Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Energie regenerabila de acasa acum se poate vinde in SEN

cavit

Postări Recomandate

Rominia si-a aliniat legislatia cu a uniunii europene si a creeeat un cadru legislativ prin care persoanele fizice pot vinde energie regenerabila in conditii preferentiale foarte simplu.

Astfel distribuitorii in a caror retea sunteti breansati sunt obligati prin lege sa preia certificarea si garantiile de origine pentru energia regenerabila furnizata de cetateni persoane fizice, acest lucru se poate face cu o simpla cerere la ANRE.

Pentru sistemele solare, eoliene si hidro de acasa e foarte simplu, energia va avea acces garantat in SEN si va fi cumparata la pretul de pe opcom.

Distibuitorii au inlocuit deja contoarele cu unele reversibile in asa fel incit cetatenii sa poata vinde aceasta energie in SEN cu acces garantat.

Acesta sunt conditii prefereniale foarte bune pentru micii investitori si e un lucru minunat atit pentru cetateni care pot valorifica soarele care si asa le da in cap si pentru SEN care obtine o resursa distribuita mult mai stabila decat un plant mare in tru-un loc, un nor deasupra unui asemenea plant poate face sa dispara 100 MW cat ai clipi, ceeace e o mare durere de cap pentru dispecerii de sistem.

Deja avem 1,2 GW de soare oficiali in SEN, daca mai obtinem 1-2 GW putem obtine independenta energetica totala, in atari conditii hidrocentala cu pompare de la Tarnita va fi construita oricum, si probabil si altele mai mici.

conditiile tehnice sint urmatoarele:

daca puterea sistemului se incadreaza in puterea autorizata prin contractul intial uzual 4 kw pe monofazat si 30 kw pe trifazat energia va putea fi vanduta direct in cadrul acestui contract.

In cazul unui sistem mai mare, limita 100 kw, va fi incheiat un nou contract si fi realizat un nou bransament corespunzator puterii sistemului.

Lista producatorilor acreditati si a centralelor acreditate pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi Actualizata la 31.12.2014 Download

• [*]
Ordinul 48/2014 privind aprobarea Regulamentului de acreditare a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi Data: 26.06.2014 MO 477/28.06.2014 Abroga Ordinele 55/2013, 37/2012, 42/2011

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator centex

fa-ma sa inteleg mai bine. Eu , daca am 2 panouri de 240w sau chiar 4 sa zicem, deci intre 500-1000w, pot folosi un sistem on grid sa injectez in retea in asa fel incat sa pot avea o asa zisa "mica afacere" ?

Costa mult toata treaba asta cu ELECTRICA?Sau iar hartogarii si alte spagi pe acolo?

Ma limiteaza la un nr. de kilowati sau megavati ca sa pot fi furnizor?

Ideea nu e sa fiu producator, ci sa imi produc energia pt. casa , in mod on grid, iar daca laun moment dat va exista un surplus de energie care merge in retea sa nu iau vreo amenda sau sa platesc in plus pt. ce dau ca si cand i-as consuma..

tks.

Link spre comentariu

zice ceva de 4kw,pt a putea vinde,

pt ce vrei tu nu cred ca o sa te amendeze nimeni,

dar contorul treb schimbat,ca sar putea sa platesti si ce dai in retea.

Editat de ionpat
Link spre comentariu

Daca nu ma inseala memoria,pe Discovery Science a fost la o emisiune,ceva in legatura cu retelele energetice de la ei,cum sa faca sistemul de distributie plus multe altele.Acolo am vazut o idee interesanta,nu stiu cat de viabila ar fi.Stiu ca exemplul dat era cu o masina electrica.Fiind folosita zilnic insa nu complet,era pusa la incarcat noaptea iar dimineata la ore de varf dadea energie in retea.Poate nu mult,nu retin daca a spus si asta insa respectivul recupera cheltuiala sau mare parte din ea.Plus ca erau si aia multumiti cica.Mai aveau ceva consum noaptea si a doua zi cand se injecta in retea nodurile lor de distributie erau mai putin solicitate.Asta nu din cauza la ala cu masina,erau mai multi ce foloseau astfel de metode de consum ieftin si generare cand e mai scump.

Link spre comentariu

Cat ar costa ce?

Un nou aviz de racordare te va costa 57lei pentru bransament monofazat 6kW sau 105lei pentru bransament trifazat 12kW (tarife valabile pentru electrica transilvania sud)

In afara de un nou aviz de racordare, de producator, va vor mai trebui si alte acte.

Nu va impacientati ca legea nu e gata inca, pana nu se publica pe ANRE pretul care va fi dat pentru energia injectata, nu primiti nimic.

Se stie ca pretul primit va fi intre 69 si 167 lei/MW injectat in retea, in functie de mai multi factori.

Editat de djlove
Link spre comentariu
Vizitator centex

zice ceva de 4kw,pt a putea vinde,

pt ce vrei tu nu cred ca o sa te amendeze nimeni,

dar contorul treb schimbat,ca sar putea sa platesti si ce dai in retea.

intreb deoarece vreau sa folosesc un invertor on grid 500w/12v pe 2 panouri de 50w , care sa alimentez o cutie cu switchuri si hub-uri+ 2 echipamente 5ghz wifi 20km long range. Un contor din comert imi arata ca sistemul consuma maxim 60w, din cate am inteles, panourile dau maxim 75w, aia 15w intra in reteaua casei, daca e la comun cu ce-i in prizele din casa, sau merg in retea, astfel incat sa ma trezesc cu vreo amenda de la enel?  Am inteles ca invertorul are island protection, taie tensiunea din panouri la lipsa detectarii energiei din retea..

Contorul lor electronic simte ceva din chestia asta?Oricum, astpt o relxare a legislatiei, caci vreau sa-mi pun 2-3kw on grid..

multumesc mult pt. raspuns

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări