Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor monofazat monoalternanta.

Postări Recomandate

Nu o sa ai 13V daca folosesti redresare monoalternanta, varfurile tot la Vca*1,41 ajung, adica amplitudinea de varf va fi aceeasi ca si la redresarea bialternanta, numai ca varfurile sunt mai rare, adica distanta dintre ele este mai mare, dar tot acolo ajungi.

Link spre comentariu

14Vca este mult, incearca sa retii intotdeauna care este varful unei anumite tensiuni alternative sinusoidale ( asa este cea de la retea, si evident cea transformata de la retea ), este Vca*1,41, deci daca folosesti traf de 14Vca atunci o sa ai 19,8Vcc, din care scazi ce pica pe redresare, probabil maxim 1V, deci aproape 19Vcc, ceea ce este foarte mult pentru un acumulator de 12V. Mai precis este sa o iei invers, incepi de la tensiunea continua maxima la care se incarca un acumulator de 12V, deci de la 14,4Vcc, la care adaugi o cadere de dioda, sa zicem 0,8V, si obtii 15,2Vcc, de la astia aflii care este tensiunea alternativa corespondenta impartind Vcc la 1,41, si deci 15,2/1,41=10,8Vca.

Link spre comentariu

Depinde de sarcina. Daca este o rezistenta (boiler, resou, etc.), puterea scade la jumatate fata de redresarea bialternanta. Daca este un acumulator, curentul mediu de incarcare scade la jumatate. Daca este un motor cu perii, turatia in gol scade la jumatate. Daca se filtreaza cu condensator sau drossel, tensiunea redresata e aceeasi ca la bialternanta, pe orice sarcina.

Link spre comentariu

Daca se filtreaza cu condensator sau drossel, tensiunea redresata e aceeasi ca la bialternanta, pe orice sarcina. 

De unde le scoateti, aveti carti de la edituri locale sau traduse cu google?

Link spre comentariu

Am auzit ca transformatorul trebuie sa scoata cam 25v deoarece dupa dioda o sa am 13v.Este adevarat?Nu as vrea sa pun condensator dupa dioda.Dioda este EFR 125 .

La un redresor monoalternanţă fără filtrare, dacă tensiunea secundară este de 25 V,atunci teoretic (pentru o diodă ideală)cea efectivă redresată va fi 25/SQRT 2 = 17,67 V.Deoarece dioda redresoare în discuţie este cu germaniu (probabil EFR 135, nu 125 !),valoarea în gol a tensiunii redresate va fi puţin peste 17 V.Adăugând acestui redresor un filtru capacitiv, condensatorul se va încărca (tot teoretic) la valoarea maximă a tensiunii secundare, adică 25 x SQRT 2 = 35,35 V ; practic (datoritătensiunii de deschidere a joncţiunii cu germaniu) veţi măsura în gol circa 35 V.
Link spre comentariu

La un redresor monoalternanţă fără filtrare, dacă tensiunea secundară este de 25 V,atunci teoretic (pentru o diodă ideală)cea efectivă redresată va fi 25/SQRT 2 = 17,67 V. 

Puteți să detaliați ? Eu știam așa : am 25Vrms în secundar , după o redresare dublă alternanță ( cu o diodă ideală, cum ziceți - respectiv cu o punte ideală în acest caz ) am tot 25Vrms respectiv 22.5Vav ( valoare medie ) . Dacă redresez o singură alternanță valorile se înjumătățesc , adică 12.5Vrms rerspectiv 11.25Vav.

Deci , dacă măsor cu un voltmetru RMS voi obține 12.5V ( iarăși ignorând dioda ) iar cu un multimetru uzual 11.25V.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Mi se pare ca divagam putin, topicul de fata discuta de la inceput si pana la sfarsit despre un redresor de acumulator, cu redresare monoalternanta, in atare situatie valorile alea efective si medii si mai stiu eu cum, n-au nici o relevanta, ignorand caderea de pe redresare, acumulatorul se va incarca la Vca/0,707 indiferent de tipul redresarii. Acumulatorul este o sarcina capacitiva, deci se va incarca tot la varf, si varful este acelasi indiferent de tipul redresarii.

Link spre comentariu

Corect, de obicei folosesc varianta asta, si din comoditate si datorita faptului ca mi se pare mie mai precisa ( e o chestie subiectiva stiu ).

PS: Fara Pronume de politete la adresa mea va rog, mai ales cand vine din partea Dvs Cristian, ma simt mic pe langa Dvs, si ca atare...

Link spre comentariu

Marian , ai dreptate în legătură cu încărcarea acumulatorului . Nu am comentat acest aspect . 

Dar ( și ) de la tine am învățat că nu e bine să rămână informație eronată în topic . Am comentat deci - poate nu am înțeles eu ceva - valoarea de 17,67V - ce sunt ăia ? Ce fel de volți - efectiv , mediu , vârf ? 

Link spre comentariu

Referitor la redresarea monoalternanță, uneori se crede eronat că prin redresarea cu o singură diodă tensiunea se va înjumătăți.Este greșit, dar ceva se înjumătățește totuși.Dacă alimentăm o rezistență din două redresoare, unul bialternanță și unul monoalternanță ce utilizează aceeași tensiune alternativă, atunci puterea disipată pe rezistență în cazul redresării cu o singură diodă va fi de jumătate din cea a redresării bialternanță. Redresarea monoalternanță suprimă jumătate din alternanțe, față de cea bialternanță, care le folosește pe toate.Tensiunea de vârf redresată rămâne aceeași. Cu scăderea de circa 1,4V dată de căderea de tensiune pe  două diode în cazul redresorului bialternanță.

Link spre comentariu

Pentru domnul UDAR:Dacă Rs şi Is sunt rezistenţa de sarcină, respectiv curentul prin aceasta,atunci Us(ef) = (SQRT 2/2) x Usec = 0,707 x Usec, unde Usec este tensiuneaefectivă din secundar.Desigur că relaţia este valabilă doar în cazul redresorului fără filtru.Vă rog să nu-mi cereţi şi demonstraţia, deoarece la posibilităţile reduseale forumului în ceea ce priveşte redactarea relaţiilor matematice, acestlucru îmi este pur şi simplu imposibil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări