Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat suduta inverter ELTO EASY 131 cu defect

laurentiufocsani

Postări Recomandate

Salutare dragi colegi.

Am intrat in posesia unui aparat de sudura invertor de 90a de la ELTO Italia. Din pacate l-am achizitionat cu o problema si anume nu dezvolta o putere destula pentru a suda. L-am desfacut si dupa cateva masuratori am vazut ca unul din cele 3 bucati BYV52-200 are o dioda arsa. Mentionez ca fiecare BYV52-200 are in componenta cate 2 diode si una din aceste diode este arsa. Am masurat si tranzistorii din etajul final si sunt ok.

Din colegii experimentati , imi poate spune daca arderea acestei diode ar putea arde si alte componente in afara de tranzistorii deja masurati?..sau cum as putea proba placa de baza fara sa fac si alte daune in afara de cele existente deja?....se poate proba cu doar 2 din cele 3 diode  la tensiune pana imi ajunge dioda comandata? 

Atasez si o poza cu placa de baza..

va multumesc..

http://i60.tinypic.com/2r6pmqa.jpg

http://i62.tinypic.com/n3ovg8.jpg

Editat de laurentiufocsani
Link spre comentariu

Poti proba aparatul pe sudura si cu doua diode din trei dar pune una pe ramura de redresare si una pe recuperarea din bobina adica sa nu fie doua in paralel pe o ramura si pe cealalta nici una. Asa cum cred ca e in poza ta,  d12 e pe redresare si d11 si d10 sint in paralel pe recuperare. Curentul reglat la 80A maxim si sudeaza pina la citeva zeci de secunde ..suficient sa iti dai seama daca se comporta corect.

Link spre comentariu

Mda..se pare ca m-ai sunt defecte pe placa. Am pus una pe d12 si  una pe d11 si tensiunea la iesire este 0..PMW este SG3846N...Ceva idei pentru verificarea placii?

din cate am citit pe forumuri tensiunea trebuia sa fie peste 20v.Gresesc?

dioda arsa am gasit-o la d12, pe redresare..

Link spre comentariu

Este greu daca nu ai osciloscop.Primq data vezi daca ai semnal bun pe grile igbturi.Cred ca va trebui sa sari si niste protectii.Pe iesire trebuia sa ai tensiune daca zici ca nu sudeaza bine nu?

Link spre comentariu

Tensiunea pe iesire in gol trebuie sa fie de 60-90v depinde de model.  Cu aparatul scos din priza pune aparatul de masura pe borne si trebuie sa dea o dioda intr-un sens si nimic in celalalt sens al bornelor. Semnalul pare bun la tranzistorii din prima poza si aiurea pe cel de-al doilea canal. Esti sigur ca semnalul din poza a doua este cel de pe grila -emitorul ramurei a doua?

Link spre comentariu

Tensiunea pe iesire arata apropiat de cum ar trebui (parca frontul crescator e ciudat). Ea nu este continua, pe medie este in jur de 70v, virful are spre 200v. Din cite vadare doua ramuri cu cite doi tranzistori pe ramura?Masoara ambele ramuri de igbt, trebuie sa ai semnal identic si sa arate dreptunghiulare cum aveai pe o ramura in prima poza postata. In ultima poza cu igbt semnalul e aiurea tare, parca nu aveai contact la masa sondei

Link spre comentariu

salutare..

multumesc in primul rand colegilor care au sarit in ajutorul meu ...

momentan http://i59.tinypic.com/2ex8279.jpg este oscilograma finala obtinuta..astept sa imi ajunga si ST-ul din etajul de forta sa vad daca se schimba ceva...

va multumesc..

Tensiunea pe iesire arata apropiat de cum ar trebui (parca frontul crescator e ciudat). Ea nu este continua, pe medie este in jur de 70v, virful are spre 200v.Din cite vadare doua ramuri cu cite doi tranzistori pe ramura?Masoara ambele ramuri de igbt, trebuie sa ai semnal identic si sa arate dreptunghiulare cum aveai pe o ramura in prima poza postata. In ultima poza cu igbt semnalul e aiurea tare, parca nu aveai contact la masa sondei

da, are 2 tranzistori pe ramura...ramura care avea semnalul aiurea era legata la +300v..am schimbat si condesatorul electrolitic de pe 300v ..acum semnalul este un pic diferit fata de prima data, dar nu identic cu cealalta ramura..

Link spre comentariu

Atunci scoate tranzistorii si vezi piesele din drivere, ai ceva ars. Alimenteaza placa fara tranzistori si vezi semnalul grila-emitor pe fiecare in parte, trebuie sa fie identic la toti tranzistorii altfel iti va pocni in sudura.

Link spre comentariu

Va multumesc mult inca o data pentru ajutorul acordat..

Deci, daca inteleg bine, daca scot tranzistorii , care in cazul meu sunt ST W20NB50, nu se va intampla nimic cu montajul?...nu sunt familiarizat cu sursele in comutatie si nu as vrea sa ''fac artificii'' in casa. :rade: ..la orice sursa in comutatie se poate scoate tranzistorii finali penru masuratori?...

Revenind la invertor, eu am crezut ca poate fi oscilograma un pic mai ciudata si din cauza ca momentan este fara o dioda (byv52-200) in etajul final...

Stima..

Link spre comentariu

Nu are legatura forma semnalului cu dioda de iesire.Poti masura semnalul din portile IGBT-urilor daca ii scoti dupa placa: nu mai alimentezi placa de forta si modulul de comanda il alimentrezi separat de la o sursa de tensiune externa (vezi la cat se alimenteaza)...

Link spre comentariu

Cred ca se alimenteaza la 12 v pentru ca am vazut un 7812 pe placa...

Deci voi alimenta UC3846 cu o sursa externa si in acest mod pot controla semnalul grila-emitor al IGBT-urilor fara riscuri.. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări