Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor monofazat monoalternanta.

Postări Recomandate

Transformatorul scoate aproximativ 12v cam 11.8-11.9v.Am mediana si de 14v.

Fraza asta trebuie tradusă în cea mai curgătoare limbă română.Ce să înţelegem despre un transformator care "scoate" 12 V, darare priza mediană la 14 V ? Realizaţi absurditatea ?Din pozele alea întunecate nu se distinge nimic ; cred că doar odiodă este legată, însă legătura la anodul ei (contactul central)pare să vină dintr-o altă înfăşurare decât din cele înscripţionateca reprezentând secundarul.Sigur dioda mai este bună şi nu a fost "maltratată" din greu ?Acele diode sunt modele vechi cu germaniu care la temperaturi alejoncţiunii de peste 70 de grade "îşi dau foarte uşor duhul".Nu cumva s-a încins deja (poate că în repetate rânduri) în timpulexperienţelor mai mult sau mai puţin (tind să cred prima variantă)haotice ?
Link spre comentariu

Dacă tensiunea măsurată de aparat este chiar de 0,6V atunci nu va ajuta cu nimic montarea unui condensator la ieșire. Chiar și fără filtrare, aparatul de măsură trebuia să indice  tensiunea eficace ori pe cea medie ...dar de multe ori chiar capacitatea parazită a cablurilor de ieșire fac o  filtrare aducând tensiunea redresată la valoarea ei de vârf.Asta mai ales la aparatele digitale, cre au rezistențe de intrare foarte mari, de minim 10Mohmi, deci influențeză foarte puțin prin consumul lor propriu valoarea tensiunii măsurate. Nu a răspuns dacă un bec de 12V montat pe ieșirea redresorului se aprinde....

Link spre comentariu

...Chiar și fără filtrare, aparatul de măsură trebuia să indice tensiunea eficace..

Valoarea medie. Valoare eficace=Valoare efectiva="RMS"

Puneti o sarcina la iesirea redresorului (rezistor, bec); nu prea are rost sa-l masurati în gol. Din cauza ca dioda are curenti inversi mari si aparatul de masura rezistenta interna mare, valoarea medie a tensiunii de iesire este mica.

Link spre comentariu

Am cerut sa se puna condensator deoarece acesta se va incarca obligatoriu la varf, si deci va stii exact la cat s-ar incarca acumulatorul, ca in fond si la urma urmei, asta il intereseaza pe el, si un condensator electrolitic macar de cateva sute uF ii va spune indata exact cu ce are de-a face.

Link spre comentariu

Pune totuși un condensator electrolitic de orice valoare, dar cu tensiunea minimă de 16V și măsoară din nou.Cred că fenomenul poate fi cauzat de dioda cu Germaniu, ce are curenți inverși mari, așa cum a spus franzm.

Ar trebui să încerci cu altă diodă, preferabil cu siliciu, nu cu Germaniu. 

Link spre comentariu

Dacă încarci acumulatori, nu mai e nevoie de condensator de filtraj, acumulatorul se comportă el însuși ca un mare condensator.Scopul condensatorului era doar să vezi ce tensiune de vârf ai acolo.Înmulțind cu 0,707 tensiunea de vârf aflăm că tensiunea medie este de circa 10,18V. Este exact ce-ți trebuie, fiindcă la finalul încărcării, acumulatorul va ajunge la 14,4V.

Link spre comentariu

Mai tu chiar nu intelegi nimic din ce se scrie... Am zis sa pui condensator doar pentru test!!! S-a tot batut apa in piua pe multe topicuri legate de redresoare dar nimeni nu citeste, e mai usor sa intrebi direct, de ce sa ne pierdem timpul cu cautatul informatiei... Nu e nevoie de condensator la redresorul de acumulator, insasi acumulatorul este o sarcina capacitiva de valoare mult mai mare decat ai gasi tu condensator sa pui, e suficienta doar redresarea, insa in cazul tau era necesar sa testezi cu condensator ca sa te lamuresti TU cu cat se va incarca maxim acumulatorul, eu stiam de la bun inceput cat o sa fie, si e bine.

LE: Mesajul se adreseaza evident lui Hellios...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări