Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Doresc o explicatie, fenomen ciudat rau cu un variator

Vizitator Becoo

Postări Recomandate

Citeste aici ca sa pricepi de ce nu masoara ce vrei tu.

http://en.wikipedia.org/wiki/True_RMS_converter

Iti trebuie un aparat de masura care are true RMS. E un lucru mai rar intalnit la aparatele ieftine.

Trebuie sa intelegi ca tensiunea (curentul) efectiva a unei forme de unda oarecare este echivalentul unei tensiuni (curent) continue care produce acelasi efect termic intr-o sarcina pur rezistiva - cu alte cuvinte tensiunea efectiva iti spune care ar fi tensiunea continua care ti-ar aprinde becul la fel de tare. Matematic este integrala (suprafata) curentului sau tensiunii in timp.

Adica, mai pe roamaneste, marimea efectiva este aria formei de unda.

La fluke platesti calitatea, precizia, fiabilitatea service-ul disponibil in toata lumea s.a.m.d. Aparatele profesionale au anumite calitati care se platesc. E valabil in orice domeniu. Pentru nivel de amator de obicei nu ai nevoie de toate astea la un standard asa inalt.

Din cauza asta exista aparate digitale de si de 15 RON si de 1500 RON.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vasile, pai nu prea e tot aia, ca variatorul asta de pus pentru lustra, se pune in serie cu becul, deci e doar variator de I scazand I maxim debitat de sursa, iar ala de la autotraf e variator de tensiune independent de I, ai acelas I la toate U-urile, daca am intre 0-50 V variabil, cu 2000 W, am si daca la 50 V am 40 A, si la 25 si la 2 V tot atata am, plus ca in gol U e acelas.Pai tocmai de asta este vorba, am comandat un traf toroidal care va contine si un autotraf cu reglare fina a lul U de la 0 la 230 V, 0-25 V x 2 iesiri. Ala s-ar spune ca e altceva, variaza U pe bune, deci si in gol si in sarcina ai tot atata, la variatorul de la lustra, in gol ai tot 220, doar in sarcina ai cat ai. Sper sa fie o diferenta.Acolo sa vad ! Sper ca nu face ca variatoru asta care se pune in serie si-mi nenoroceste sinusoida.Adica sper ca toate U-urile reglate fin de autotraf, au sinusoida ca la priza, ca sa pot masura U-urile corect cu multimetrele mele digitale care-2 doua deja. Daca spuneti ca unda nesinusoidala nu e masurata nici de mavo, nu are sens sa iau. Ca digitale am.Pana in 1 martie va veni autotrafu, abia astept sa vad ce si cum. Oricum la topicul anterior cu redresarea si filtrarea, cer ajutor cuiva contra cost, sa facem continuu curent din ala, sa elimin toate problemele.Apropo, variatoare de tensiune cu triac pentru becuri ce merg la 24 V exista pe undeva ?Totusi nu pricep ceva, de ce un Fluke costa 1000 lei, iar un multimetru de pe academiei costa 167 lei, careva poate sa-mi spuna in ce se justifica pretul ? Chiar are ceva ca lumea sau...ca daca nu vede alte unde nesinusoidale, sunt niste idioti daca pun 1000 lei pret.Iar cine cumpara, testeaza !!! Si daca nu vede aparatul tensiunea nesinusoidala, le da cu aparatu` in cap si nici nu-l cumpara.

la un aparat de 10 lei ai 2 si 1/2 digiti iar la unul de 1000 lei ai 4-5 1/2 digiti, plus o eroare mai mica. in plus, asa cum se mentioneaza mai sus, aparatul poate avea TRUERMS. subscriu intr-u totul la postul de mai sus.Daca tu te incapatanezi sa o tii pe a ta, iti recomand niste diode rapide cu care sa iti construiesti o punte redresoare si sa masori valorile in curent continuu rezultate dupa filtraj.Te asigur ca ai sa gasesti adevarat tot ce s-a spus aici despre modul in care se masoara tensiunile continue si alternative, iar daca nici asta nu te satisface, cauta un manual de clasa a XI-a sau a XII-a de prin anii '90 in care se discuta despre curentul alternativ, si ai sa vezi acolo toata teoria, cu formule si demonstratii. Nu trebuie sa fii absolvent de Politehnica ca sa stii astea.Iar cand oamenii iti dau o explicatie, e corect ca intai sa o intelegi si abia apoi sa insisti ca tu ai dreptate.
Link spre comentariu
Vizitator nex

Eventual poti folosi un integrat specializat, convertor RMS to DC. AD8361 de la Analog Devices ar fi unul, dar sint si la National sau Maxim, si bineinteles si altii... Oricum un asemenea convertor ar util multora... Nu neaparat celor care au multimetre care stiu RMS :)

Link spre comentariu
Vizitator Becoo

RoGeorge

Am inteles ce ai spus. De aia am intrebat daca se merita un Fluke sau Meterman. Unii spun ca nici un aparat nu masoara alte forme de unde, ci doar cu osciloscop, tu spui ca da, bun, uite concret aparatul de masura Meterman 37XR, are la Curent alternativ scis true RMS, si la tensiune alternativa la fel, la specificatii, asta vede corect tensiunea ce trece prin variatorul meu ? Da sau nu, asta vreau sa aud. Costa 603 Lei cu tot cu TVA la http://www.aparate-masura-control.ro/su ... c=13&top=4, intra si vezi daca doresti, dupa care spui da sau nu.

Aghora

Nu o tin pe a mea deloc, nu am zis ca oamenii de aici nu au dreptate, am spus doar ca ma mir pentru ca dupa mine din moment ce in gol am 220 si in sarcina doar 40 V, seamana ca variatorul se comporta ca un reostat de curent, asa seamana dupa capul meu, n-am zis ca am dreptate insa.

Adica pare ca in sarcina se pierde prin variator curent (I) si asa am la borne 40 V la bec, cum scot becul, am 220 indiferent unde pozitionez potentiometrul.

Asa stiam dupa cum am invatat, stiam ca variatorul de tensiune e de fapt un autotraf si se pune in paralel cu sursa, iar dincolo iese un U fix mai mic sau mai mare indiferent ca e in gol sau in sarcina, iar variatorul de curent se pune in serie, se comporta ca o rezistenta, deci variaza I doar in sarcina, in gol nop.

Dar daca voi spuneti ca se numeste tot variator de tensiune, este okay. Probabil ca se zice asa pentru ca modifica indirect U la borne in sarcina din cauza ca de fapt scade I.

Si inca ceva, si cu puntile redresoare am probleme mari, am una de 4 lei de 1000 V 4 A si...am 227 alternativ la intrare, si 204 la iesire continuu, atata arata aparatul, am auzit ca nici asa nu arata bine din cauza ca acel curent continuu nu e si filtrat. Puntea nu are si filtrare, este adevarat. Ca de fapt am mai mult de 204, asa ca....nici continuu nefiltrat nu-l vede bine.

Link spre comentariu

Nu am folosit aparatul de care zici. Daca producatorul nu minte si aparatul este true RMS atunci masoara corect indiferent de forma de unda, dar pentru frecvente mai mici decat cele din specificatia aparatului. De obicei frecventa maxima este de ordinul KHz sau zeci de KHz, adica arhisuficient pentru ce vrei tu.Cand o sa-ti arate aparatul cu true RMS 12 Vef (alternativ), becul tau o sa lumineze exact ca de la o baterie de 12 Vcc (continuu).Raspunsul este DA.

Link spre comentariu
Vizitator Becoo

Am tras acum de pe net functionarea variatorului cu triac sa pricep si eu cum functioneaza ca-s curios tare desi explicat cineva mai sus, dar aici am si cu desenele in care sunt sinusoidele in document.Dar totusi va intreb pe voi ceva, eu am ceva probleme cand stau la monitor mai mult de 30 minute, simt cum cad in gol, probabil frecventa cu care clipeste monitorul e de vina nu stiu dar:Cand m-am jucat cu variatorul uitandu-ma la becuri m-am simtit rau, simptome ca si la monitor ! CUMVA variatorul face ca becul sa clipeasca mai rar cand e pe minim variatorul (frecv mai mica a curentului) ? faptul ca modifica sinusoida, modifica si frecventa ?Ca..daca e asa sa stau deoparte mai bine.De fapt ce ma face sa ma simt asa ? Frecv mai mare dacat cea normala sau mai mica ?Stiu ca o sa ma puneti sa ma documentez in ceea ce priveste ce face variatorul, tocmai asta si fac, dar doresc si de la voi o parere.

Link spre comentariu

Vezi ca ai putea sa fii epileptic. Multe crize de epilepsie se declanseaza cand subiectul priveste la televizor, in special cand se difuzeaza reclame si imaginea are multe variatii de intensitate ale luminozitatii. Imaginea care se formeaza pe monitor sau pe ecranul televizorului nu este continua, ci secventiala (formata din cadre care se succed cu o anumita periodicitate, care trebuie sa fie mai mare de 24 cadre/s pentru a nu fi perceputa de ochi ca o imagine discontinua).Evita pritul fix la ecran, sau la corpuri luminoase care au un "licarit" perceptibil, pentru perioade de timp mai mari.

Link spre comentariu

Am tras acum de pe net functionarea variatorului cu triac sa pricep si eu cum functioneaza ca-s curios tare desi explicat cineva mai sus, dar aici am si cu desenele in care sunt sinusoidele in document.Dar totusi va intreb pe voi ceva, eu am ceva probleme cand stau la monitor mai mult de 30 minute, simt cum cad in gol, probabil frecventa cu care clipeste monitorul e de vina nu stiu dar:Cand m-am jucat cu variatorul uitandu-ma la becuri m-am simtit rau, simptome ca si la monitor ! CUMVA variatorul face ca becul sa clipeasca mai rar cand e pe minim variatorul (frecv mai mica a curentului) ? faptul ca modifica sinusoida, modifica si frecventa ?Ca..daca e asa sa stau deoparte mai bine.De fapt ce ma face sa ma simt asa ? Frecv mai mare dacat cea normala sau mai mica ?Stiu ca o sa ma puneti sa ma documentez in ceea ce priveste ce face variatorul, tocmai asta si fac, dar doresc si de la voi o parere.

Frecventa nu se modifica ci timpul cat filamentul becului este alimentat pe perioada unei sinusoide.De aici rezulta pause mai mari intre perioadele alimentat/stins(dar suma lor ramane constanta-frecventa constanta).De aici impresia simtita de tine.
Link spre comentariu
Vizitator Becoo

Nelu, sa stii ca da ai dreptate, am fost deja la doctorul prof Rogozea Radu si asta si investigam, ma simt rau, un rau in corp de nici nu pot sa-l descriu + in acea perioada casc f mult ! Dupa o ora incet incet a trecut si n-am mai cascat.NU ma deranjeaza reclamele, ma deranjeaza pur si simplu si uitatul in TV cu imagine linistita deci fara miscari ! Se pare ca frecv de clipire a imaginii doar, nu miscarile din ecran.O intrebare, ce trebuie sa fac ca sa minimizez efectul sau sa-l elimin ? Sa cresc frecventa sau sa o scad ? Adica clipirea sa tinda catre 0 sau invers adica pauzele intre clipiri sa fie mai mari ? Nu de alta dar mai am o sapt pana ma duc la Prof Rogozea, sa stiu sa ma feresc.Aeromania, deci are mare legatura cu ce banuiam :(((( deci variatorul este de acum un dusman al meu. Ce PACAAAAt, chiar vroiam sa-l pun in loc de intrerupator. Cu alte cuvinte clipeste becul mai rar decat in mod normal sa inteleg.

Link spre comentariu

becul clipeste nici mai rar / nici mai des - pt. ca frecventa de retea e constanta , sau aproape constanta ca sa fim mai rigurosi si = 50 Hz ! ... insa becul in alternativ se stinge si se aprinde de 100 ori / sec ! ... dar cu cat reduci iluminarea din variator becul sta aprins pt. fiecare alternanta / sau cat mai ramane din ea / un timp mai redus ... si sta stins mai mult ... asta se intampla de 100 de ori pe sec. ... pt un ochi normal nu e f.deranjant ! / dovada faptul ca sunt folosit variatoare ! ... la monitoare evident frecventa e de preferat cat de mare permite !

Link spre comentariu

Dupa cum a spus si vasilenicolae52, frecventa trebuie sa fie cat mai mare. Daca vrei sa te mai joci cu regulatorul respectiv, sau chiar cu alte montaje conectate direct la 220Vca, ar fi bine sa-ti iei masuri suplimentare de siguranta impotriva electrocutarii. Daca vei lesina nu stii ce obiecte poti atinge.

Link spre comentariu

Ar mai fi o solutie de reducere a clipitului la becuri: foloseste becuri cu incandescenta de putere cat mai mare posibil. Datorita filamentului mai mare, inertia termica a becurilor de putere ridicata este mai mare si se produce un efect de netezire/filtrare a palpairii. Palpaitul unui bec de putere mica este mai pronuntat.Cirip

Link spre comentariu
Vizitator Becoo

Daca folosesc becuri de putere mai mare, ma deranjeaza la ochi ca lumineaza prea tare, in montaj erau 4 becuri in serie, 40 W, 60 W, 75 W si 100 W la 230 V.NeluNu lesin, doar imi este rau, ceva ori frecv ori altceva ce variatorul face, m-a bagat intr-o stare de rau in corp dar eram constient. Se intampla ceva in creier de nici in monitor nu ma pot uita f mult de 7 luni incoace.Iar in ceea ce priveste electrocutarea, eu nu am probleme, 220 simt f slab, mie mi-e frica de rau, nu ca ma curentez :)))))))))))))))))). De mic m-am jucat cu curentul, pentru mine este ceva comic ca ceilalti sunt zguduiti de electronii aia de pe sarme, desi este clar datorita ca ei au o rezistenta mult mai mica si prin ei trece un I mult mai mare ca la mine.La 230 V alternativ trece un I cam de 0,17 mA cand ma pun in serie cu ampermetrul.

Link spre comentariu

Daca folosesc becuri de putere mai mare, ma deranjeaza la ochi ca lumineaza prea tare,

Pai... de ce sa lumineze tare? Nu reduci lumina cu variatorul? Asta era tot spilul. Chiar daca ai bec de putere mare, lumina e mica din cauza variatorului, iar puterea mare a becului reduce palpaitul.

in montaj erau 4 becuri in serie, 40 W, 60 W, 75 W si 100 W la 230 V.

Probabil ca cel mai tare se aprindea cel de 40W.Oricum, bafta si sanatate!Cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări