daniel_88 Postat August 30, 2015 Partajează Postat August 30, 2015 Nu am spus ca nu merg, am spus ca nu recomand, HGTG-urile sunt niste tranzistori buni, dar sa fie originali. Verificati SOA din datasheet-ul lor si vedeti unde va incadrati functie de frecventa, curent si tensiune. Link spre comentariu
nel65 Postat August 30, 2015 Partajează Postat August 30, 2015 vad ca la 60 khz ar fi 45A .Eu voi folosi trei bucati pe ramura Link spre comentariu
daniel_88 Postat August 30, 2015 Partajează Postat August 30, 2015 Daca e vorba de un invertor de sudura sunt arhisuficienti . Ii puteti folosi cu incredere. Link spre comentariu
nel65 Postat August 30, 2015 Partajează Postat August 30, 2015 Da ,pentru invertor sudura ,traful e facut cu doua perechi de tole E71 Link spre comentariu
daniel_88 Postat August 30, 2015 Partajează Postat August 30, 2015 (editat) Banuiesc ca e vorba de miezuri ferita, nu tole...sunt doua lucruri diferite si putem crea confuzii. De curiozitate cum ati configurat sau cum vreti sa configurati trafurile? Cu principalele in serie sau paralel? intuiesc secundarele in paralel. Intreb ca vreau si eu sa fac unul cu doua trafuri si eu personal le-as pune in serie, ca sa scada la jumatate numarul de spire in principala, si astfel castig spatiu in fereastra... Editat August 30, 2015 de daniel_88 Link spre comentariu
nel65 Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 Asa cum am zis ,traful e unul singur ,carcasa unica in care se afla cele doua perechi de miezuri .Carcasa este din textolit de cablaje uzate ,construita de mine .Pentru 60khz am 9 spire in primar si 3 spire in secundar,platbanda de 0.4 mm,secundarul cu doua platbenzi.Inductia maxima in miez 0.2T Se practica ambele denumiri ,atata timp cat se precizeaza despre ce este vorba ,E71 in cazul asta . Link spre comentariu
daniel_88 Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 (editat) In cazul asta bafta si spor la mesterit P.S.: Daca nu e deranj, o poza cu platbanda se poate? Si eventual sursa de unde ati procurat-o. Puteti sa imi raspundeti in PM ca sa nu stricam topicul omului... Editat August 31, 2015 de daniel_88 Link spre comentariu
laurentiufocsani Postat August 31, 2015 Autor Partajează Postat August 31, 2015 P.S.: Daca nu e deranj, o poza cu platbanda se poate? Si eventual sursa de unde ati procurat-o. Puteti sa imi raspundeti in PM ca sa nu stricam topicul omului... informatiile sunt binevenite chiar daca nu are legatura cu topicul... Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 95 % din invertoarele industriale folosesc IGBT . Ca sa nu zic 99 % . Citesc in topic si ma minunez ... ! Ba recomand ... ba nu recomand . Ba sant buni ... ba nu sant buni . Ca ... nu merg la frecventa . Ca nu -s rapizi ... Ca asa si pe dincolo ... ca sant buni ... ( dupa ce se posteaza date concrete ! ) . Fiti mai consecvent , d - le daniel_88 . Daca emiteti pareri , macar argumentati - le . Pe mine m - ar ajuta foarte mult . Pana la urma e un forum tehnic , e bine sa fim expliciti . Cu exemple concrete . Altfel , iese un " ghiveci " , cum din pacate au ajuns multe sectiuni si topicuri ... Link spre comentariu
sesebe Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 (editat) Eu nu am gasit nici o inadvertenta in ceea ce recomanda daniel_88. Igbt-urile sint foarte bune pt frecvente joase, initial pina la 30KHz. Apoi au inceput sa apara si IGBT-uri ce merg la frecvente mai mari, acum existind si IGBT-uri ce merg (cica) pina pe la 150KHz sau 300KHz la cele rezonante. Problema este ca in experimentele mele IGBT-urile chiar si cele rapide de 150KHz s-au comportat mai slab la frecvente de peste 60-70KHz decit tranzistorii MOS. Au functionat fara probleme dar cu performante ceva mai mici scazind performantele pe masura ce crestea frecventa. Acum este la latitudinea fiecaruia ce tipuri de tranzistori foloseste. Pe acet invertor am pus si IGBT-uri rapide dar cel mai bine a mers cu tranzistori MOS (incalzire mai mica). IGBT-urile "cica" s-ar comporta mai bine decit MOS-urile daca temperatura (medie) de lucru este mare, 70-100grade pe radiator. Editat August 31, 2015 de sesebe Link spre comentariu
bolek Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 Cu acelasi circuit de comanda, se obtineau aceleasi fronturi pe Vgs si Vds respectiv Vge si Vce ? Nu s-a umblat nici la rezistorii din grile nici la capacitorul de negativare, daca are? Link spre comentariu
nel65 Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 (editat) o poza cu platbanda se poate? Imi pare rau ,nu mai stiu de unde am luat-o acum vreo doi ani,cred. Am luat de pe net foaie de tabla de 0.4mm / 2m / 1m.Taiata cu flex de mana ca sa nu-i fac bavuri ,slefuita tot cu flexul cu disc cu smilgher si izolata cu banda de izolat de la k-tronics (sper c-am zis bine numele) http://www.elforum.info/topic/105910-litz-wire-igbt-uri-rapide-diode-ultrafast/?hl=k-tronics PS Inainte de izolare ,trebuie arsa pana aproape la rosu,la aragaz,in felul asta devine moale si se poate bobina cu ea foarte usor A costat aproape 300 lei cu transport Editat August 31, 2015 de nel65 Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 (editat) Eu nu am gasit nici o inadvertenta in ceea ce recomanda daniel_88. Igbt-urile sint foarte bune pt frecvente joase, initial pina la 30KHz. Apoi au inceput sa apara si IGBT-uri ce merg la frecvente mai mari, acum existind si IGBT-uri ce merg (cica) pina pe la 150KHz sau 300KHz la cele rezonante. Problema este ca in experimentele mele IGBT-urile chiar si cele rapide de 150KHz s-au comportat mai slab la frecvente de peste 60-70KHz decit tranzistorii MOS. Au functionat fara probleme dar cu performante ceva mai mici scazind performantele pe masura ce crestea frecventa. Acum este la latitudinea fiecaruia ce tipuri de tranzistori foloseste. Pe acet invertor am pus si IGBT-uri rapide dar cel mai bine a mers cu tranzistori MOS (incalzire mai mica). IGBT-urile "cica" s-ar comporta mai bine decit MOS-urile daca temperatura (medie) de lucru este mare, 70-100grade pe radiator. Singurul lucru pe care l - am inteles e " cica " . Dati , domnilor , exemple . La invertorul " X " , fabricat de firma " Y " , am folosit IGBT model " Z " si MOSFET model " K " . Invertorul avea in original tranzistori model " H " . A mers prost cu Z si bine cu K , mai bine decat cu H . Prost , adica ... Bine , adica ... ! Schema este aceasta ... Altfel , eu tot n - am inteles nimic . De aceea am si postat . Sa scape ceva industriei ? ... ma repet , 95 % din aparate le - am vazut cu IGBT . Domnule Sesebe , ati intalnit invertoare cu tranzistorii functionand la 100 grade Celsius ? Dar invertoare rezonante la 300 kHz ? Va rog , daca se poate cu exemple ... m - ar ajuta mult sa ma luminez . Altfel , vorbim discutii ... P . S . - in topic se vorbeste de un anumit tip de invertor , care avea IGBT . S - a " recomandat " sub nici un aspect IGBT , la reparare . Si cam atat . Stiti ceva , domnilor , care i - a scapat fabricantului ? Spuneti - mi si mie , sa ies din confuzia in care ma aflu ... Editat August 31, 2015 de gauss 1 Link spre comentariu
sesebe Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 (editat) Singurul lucru pe care l - am inteles e " cica " . Dati , domnilor , exemple . La invertorul " X " , fabricat de firma " Y " , am folosit IGBT model " Z " si MOSFET model " K " . Invertorul avea in original tranzistori model " H " . A mers prost cu Z si bine cu K , mai bine decat cu H . Prost , adica ... Bine , adica ... ! Schema este aceasta ... Altfel , eu tot n - am inteles nimic . De aceea am si postat . Sa scape ceva industriei ? ... ma repet , 95 % din aparate le - am vazut cu IGBT . Domnule Sesebe , ati intalnit invertoare cu tranzistorii functionand la 100 grade Celsius ? Dar invertoare rezonante la 300 kHz ? Va rog , daca se poate cu exemple ... m - ar ajuta mult sa ma luminez . Altfel , vorbim discutii ... P . S . - in topic se vorbeste de un anumit tip de invertor , care avea IGBT . S - a " recomandat " sub nici un aspect IGBT , la reparare . Si cam atat . Stiti ceva , domnilor , care i - a scapat fabricantului ? Spuneti - mi si mie , sa ies din confuzia in care ma aflu ... La cit actioneaza protectia termica care se gaseste pe radiatoarele de la tranzistori? Eu am gasit termocontacte marcate intre 80°C si 110°C. Deci intre 100°C si 110°C unde se opreste, tranzistorii de pe acel invertor functioneaza mai sus de 100°C. Eu personal nu am masurat acea temperatura dar daca invertorul a intrat in protectie termica atunci tranzistorii au functionat o perioada la peste 100°C. De unde ai tras tu concluzia ca avea original IGBT-uri??? Tranzistorul STW20NB50 esta cumva IGBT si eu nu am aflat inca? Eu chiar nu am desfacut inca un invertor de sudura realizat cu IGBT-uri, deci nu-s chiar asa de raspindite cum sustii tu "95%", si chiar am desfacut si reparat o multime de invertoare. Va multumesc mult inca o data pentru ajutorul acordat.. Deci, daca inteleg bine, daca scot tranzistorii , care in cazul meu sunt ST W20NB50, nu se va intampla nimic cu montajul?...nu sunt familiarizat cu sursele in comutatie si nu as vrea sa ''fac artificii'' in casa. ..la orice sursa in comutatie se poate scoate tranzistorii finali penru masuratori?... Revenind la invertor, eu am crezut ca poate fi oscilograma un pic mai ciudata si din cauza ca momentan este fara o dioda (byv52-200) in etajul final... Stima.. Poti verifica si singur: STW20NB50 datasheet. Am spus in postul acesta link ca am probat cu IGBT-uri de 150KHz (pe ACEST invertor despre care se discuta in ACEST topic) si nu am fost multumit. Daca as fi specificat exact ce tip-uri de tranzistori am folosit (am uitat si ar trebui sa caut prin listele mele de comenzi si chiar nici nu am chef acum), ai fi cerut sa stii cu cite grade era mai cald radiatorul cu IGBT-uri si iarasi nu as fi stiu ca nici nu m-a interesat sa masor. Inafara de temperatura mai erau si alte aspecte care nu-mi placeau dar nu le mai insirui aici. Mai mult, nu trebuie sa ma justific in nici un fel in fata ta sau a altcuiva de deciziile pe care le iau eu atunci cind repar ceva. Tu n-ai decit sa folosesti IGBT-uri cit doresti, chiar si la 200KHZ ca eu nu te opresc. edit: vrei sa afli si/sau sa inveti lucruri noi? foarte laudabil din parte ta, dar la tonul folosit de tine mai sus, sa nu te astepti sa primesti prea multe raspunsuri....! Editat August 31, 2015 de sesebe 1 Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 (editat) Aveti dreptate . Vroiam sa invat ! " Eu chiar nu am desfacut inca un invertor de sudura realizat cu IGBT-uri, deci nu-s chiar asa de raspindite cum sustii tu "95%", si chiar am desfacut si reparat o multime de invertoare. " Inseamna ca am nimerit gresit . Cu scuzele de rigoare , si multumesc pentru explicatii ! P .S . - am avut si eu norocul sa ma intalnesc cu un invertor ca cel din topic . Avea IGBT - uri . Neumblat , adus din afara . De aceea si mirarea ... Nu doresc sa mai aprofundez chestiunea , si promit sa nu mai postez in topic . Toate cele bune ! Editat August 31, 2015 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum