Vizitator me5555 Postat Iunie 10, 2015 Partajează Postat Iunie 10, 2015 Salut, Am cumparat un Agilent 34401a second hand (din China). Dupa serie (MY41...) pare produs prin 2001, in meniul de calibrare zice ceva de decembrie 2002. Probabil atunci a expirat calibrarea initiala din fabrica. Si de atunci nu l-a mai calibrat nimeni. Intrebare: Se poate verifica (sau chiar calibra) ? in Romania, preferabil Bucuresti. Am scris la Comtest (importator Agilent) dar calibrarea se face in Germania si costa transportul mai mult decat face aparatul. Nu ma intereseaza o calibrare metrologica cu patalama si semnatura. Vreau sa stiu daca digitii aia mai arata ce trebuie. Mai ales pe valori mici gen 10mOhm. L-am lasat sa masoare rezistenta avand pe intrare cablurile de masura in scurt. in mod 2W imi arata cam 15-20mOhm. in mod 4W imi arata 5mOhm. Si valorile nu sunt stabile. In interval de cateva secunde se schimba mai multe valori cu diferente cam de +/- 1mOhm. e selectat afisare pe 6 digits. pe 2W: 27.4 27.1 27.2 27.3 27.1 26.8 26.6 27.0 27.2 pe 4W: 6.1 6.3 6.2 6.4 6.3 6.4 6.3 6.2 (acum jumatate de ora se invarteau pe la 5.6) Intrebare pentru cei care un astfel de aparat: e normal sa "joace" asa cifrele cand te uiti la afisaj ? Pentru ca stiu ca nu e de bine sa varieze de la 15 la 27 dupa o jumatate de ora de functionare. Link spre comentariu
dan cod Postat Iunie 11, 2015 Partajează Postat Iunie 11, 2015 Voi incerca sa verific si eu.Am un HP34401 si am incredere totala un el.Sincer m ohmi nu am masurat sa vad. Link spre comentariu
dan cod Postat Iunie 11, 2015 Partajează Postat Iunie 11, 2015 Am testat acumj.Cu testerele in scurt (cabluri destul de lungi) pe automat 2W arata 0.039 ohmi si asa ramane stabil. Link spre comentariu
Vizitator me5555 Postat Iunie 11, 2015 Partajează Postat Iunie 11, 2015 Multumesc de ajutor. ai selectat afisare 6 digiti ? ar trebui sa fiseze inca un digit. la mine sunt doua feluri de variatii: 1. cifrele se schimba cam la o secunda si variaza cu +/-5 digiti, deci se "invart" in jurul unei valori 2. dupa jumatate de ora de functionare cifrele au migrat catre alte valori. de la 30mOhm poate scadea la 15. dupa alta jumatate de ora paote urca inapoi la 30 Am pus si in mod 4W niste rezistente de 5/10/50 mOhmi si aici cifrele au un dans ritmic la secunda si in timp se mai schimba. dar asa sunt mult mai bune rezultatele. Link spre comentariu
dan cod Postat Iunie 11, 2015 Partajează Postat Iunie 11, 2015 6 digiti afisa 000,039 Link spre comentariu
Vizitator me5555 Postat Iunie 11, 2015 Partajează Postat Iunie 11, 2015 ciudat. parca ar lipsi un digit ? ca sunt 6.5 in toal. la mine pe 6 digiti imi afiseaza "000.050,3 ohm" sau "000.004,5 ohm" pe 5 digiti afiseaza "000.050" si pe 4 digiti: "000.05" Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 11, 2015 Partajează Postat Iunie 11, 2015 Afisarea variaza din cauza zgomotului. Depinde foarte mult si de calitatea retelei de alimentare dar este destul de normal ca ultimile 2 cifre afisate sa mai fructueze. Trecerea la 6 cifre de fapt se face prin calcule de mediere a mai multor masuratori pe o periada fixa de timp (sau multipli ai acesteia). Trebuie setat (nu stiu daca este automat) ca frecventa retelei sa fie corect selectata pt ca el face integrari pe multipli de perioade ale retelei pt a reduce zgomotul. Este un aparat foarte bun si precis (eu de fapt folosesc modelele 34410 si 34411). Din pacate pt tine, calibrarea se face prin modificarea unor parametri in SW aparatului si sint foarte putine firma care sint autorizate sau pot sa faca aceasta calibrare. Din experienta mea cu acest aparat (folosesc la servici de peste 10 ani si acum sinte deja destul de multe utilizate) pot sa spun ca daca nu au fost abuzate sau nu s-a umblat in ele, nu au probleme cu calibrarea. Spun asta in cunostinta de cauza pt ca am fost citiva ani responsabil cu calibrarea echipamentelor de la mine de la servici si nu tin minte sa se fi gasit vreodata vreounul din aceste aparate sa fie "out of calibration" atunci cind a fost verificat dar totodata se facea odata la citiva ani oricum calibrare cu corectarea parametrilor din SW chiar daca nu era iesit din limitele acceptate. Se facea in fiecare an calibrare dar nu stiu daca se facea corectie in SW de fiecare data pt ca nu era nevoie. Cit te-a costat si de unde l-ai luat? Importatori pt acest aparat mai sint si cei de la ARC Brasov si ii poti intreba si pe ei legat de calibrare dar e destul de scump sa calibrezi asa ceva. me5555: ciudat. parca ar lipsi un digit ? ca sunt 6.5 in toal. la mine pe 6 digiti imi afiseaza "000.050,3 ohm" sau "000.004,5 ohm" pe 5 digiti afiseaza "000.050" si pe 4 digiti: "000.05" Depinde citi NPLC ai selectat. Pt 6.5 digiti trebuie sa afiseze 7 cifre dar prima cifra nu poate fi decit 1 sau 0. Pt o masuratoare precisa, daca primele 2 cifre sint 0 atunci trebuie sa schimbi scala. Odata ce ai trecut de 3 cifre de 0 in fata, masuratoarea incepe sa fie efectata de zgomot si nu mai este asa de precisa. Tot din experienta iti pot spune ca pe domeniul mΩ-milor, masuratoarea nu-i chiar asa de precisa si nici nu se compara cu cea facuta de un aparat mai specializat pt masurarea rezistentelor mici (chiar mai ieftin, la jumatate din pretul unuia de asta). Daca ai nevoie sa masori rezistente mici, sub 1Ω de exemplu, mai bine iti faci o sursa de curent foarte stabila de 100mA pina la 1A si cu multimetrul masori numai caderea de tensiune si curentul (pe rind e ok daca sursa de curent este foarte stabila). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2015 Partajează Postat Iunie 11, 2015 (editat) In primul rand v. paragraful Resolution din manual (Cap. 3) in legatura cu nelamurirea relativ la nr. de digiti. In al doilea rand, mare grija la "verificari" si la interpretarea lor. Atunci cand discutam de masuratori la limita rezolutiei (la ultimii 2 digiti) deja trebuie tinut cont de acele aspecte care fac diferenta dintre masuratoarea obisnuita (a "meseriasului" sau a amatorului) la care punem doua sonde pe 2 puncte din circuit si se pune pe forum poza cu "rezultatul", si masuratoarea "ca la carte" necesara la limitele de rezolutie sau de precizie ale aparatului. De exemplu, la masurarea cu 2 W atentie la calitatea sondelor si la compensarea rezistentei lor cu functia Null (care oricum nu asigura neaparat zero la nivel de LSD, vorbim deja de microohmi iar 34401A nu este miliohmetru dedicat). Verificarea sau cel putin calibrarea zeroului nici nu se fac cu sonde, exista "scurtcircuitorul" dedicat 34172A DMM Calibration Short pentru asta, sau se poate manufactura ceva asemanator. Exista note de aplicatii care fac referire inclusiv la interfata dintre bornele aparatului (care din cate stiu sunt din cupru) si sonde in privinta efectelor termoelectrice la interfetele dintre metalele diferite. Nu trebuie uitat nici de perturbatiile externe, mai ales cu sonde conectate. http://www.keysight.com/main/editorial.jspx?cc=RO&lc=eng&ckey=372767&nid=-536902435.536880933.00&id=372767 Din alte experiente gasite pe www, rezulta ca 34401A este destul de stabil in timp incat recalibrarile periodice la termen nu sunt neaparat justificate acolo unde nu se ridica probleme metrologice sau birocratice. In cazul de fata parerea mea este ca o verificare comparativa cu un alt aparat ar fi suficienta, insa chiar si aceasta nu este intotdeauna foarte simpla (incearca sa masori rezistente "din cutie" de valori mari si v. ce se intampla la variatii importante de temperatura, inclusiv de la atingerea degetelor!). Calibrare... e putin probabil sa gasesti pe cineva care sa o poata face in particular, iar despre cea "oficiala" deja te-ai lamurit... L.E. am scris in acelasi timp cu sesebe... As mai avea de adaugat: atentie la specificatiile de precizie si stabilitate care sunt exprimate ca +/- [% din citire + % din gama], al doilea termen este o specificatie independenta de valoarea masurata. Editat Iunie 11, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator me5555 Postat Iunie 12, 2015 Partajează Postat Iunie 12, 2015 am mai facut niste teste, in mod 4W: 0.005 1% valoarea masurata se invarte intre 4 si 6 mOhm 0.010 1% masurat 0.010 - 0.011 0.100 1% masurat 0.098 383K 0.1% masurat 0.383760 .. 0.383840 Mohm Am modificat in meniu si viteza de masurare pe SLOW si AC filter pe SLOW. viteza de masurare scade dar tot variaza (stiu ca face mai multe masuratori intern si apoi le mediaza si aceste setari variaza numarul de astfel de masuratori realizate pentru o afisare) O sa incerc si cu alte sonde. Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 12, 2015 Partajează Postat Iunie 12, 2015 Va doresc sa-l folositi cu succes. Din cate stiu AC Slow are efect numai pentru masuratorile AC. La prima privire rezultatele de mai sus ale masuratorii cu 4 W par a fi ok si a confirma experienta altora relativ la calibrare, descrisa mai sus. In cazul meu de cele mai multe ori nu precizia absoluta mi-a fost cea mai utila sau necesara (nici nu am nevoie de masuratori precise in zonele <0,1 V sau <0,1 ohmi) ci imi este mult mai utila rezolutia ridicata a aparatului care chiar si in cazul masurarii in sistem 2 W cu sonde "obisnuite" permite localizarea pe PCB a unui scurtcircuit cu o precizie mai buna de 1 cm (pe trasee de 0,3...0,4 mm latime). Bineinteles, in aceste situatii celelalte eventuale probleme "metrologice" isi cam pierd importanta, insa chiar si numai aceasta cea mai simpla si "ignoranta" utilizare poate scuti de multa bataie de cap si de mult timp pierdut in unele cazuri, confirmand utilitatea aparatului. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 12, 2015 Partajează Postat Iunie 12, 2015 Cred totusi ca selectia frecventei retelei se face automat pt ca nu exista in meniu (la 34410). Link spre comentariu
Vizitator me5555 Postat Iunie 12, 2015 Partajează Postat Iunie 12, 2015 fiind rezistenta 0.1% 25ppm si aparatul avand acuratetea pe la "0.010 + 0.001" ma asteptam ca rezultatul sa fie mult mai apropiat de 383.000K acuratetea de "0.010 + 0.001" am luat din specifiicatii pentru gama 1Mohm coloana "1an 23C+-5grade". din calculele mele reiese +/- (38.3 + 10) Ohm =~ +/- 50ohm la masurare aparatul a afisat in intervalul 0.383760 .. 0.383840 Mohm o variatie de 80, care se incadreaza in +/-50 (oauuu e de bine !!! easteptat dupa 13ani de la calibrare) reluand masuratoarea, cu aparatul rece imi arata 0.383836 .. 0.383864 deci o variatie mult mai mica. L-am lasat cam 20min sa tot masoare si usor-usor indicatia aluneca sper un interval mai larg intre 3837xx si 3838xx. L-am mutat cateva secunde pe DCV/ACV (fara sa ating sondele!!!) si apoi inapoi pe rezistenta 2W sau 4W indicatia a revenit la o variatie mult mai mica: acum arata 383815 .. 383827! 10 minute mai tarziu a devenit din nou zglobiu afisand 3837xx .. 3838xx ciudat zgomotul asta care mai apare si mai dispare. si tot nu inteleg de ce acest 383.0K 0.1% masoara fix 383.8K. ca idee este de la farnell cod YR1B383KCC Link spre comentariu
dan cod Postat Iunie 12, 2015 Partajează Postat Iunie 12, 2015 In cazul meu de cele mai multe ori nu precizia absoluta mi-a fost cea mai utila sau necesara (nici nu am nevoie de masuratori precise in zonele <0,1 V sau <0,1 ohmi) ci imi este mult mai utila rezolutia ridicata a aparatului care chiar si in cazul masurarii in sistem 2 W cu sonde "obisnuite" permite localizarea pe PCB a unui scurtcircuit cu o precizie mai buna de 1 cm (pe trasee de 0,3...0,4 mm latime). Bineinteles, in aceste situatii celelalte eventuale probleme "metrologice" isi cam pierd importanta, insa chiar si numai aceasta cea mai simpla si "ignoranta" utilizare poate scuti de multa bataie de cap si de mult timp pierdut in unele cazuri, confirmand utilitatea aparatului.Puteti detalia cum procedati exact?Ma intereseaza si pe mine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 12, 2015 Partajează Postat Iunie 12, 2015 dan_cod, sa presupunem ca ai o placa pe care exista un "scurt" la masa pe o linie de alimentare. Masori repetat in diverse puncte de pe traseul de alimentare rezistenta fata de planul de masa; zona in care traseul prezinta rezistenta minima este zona in care prezinta acel scurt (este necesara si masurarea fata mai multe puncte de masa), pe masura ce te apropii de zona cu scurt rezistenta scade, apoi departandu-te cu masuratoarea mai departe pe traseu, R creste. Atentie, discutam aici de diferente absolute foarte mici, de diferente de miliohmi, adica exact de ultimii doi-trei digiti de la 34401A pentru gama sa minima de R. Este usor de aplicat la placi cu plan de masa (la care rezistenta masei este foarte mica) si cu trasee de latime nu foarte mare (dar este aplicabil chiar si pentru >1 mm). Nu merge la placi cu alimentari prin planuri PCB interne, ideea fiind ca traseul s afie accesibil iar rezistenta lui / unitatea de lungime sa fie suficient de mare incat diferentele intre masuratori sa fie cat mai usor de decelat. Ca exemplu practic, placa aceasta http://www.hawk.ro/tr/star/SNV30834.jpg a avut din fabricatie un scurt la masa pe un traseu pe care oricat l-am cautat la lupa nu l-am putut gasi. Metoda injectariii de curent in traseu in speranta vaporizarii scurtului nu a dat rezultat (cat despre FLIR - inca nu e cazul). Cu metoda descrisa mai sus am gasit zona in cauza si a fost deajuns zgarierea pe lungimea de 1 cm in zona respectiva dintre traseu si masa alaturata (care se poate vedea aici http://www.hawk.ro/tr/star/SNV31145.jpg intre U5 si U6), si astfel problema s-a rezolvat. Am pierdut initial mai mult de o jumatate de ora cu dureri de cap cautand pe placa cu lupa iar apoi in cateva minute am rezolvat cu aceasta metoda. La o placa de acest fel http://www.hawk.ro/tr/star/SNV32396.jpg un scurt la un pad pe un traseu subtire sub IC7 l-am rezolvat in acelasi mod folosind un multimetru avand doar 5,5 digiti R&S UDS5 (dupa ce in prealabil, uitand de experienta anterioara, incercasem sa "izolez" traseul in cauza, cu "efectul" practic vizibil aici http://www.hawk.ro/tr/star/SSL11488.jpg la coltul superior stanga). Metoda se poate aplica atat la repararea PCB-urilor blanc avand defecte de fabricatie (scurt pe trasee) cat si la identificarea componentei defecte de pe placile echipate, defecte, la care o componenta in scurt (MLCC sau CI de exemplu) cauzeaza asemenea problema, am avut caz de placa mai complexa, cu multi MLCC pe alimentari, si am putut identifica astfel chiar exemplarul de MLCC ce era in scurt. Cum am spus, metoda nu este aplicabila oricarei structuri de PCB, dar atunci cand da rezultat iti dai seama cu adevarat cat de muuuult "face" aparatul respectiv, altfel cam toata lumea prin zona are impresia ca diferenta intre aparate tine doar de precizia cu multe zerouri din tabele, de numele firmei producatoare si de pret, mai rar vei gasi pe cineva aici dintre cei ce nu au utilizat asa ceva si care in acelasi timp sa inteleaga totusi si utilitatea practica a rezolutiei de 100 sau 1000 de ori mai buna decat a unui multimetru portabil obisnuit. Link spre comentariu
dan cod Postat Iunie 12, 2015 Partajează Postat Iunie 12, 2015 Aparatul este setat manual banuiesc pe domeniul cel mai mic nu? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum