas,cel de la rcvr.-ul de satelit atunci cand e in st.by.Ceasul este sincronizat de semnalul de rf care vine din satelit.Avantajul ca se poate regla din meniu orice offset este necesar.Ma intreb, care varianta este mai precisa,sau sunt la fel?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

 Din cate stiu , emitatorului i s-a marit puterea si acum raza de receptie ajunge prin Turcia.

În 1998 s-a trecut pe un emitator cu semiconductoare. Nu s-a marit puterea emitatorului si nici nu s-au modificat antenele (EIRP 30-35kW) ci s-a modificat putin semnalul transmis (printre altele s-a renuntat la transmiterea indicativului statiei). Propagarea (unda spatiala) depinde si de activitatea solara.

Receptia se poate îmbunatati daca se plaseaza receptorul în interiorul buclei unei antene magnetice acordate.

Receptia este afectata de radiatia parazita a etajelor finale linii si a becurilor economice.

...ceas...de la rcvr.-ul de satelit ...care varianta este mai precisa,sau sunt la fel?

https://en.wikipedia.org/wiki/DCF77#References

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări