Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Avans fin/avans grosier masini frezat banc

alin 105

Postări Recomandate

Imi cer scuze ,cred ca intrebarea poate fi pusa in cadrul subiectului despre masini de frezat cu variatie continua a turatiei pentru a se asimila cat mai multe aspecte despre aceste masini la un loc

Link spre comentariu

Salutare,

Stie cineva cum functioneaza/cum este construit selectorul de avans fin -avans grosier la masinile de frezat de banc?Atasez pt exemplificare o poza de la o masina de frezat oarecare, ca tip constructiv cam toate sunt la fel -ma refer la avansul axei Z.

http://www.axminster.co.uk/axminster-engineer-series-sx4-mill-drill

In fata masinii exista un buton care printr-un surub face o divizare a axei Z

post-188554-0-61791700-1433860992_thumb.jpg

Link spre comentariu

La acest tip de masini axul melcului se gaseste intr-o bucsa excentrica, care prin rotire apropie sau indeparteaza melcul de roata melcata,in acest fel cupleaza avansul fin la frezare.La gaurire in pozitia decuplat pinola coboara, fiind actionata direct de catre maneta.

post-218271-0-98435600-1433877860_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mircea, nu cred ca sistemul de cuplare/decuplare presupune departarea sau apropierea melcului de roata melcata.Cel putin nu in cazul sistemului prezentat in imagine.Prin bunavointa colegului Adriangali am primit o schita de la el cu piesele componente ale acestui sistem.

Cel putin in cazul masinariei lui, similara la acest sistem cu alte freze de banc produse industrial, roata melacata este PERMANENT angrenata cu axul melcat.Cuplarea si decuplarea avasului fin la pinola se realizeaza prin intermediul unui "ambreiaj" cu dinti frontali care solidarizeaza sau nu roata melcata cu axul pinionului care antreneaza cremaliera pinolei.Explicatiile si schita nu-mi apartin, eu doar le expun aici si in masura in care Adrian isi da acordul, voi posta si schema lui.

Editat de alin 105
Link spre comentariu

Mecanismul descris de mine este asemanator cu acela de la capetele divizoare,care decupleaza melcul din angrenarea cu roata melcata prin departarea acestuia cu ajutorul unei bucsi excentrice.Am mai pus 2 poze cu alt sistem de avans fin,la care axul melcului se rabateaza,pentru cuplarea-decuplarea acestuia.Cat despre mecanismul folosit de colegul Adriangali acesta este absolut ingenios si tin sa-l felicit pentru asta.post-218271-0-58851100-1433951157_thumb.jpgpost-218271-0-85875300-1433951182_thumb.jpgpost-218271-0-69286700-1433951200_thumb.jpg

Link spre comentariu

De la Adrian:

Posted Image

1 pinion care antreneaza cremaliera pinolei

2 ax melcat
3 roata melcata 
4 roata dintata cu dinti frontali solidara cu roata melcata 3
5 roata dintata cu dinti frontali solidara cu piesa 7 cu ajutorul stiftului 6
6 stift
7 piesa care prin infiletare in piesa 8 deplaseaza stiftul si implicit piesa 5
8 piesa actionata prin rotire  cu mana in care infileteaza piesa 7 si realizeaza cuplare/decuplarea . Cu pas M6 sint necesare 5ture pentru a deplasa stiftul 5mm si dintii rotilor sa nu mai fie in contact
9 piesa care printre altele impiedica deplasarea axiala a piesei 8
10 ax
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări