Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa poloneza 0-30V 0-8A RexOly & GeoMar

Postări Recomandate

Atat cat ma price si eu, si mie mi se pare ciudat de ce referinta fuge si nu ramane constanta ca doar de aceea se numeste referinta, dar de aici in colo ma depaseste situatia.

Si totusi schema functioneaza, "frumos, elegant, cat de cat" binisor, ma refer la modul general, reglaj tensiune, limitare de curent, scurt circuit, dar totusi singurul lucru care ma supara este ca nu tine tensiunea setata in gol la srcina maxima.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Doar o părere personală!

La 19V eu zic că ai tensiune stabilizată. cei 0,4 v diferență între gol și sarcină maximă sunt căderi de tensiune pe trasee și probabil necompensate de bucla de stabilizare datorita punctului de măsură. Capătul inferior al potențiometrului și capătul R16 ar trebui să fie legate direct la bornele de ieșire.

Editat de costi_b
Link spre comentariu

@costi_b     Ipoteza este plauzibilă - cel puțin teoretic , n-am făcut niciun fel de calcule . Totusi traseul de care vorbesti nu conduce curenti mari , mai ramane porțiunea dintre GND și R7  .

Dar , cum explici diferența dintre intrări ?

Link spre comentariu

Doar o părere personală!

La 19V eu zic că ai tensiune stabilizată. cei 0,4 v diferență între gol și sarcină maximă sunt căderi de tensiune pe trasee și probabil necompensate de bucla de stabilizare datorita punctului de măsură. Capătul inferior al potențiometrului și capătul R16 ar trebui să fie legate direct la bornele de ieșire.

@coti_b, traseele pe placa de baza sunt dublate cu sarma de cupru de 1,5mm si acoprite/lipite cu cositor la greu, deci, parerea mea, ca nu este mare diferenta intre locul unde sunt ele conectate acum si borna de iesire a sursei, iar cablurile de la placa la bornesunt de 3mm, numai bune de sudura. :d

Totusi ramane problema cu caderea de tensiune la 30V 8A.

Compensarea a ramas la fel ca in  schema?...adica R22 are 270K?...puneti una de 1K in locul ei si legati-o la pinul 4 - minusul lui OP3...

@flomar60, va rog sa va uitati pe ultima schema postata, caci a suferit unele mici modificari, dvs. cred ca aveti salvata prima schema, si nu stiu acum la care rezistenta faceti referire si mai ales la modul de legare al acesteia, propus de dvs.

Banuiesc ca va referiti la rezistenta care leaga semireglabilul de off set catre masa GND, si nu vad de ce as duce pinul 4 -5v al OP3 prin 1Kohm la GND ?.

Varianta cu ultimele modificari.

post-238516-0-61235600-1435862275_thumb.gif

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Totusi ramane problema cu caderea de tensiune la 30V 8A.

Căderea la 30 de V este provocată de faptul că îți scade tensiunea de alimentare a AO datorită faptului ca referința pentru sursa de 33V este VCC nu GND. O soluție ar fi să mărești alimentarea la 36V dar, din câte țin eu minte e limita superioară pentru 741.

Link spre comentariu

Căderea la 30 de V este provocată de faptul că îți scade tensiunea de alimentare a AO datorită faptului ca referința pentru sursa de 33V este VCC nu GND. O soluție ar fi să mărești alimentarea la 36V dar, din câte țin eu minte e limita superioară pentru 741.

@costi_b, din cate am citi in PDFul lui, se poate alimenta cu +- 22V, ceea ce ar insemna +44V, deci ar rezista si la 36 V, tu ce zici?

Link spre comentariu

1.Iertare , iar am dat-o in bară ! Voiam desenul cablajului , pentru că cel de pe prima pagina mi s-a parut că nu e OK în raport cu schema dar am banuit ca e alta variantă...

2.Chestia cu offset-ul a fost prima mea observație și ai răspuns că nu e folosită... EDIT Ar putea influența fiind legată la altceva decat pin 4. 

3.Doar unele modele de 741 suportă 44V , nu toate . Trebuie să te uiți în data sheet-ul producătorului real. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Acelea din prima pagina este cel realizat fizic, nu a suferit modificari ulterioare.

Unde crezi ca nu este in regula, eu am incercat sa il copiez cat mai exact dupa cel polonez, nu contest, poate am gresit undeva, caci, batran sunt, chior sunt, si nenea Alzheimer a cam inceput sa ma viziteze cam des. :d .

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări