Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Doresc o explicatie, fenomen ciudat rau cu un variator


Vizitator Becoo

Postări Recomandate

Vizitator Becoo

Fiti atenti faza dura de am ramas masca, datele problemei:1 variator cumparat de la magazin care merge la 220 V alternativ si suporta 1000 W1 traf din 220 in 110 V alternativ2 becuri de 40 W (care au 415 Lumeni ambii, Lohuis) care merg la 24 v2 aparate de masura digitale, primul masoara U si ce de al doilea masoara in acelas timp si I.1 acumulator Pb de 12 V incarcat fullRezultat:Facand montajul la 110 si reglat variatorul in asa fel incat in timp ce becul care merge la 24 V sa aiba la borne 12 V (aparatul o arata dar si celalat aparat arata la fel daca pun pe voltmetru), culmea este ca se aude un bazait in filamentul becului, faza ce nu o pricep, apoi lumina becului este culmea, dubla aproape ca la 12 V reali !!! E ca si cum are U aproape de 24 de fapt dupa cum lumineaza. Concluzia am tras-o dupa ce in acelas timp am pus alt bec de 40 W ce mere la 24 V la un acumulator cu Pb de 12 V si aveam la borne 12,16 V continuu curent. Vreo parere ?! ce se intampla ? In nici un caz nu am incurcat, am pus voltmetrele pe continuu cand am masurat la baterie si pe alternativ cand am masurat la traf deci nu am gresit.Rezumat:Primul bec alimentat la acumulator, avea la borne 12,16 V curent continuu, plus ca in acelas timp tragea un I de 1,193 A, luminozitatea era normala pentru tensiunea aia (cam jumate).Al doilea bec ce avea la borne 12,16 V alternativ prin montajul la 110 dar cu variatorul care-l ajuta sa nu se arda, tragea un I de 0,920 A, luminozitate cam ca la 20 sau chiar 22 V !!! Plus un suspect bazait in filament.Careva vreo idee ce se intampla ? Variatorul nu e potrivit pentru asta ? Ca aparatele-s bune ambele, testat U cu ambele.Sincer am facut si eu electrica, dar asa ceva n-am mai pomenit, poate ma luminati voi va rogMultumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

In alternativ aparatele de masura sunt concepute sa lucreze cu curenti sinusoidali. Putine aparate stiu sa faca integrala si sa scoata merimile efective indiferent de forma de unda.Variatorul taie sinusoida si strica forma de unda iar aparatul tau indica directia vantului.Tie iti trebuie un aparat care sa masoare Uef si Ief. Cele pe care le ai tu nu masoara bine pentru tensiuni/curenti nesinusoidali. Masoara cu un aparat vechi, cu diode si ac indicator si o sa vezi ca nu-ti mai arata 12V ci probabil 20. In concluzie, becul este cel care indica corect, nu aparatele de masura pe care le ai.

Link spre comentariu
Vizitator Becoo

Mda poate ai dreptate insa la acelas test cu un bec de 40 W ce merge la 230 W, rezultatele sunt cumva altele:Cand aveam 110 V pe voltmetru, becu chiar cam lumina la jumate chiar si cu variatorul in serie.Coborand U la 25,4 V, tragea un I de 0,041 A si filamentul se inrosea.Punand acelas bec la acelas U dar la 2 acumulatori in serie de 12 V, tragea un I de 0,062 A (deci mai mult) plus ca filamentul se inrosea de doua ori mai putin.DAR la 110 lumina corespunzator, nu stiu ce sa zic.Exista variatoare si pentru becurile de 24 V ? de fapt am intrebat in subiectul anterior cu puntea redresoare, daca ai dori te rog da si acolo o parere ca am nevoie de ajutor.mersi

Link spre comentariu
Vizitator Becoo

Este vorba de topicul Am nevoie de un circuit redresare-filtrare-superstabilizareAcolo scrie detalii, concluzia e ca vreau si un reostat sa mearga pentru becurile de 24 V de subsol dar si pe continuu si pe alternativ, dar si o punte redresoare cu filtraj si stabilizaj super + potentiometru de reglare fina a tensiunii intre 1 si 30 V cu o putere suportata de cam 13 Amperi la oricare din aceste tensiuni.Traful exista ce debiteaza alternativ ala va debita Tensiunea necesara de intrare in punte.

Link spre comentariu
Vizitator Becoo

In ce sens adica indica directia vantului ? Adica ce directie a "vantului" ii arata aparatului o tensiune mai mica decat cea reala ? Nu de alta dar sa inteleg si eu, am inteles ce a explicat George ca sinusoida este deformata de reostat, dar vreau sa stiu ce vede aparatul.In alta ordine de idei de ce cu becul de 220 V pus la 110 tot prin reostat, nu prea mai e asa ?! Sau dupe ex de mai sus e tot asa ?

Link spre comentariu
Vizitator MuadDib

Sa iti explic cum functioneaza variatorul de tensiune alternativa (cu triac).Triacul functioneaza ca un comutator ce este comandat de circuitul de comanda (potentimetru, un condensator, etc). Astfel cand potentiometrul este "la maxim" triacul este deschis imediat ce tensiunea de intrare este diferita de 0. Astfel la iesire avem sinusioda de la intrare (retea). Pe masura ce rotim potentiometrul spre valoarea minima, triacul este deschis mai tarziu asfel ca cu cat ne apropiem cu potentiometrul de minim din sinusoida de la retea mai raman doar ciocuri. Un aparat de masura digital va afisa o valoare cu atat mai exacta cu cat tensiunea de iesire este mai mare (si deci sinusioda este mai putin distordionata) si o masuratoare cu atat mai eronata cu cat tensiunea de iesire este mai mica (si sinusioda mai distorsionata). Si aceasta pentru ca el a fost conceput sa citeasca valori efective pentru semnale sinusiodale. Erori de masura vor apare la orice semnale alternative diferite de sinus (dreptunghi, triunghi, dinte fierastrau, sau altele...). Valoarea efectiva a amplitudinii unui semnal depinde foarte mult de forma semnalului.Sper sa fi fost suficient de explicit.Bafta!

Link spre comentariu
Vizitator Becoo

Mersi de raspuns, am inteles, insa uite, george spune ca aparatele analogice masoara ca lumea independent de forma sinusoidei. Cred ca stii despre ce reostat e vb, de cel cumparat de la electrice de pus in locul intrerupatorului sa variezi Intensitatea curentului, in asa fel ai la lustra lumina de la f slaba la maxim (ca sa fie clar, sa nu ne incurcam). Sper ca la astea te referi. Nu variator de tensiune ci de curent.Sper ca nu te referi si la autotrafurile la care variezi tensiunea pe bune de la 0 la 230 ?!!! Sper ca acolo masoara corect orice U sau ?Ca sa nu-ti mai spun faza la continuu, intrare alternativa 227 V, pus punte redresoare d-aia de 4 lei noi, aparatul arata ca si cum ar fi 203 V continuu, iar am auzit ca nu da bine din cauza ca nu e si filtrat. E adevarat ?Inca o intrebare: sinusoida se deformeaza doar cand U devine mic in sarcina cand un variator din asta de in serie, sau si daca am un traf ce scoate tensiune de 20 V alternativ curat ?! Adica aparatul arata bine o tensiune curata de 20 V sau se comporta la fel ca la un U de 20 V trecut prin reostat si micsorat din cauza I-ului mic ?Ce sfat imi dai ? Sa dau 105 lei pe un Masterman analogic, sa dau 602.37 lei pe un masterman digital cu suport true RMS pe curent si tensiune alternativa, sau sa dau 961.22 pe un Fluke care se pretinde si el ca are true RMS ?!

Link spre comentariu

cred c'ai inteles gresit ... nu stiu in ce context ... daca sinusoida nu e sinusoida nu mai arata 0,707 din amplitudinea maxima / valoare pt.care e etalonat ... arata eronat ! ... analogic sau digital nu conteaza ! ... orice variator de tensiune in general e implicit si de curent ! ... autotransformatoarele reglabile sunt si ele la o adica niste "variatoare" care insa nu distorsioneaza forma de unda ! ... o parere personala , cel mai ieftin ap. de masura care masoara gama de valori tensiune / curent de care ai nevoie pt. inceput e f.bun / cand "crapa"nu-ti pare rau ... deocamdata !

Link spre comentariu
Vizitator Becoo

Vasile, pai nu prea e tot aia, ca variatorul asta de pus pentru lustra, se pune in serie cu becul, deci e doar variator de I scazand I maxim debitat de sursa, iar ala de la autotraf e variator de tensiune independent de I, ai acelas I la toate U-urile, daca am intre 0-50 V variabil, cu 2000 W, am si daca la 50 V am 40 A, si la 25 si la 2 V tot atata am, plus ca in gol U e acelas.Pai tocmai de asta este vorba, am comandat un traf toroidal care va contine si un autotraf cu reglare fina a lul U de la 0 la 230 V, 0-25 V x 2 iesiri. Ala s-ar spune ca e altceva, variaza U pe bune, deci si in gol si in sarcina ai tot atata, la variatorul de la lustra, in gol ai tot 220, doar in sarcina ai cat ai. Sper sa fie o diferenta.Acolo sa vad ! Sper ca nu face ca variatoru asta care se pune in serie si-mi nenoroceste sinusoida.Adica sper ca toate U-urile reglate fin de autotraf, au sinusoida ca la priza, ca sa pot masura U-urile corect cu multimetrele mele digitale care-2 doua deja. Daca spuneti ca unda nesinusoidala nu e masurata nici de mavo, nu are sens sa iau. Ca digitale am.Pana in 1 martie va veni autotrafu, abia astept sa vad ce si cum. Oricum la topicul anterior cu redresarea si filtrarea, cer ajutor cuiva contra cost, sa facem continuu curent din ala, sa elimin toate problemele.Apropo, variatoare de tensiune cu triac pentru becuri ce merg la 24 V exista pe undeva ?Totusi nu pricep ceva, de ce un Fluke costa 1000 lei, iar un multimetru de pe academiei costa 167 lei, careva poate sa-mi spuna in ce se justifica pretul ? Chiar are ceva ca lumea sau...ca daca nu vede alte unde nesinusoidale, sunt niste idioti daca pun 1000 lei pret.Iar cine cumpara, testeaza !!! Si daca nu vede aparatul tensiunea nesinusoidala, le da cu aparatu` in cap si nici nu-l cumpara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări