Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

moator cc comandat de un contactor

Sandu 64

Postări Recomandate

Dacă acel contactor de 24V este unul vechi, fabricat la noi, este foarte probabil să aibă pe eticheta bobinei numărul de spire și grosimea conductorului.Bobinele electromagneților de contactor au un număr de spire ceva mai mic decât un transformator având un miez identic.Asta pentru că la contactoare e nevoie și de obținerea unei anumite forțe de atracție a armăturii....cu prețul încălzirii mai mari a bobinei.Cred că mai sigur ar fi să folosiți regula de trei simplă în acest caz pentru calculare numărului de spire pentru noua tensiune de 15V, binențeles dacă numărul de spire inițial este cunoscut (marcat pe etichetă).Dar dacă se va folosi contactorul în curent continuu, numărul de spire și grosimea conductorului se aleg după cu totul alte criterii, în curent continuu nemaifiind vorba de reactanța inductivă, singura limitare a curentului este dată doar de rezistența ohmică a conductorului de bobinaj.Nu veți putea folosi contactorul de curent alternativ în curent continuu fără rebobinare.... 

Link spre comentariu

@Sandu 64, varfurile de curent apar la schibarea sensului, atata timp cat motorul se invarteste in sens invers. El functioneaza la turatia nominala, turatia mica la ax, este data de reductor. Cand vei avea motorul, vei constata ac. lucru.S-ar putea totusi, sa ai noroc, ca motorul sa se opreasca f repede, datorita frecarilor din reductor-in felul ac. varfurile vor fi mai mici. Solutia propusa de @validae este f buna. Ca sa nu ai pierderi pe acea rezistenta, poti s-o scurcircuitezi dupa un timp (un releu cu o mica temporizare).@kotezzyno, nu mai da sfaturi gresite. Releul (contactorul) nu este transformator.Nu cred ca trebuie rebobinat contactorul. Intai incearca-l la 15Vcc si vezi cum functioneaza. Daca nu functioneaza corect, am sa-ti trimit o schema, cu dublarea tensiunii la anclansare (tensiunea de mentinere poate fi mai mica).

Editat de vera
Link spre comentariu

motorul inca nu=l am ,dar prefewr motoras stergator parbriz:(se gaseste usor,suficient de puternic turatie mica si relativ ieftin)

In cazul asta, vezi ca motoarele de stergator vin cu tot cu reductor si electronica care controleaza schimbarea de sens.

Tot ce ai de facut e sa-l alimentezi si sa folosesti un potentiometru pentru a regla timpul.

Pentru rotatia la 365 de grade folosesti 2 pinioane si o curea, cu numarul corespunzator de dinti.

E si mai simplu de construit asa, mai fiabil si mai usor de intretinut - daca se strica ceva, componentele sunt disponibile ca atare cu usurinta.

Link spre comentariu

Nu cred ca trebuie rebobinat contactorul. Intai incearca-l la 15Vcc si vezi cum functioneaza. Daca nu functioneaza corect, am sa-ti trimit o schema, cu dublarea tensiunii la anclansare (tensiunea de mentinere poate fi mai mica).

Miezul contactorului are pe ambele jumatati spira in scurtcircuit,un lucru firesc fiind destinat functionarii in curent alternativ...am impresia ca , pt. functionarea in curent continuu trebuie indepartate, s-ar putea sa ajute vand in vedere tensiunea mica de lucru-15V c.c.....de studiat/testat...

Link spre comentariu

@flomar60, atata timp cat nu exista flux magnetic variabil in timp, acele spire nu induc nimic, deci nu au nici un efect. Singura restrictie, este sa nu se depaseasca I admis de sarma cu care este bobinat. In ca, intervine R si reactanta inductiva a bobinei. In cc intervine doar R bobina. De aceea, am spus ca s-ar putea sa functioneze in cc fara modificari, eventual cu o R in serie, pt. limitarea curentului.

Link spre comentariu

vera,am facut un test pe un contactor asemanator cu cel prezentat de initiator , cu bobina la 24Vc.a....mi s-a confirmat ceea ce stiam mai demult dar nu am vrut sa fac afirmatii fara acoperire...

Test bobina alimentata la 24Vc.a.post-228380-0-69045900-1434040653_thumb.jpg

Test bobina alimentata la 15V c.c.post-228380-0-51365200-1434040704_thumb.jpg

La 13 Vc.c. bobina nu mai anclansaza iar la 24Vc.c. curentul depaseste 2A...dupa parerea mea bobina aia alimentata asa ia foc in 5 minute...e o problema!

Link spre comentariu

Bobina va fi alimentata la 15v ca

Cu bobina asa cum este cupleaza ,dar nu sunt convins ca suficient de ferm

Nu are notat nr de spire,dar l-am desfacut si numarat

pentru 24v are 430 de spire cu 0,4

am rebobinat 325 de spire (ma gindeam sa fie bobina la 17-18v si alimentat cu 15v s a cupleze bine)

cu 325 de spire cupleaza mai rau (,trebuie sa-l ajut) decit cu 430 cum a fost

Transf de retea stiu sa calculez dar aici se aplica o alta regula,se pare ca pentru o tensiune mai mica am nevoie de mai multe sipire 

o sa fiu nevoit sa testez 

Cu virfurile de curent la schimbarea sensului inca nu-mi fac probleme pentru ca pe linga reductorul pe care il are trbuie sa=i mai reduc turatia pina la 8-10 turatii pe minut si datorita reductoarelor e posibil sa se opreasca

PS@vera stiu ca motorul functioneaza la o turatie mare si datorita reductorului melc roata melca ajunge la turatia de iesire ,dar acest reductor si inca unul pe care trbuie sa-l pun pentru a ajunge la 8-10 ture/min e posibil sa-l opreasca ,daca nu se opreste o sa folosesc rez sugerata de @validar

cred ca ar fii utila o schema de dublare a tensiunii daca nu gasescnr potrivit de spire

@b cristian eu inca nu am vazut motor de stergator cu montaj sa mearga in ambele sensuri nici nu e nevoie el functioneaza cu pirghi biela manivela

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu

@flomar, eu am afirmat, ca acele spire in scurtcircuit, nu au nici o influenta in cc. De asemenea, am spus ca s-ar putea sa functioneze in cc, daca nu, se poate limita curentul printr-o rezistenta (vezi postul 21).

@sandu64, daca tot ai desfacut bobina, rebobineaz-o la 15Vcc. Daca nu te descurci, da-mi datele si o calculez eu (lungimea primei spire, latimea ei si grosimea bobinei). 

Editat de vera
Link spre comentariu

Ok, vera, am inteles eu gresit , scuze! Asa, fara nici un calcul, cred ca vor trebui 1000spire cu 0,25mm diametru...asta e o extrapolare grosiera de la o bobina de 48Vc.c. care are 4650sp cu 0,21mm diametru...

Link spre comentariu

Contactorul functioneaza bine, indiferent de tensiunea de alimentare, daca bobina atrage armaturile cu ac. forta. Ca sa faca ac lucru, la o tensiune mai mica, trebuie marit curentul. In concluzie, bobina pt 15Vca, trebuie sa aiba  mai putine spire, dar cu sarma mai groasa (orientativ, deoarece nu am avut datele exacte,  270sp cu sarma de 0,5mm diametru).

Link spre comentariu

Mutumesc @vera la concluzia asta am ajuns si eu

Cu 320 spire la 11v doar tremura si nu cupleaza,la 14v   cuplaza dar cu un usor trmurat,iar la 16v cupleaza bine

daca la 24v avea 430 de spire 420/24=17,9spire pe v ;17,9*15=268sp

Am vazut si o bobina de 220v  sirma suptire dar multe spire asta inseamna ca sa cum spune @vera la tensiune mica e nevoie de mai putine spire dar fir mai gros

multumesc inca o data ma apuc sa caut sa vad cesirma am si sa-l bobinez la 15v 270spire

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări