Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am nevoie de un circuit redresare-filtrare-superstabilizare

Vizitator Becoo

Postări Recomandate

Vizitator Becoo

Am un traf combinat cu autotraf toroidale ambele de 2000 Wati care scoate tensiune alternativa, o iesire este de la 0 la 50 V reglabila cu 40 A efectivi la orice tensiune intre 0 si 50 V, iar alta iesire este de la 0 la 230 V cu 8,5 A independent de U de la 0 la 230 V.Ce doresc eu, daca cineva stie sau e amator sa faca contra cost asa ceva:Doresc urmatoarele:Varianta 1:Circuit de redresare-filtrare-superstabilizare pana la 30 V si sa am un I efectiv de 13 A adica o putere de 400 W la acest voltaj, doresc si un potentiometru de reglare f fina a tensiunii intre 0 si 30 V daca se poate din 10 in 10 mV chiar. La orice tensiune intre 0 si 30 V inclusiv, sa am acelas I debitat deci 13 A, puterea deci creste de la 5 W (sub un volt U) pana la 400 W la 30 V. La intrare va intra tensiune altrnativ 30 V sau cat trebuie, debitata de traful de mai sus, la iesire sa am continuu in conditiile de mai sus, pentru afisajul tensiunii se va pune un banal multimetru (voltmetrul) digital cu afisaj de forma 00,00 V, dar adca am 12,14 V asa sa stea, nu sa fluctueze (asta la partea de stabilizare). Afisajul sa nu arate U dorit de mine si scris acolo, ci chiar U real ce este acolo.Varianta 2:Acelas circuit de redresare-filtrare-superstabilizare, de data reglabil f fin intre 0 si 230 V, tot din 10 in 10 mV daca se poate superstabilizat.Intre 0 si 30 V voi avea un I debitat de 13 A, dupa 30 V poate I sa scada in functie de cresterea U, pana la 1,72 A adica la 230 V. la Intrare tot asa vor intra 230 V curent alternativ de la traful de mai sus.Varianta 3:Un reostat simplu care sa mearga la 24-25 V curent alternativ, deci sa pot sa reglez luminozitatea f fin a becurilor de subsol care merg la 24 V prin reglare de Intensitate nu de tensiune, puterea suportata sa fie de sa zicem cam 175 W la 25 V tinand cont ca un bec de 100 W la 24 V consuma cam 4,35 A. Acest reostat sa regleze luminozitatea de la 100 % la 0, practic pana U la bornele becului ar fi sub 1 Volt din cauza lipsei I-ului necesar cerut de bec.Reostate de 230 V alternativ se gasesc peste tot de pus in loc de intrerupatoare, dar nu merg la 24 V din pacate, merg doar pentru becurile care merg la 230 V. alimentarea se va face tot de la traful de mai sus, iar reostatul se va pune in serie cu becurile.Varianta 4:Acelas reostat dar pe curent continuu la 24-25 V si la 230 V, nu alternativ. Ca la 230 se gasesc in comert dar doar pentru alternativ, n-am testat daca merg si la continuu.Daca careva stie unde se gasesc asa ceva, sau cine face contracost sa-mi dea un mesaj pe privat.Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Reostatul este o rezistenta bobinata de putere care are un brat mobil folositpentru reglarea valorii rezistentei.Constructiv sunt sub forma de cerc, identiccu un potentiometru dar la dimensiuni mult mai mari sau liniar ( un cilindruceramic cu rezistenta bobinata pe el) iar bratul mobil poate culisa peste spirele rezistentei sau are un colier de prindere care se slabeste, se pozitioneaza la valoarea rezistentei dorita si apoi se fixeaza din nou.Ce se gaseste in comert sunt variatoare de tensiune realizate cu tiristoaresau triace.Reostatul foloseste rezistenta proprie pentru a prelua diferenta de puterepe care o transforma in caldura, pe cand variatorul actioneaza ca un comutator si in functie de timpul cat este deschis se obtine reglajul tensiunii de iesire.Ceea ce doresti este o sursa de laborator.Gandeste-te doar la un aspect ca tensiunea de intrare este 30v si 13A si tensiunea de iesire este 1v la 13A.Restul de 29v la 13A se disipa pe elementele din sursa, tranzistoarele de putere trebuie sa disipe 400w, asta inseamna ventilatoare si radiatoare dimensionate corespunzator.Realizare unei astfel de surse este posibila dar foarte costisitoare si nu am idee la ce vrei sa o folosesti.Ca o paranteza, am o sursa de 0-30v la 1A si de foarte putine ori,cred ca pot sa le numar pe degetele de la mana, am avut nevoie de alimentare sub 1,5v, in rest doar tensiunile uzuale.Iar reglajul la 10mV este deja domeniul surselor de laborator, cele uzualefolosesc reglaje la 0,1v.O solutie mai simpla ar fi comutarea mai multor rezistente de valori diferite in primarul transformatorului pentru a se obtine reglajul tensiunii de iesire( pentru asta nu este nevoie de rezistente de putere mare ca incazul folosirii direct in secundar)sau impreuna cu un tranformator la caresecundarul sa aiba prize comutabile.Iar pentru o retea de iluminat la 24v 3 sau 4 pozitii sunt suficiente pentruvariatia intensitatii luminoase a becurilor.Sau varianta cea mai simpla, treci pe iluminatul cu led-uri, sunt disponibileled-uri albe cu puteri de 1w -2w -5w care se pot folosi.

Link spre comentariu
Vizitator Becoo

Folosesc la becurile care merg la 24 V din alea de subsol pentru teste, masurari de U si I-uri si restul, deci tot cam teste de laborator.Nu vreau la Am nevoie de minim 1 Volt la 30 V si hai fie din 0,1 in 0,1 V reglarea, fie mai scad de la mine de la 13 la 7 Amperi ! Oricum gandeste-te ca am nevoie cam de la 10 la 30 V de 7 A, sub 10 V scade I cerut ca nu am ce sa traga atata.Iara traf o sa am, nu-mi trebuie sursa ! Mie-mi trebuie doar circutul de redresare, filtrare + stabilizare + potentiometru de reglare fina din 0,1 in 0,1 V de la 1 V in sus pana la 30.Real la 24-25 V mai mult de 5 A nu trag, deci 2 A vor ramane nefolositi oricum, sunt de rezerva.Asa ca cineva amator contra cost ? Repet, nu e nevoie de sursa de alternativ ca exista. Sau daca nu face nimeni, cine fabrica asa ceva firme ceva ? Asa cum ailaltii fac trafuri de ex.In alta ordine de idei, reostatul mai modifica sinusoida ? Sau doar variatorul de tensiune cu triac o face ?

Link spre comentariu
Vizitator Becoo

Nu, eu vreau cu becuri de 24 V, ca daca vroiam de lanterna nu mai vroiam ceva mai special, la 5 A cat e acolo pe sitele ala, aprind maxim un bec de 100 W la 24 V, nu mai mult.Problema este ca eu am traful ! Nu am nevoie cu totu, ci doar de partea de redresare, filtrare si stabilizare.

Link spre comentariu

...Doresc urmatoarele:Varianta 3:Un reostat simplu care sa mearga la 24-25 V curent alternativ, deci sa pot sa reglez luminozitatea f fin a becurilor de subsol care merg la 24 V prin reglare de Intensitate nu de tensiune, puterea suportata sa fie de sa zicem cam 175 W la 25 V tinand cont ca un bec de 100 W la 24 V consuma cam 4,35 A. Acest reostat sa regleze luminozitatea de la 100 % la 0...

Vezi tot pe acest forum:http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=1 ... c&start=30
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări