Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa poloneza 0-30V 0-8A RexOly & GeoMar

Postări Recomandate

OK , valorile postate acum sunt corecte ( una față de alta , adică nu se contrazic ) . Se contrazic oarecum cu valorile dinainte ...

Dar , nu ai pus valorile în gol, nu ai măsurat pe 2N3055 ( deși acum diferența e mult mai mică , în mod ciudat ) , nu ai măsurat la 24-25V - cu aceleași becuri .

Apropo, valorile de +33V si -5V ( alimentarea OP) sunt maăurate față de GND , în sarcină ? 

@UDAR, masuratorile pe 7824 33V si pe 7905 -5V sunt facute fata de Vcc, le-am masurat si fata de GND si ies niste valori de te doare capul.

Daca vrei le pot pune pe schema.

Link spre comentariu

Am mutat la cerere discutiile aici.

Revenind la subiect, nu am nici o indoiala ca trebuie o capacitate de filtrare cel putin dubla fata de ce exista acum ( 10mF ), dublarea ei nu este suficienta sa rezolve problemele dar este un prim pas absolut necesar. Apoi eu am estimat o diferenta intre pinul 6 si iesire de 2,9V, s-au gasit 2,5V ceea ce nu e foarte departe, si imi confirma ipoteza, alimentarea OP3 fiind cu 33V, e putin, s-ar dovedi si mai clar daca la tensiune si curent maxim reglate din potentiometre, si cu o sarcina pe iesire, s-ar masura tensiunea directa dintre pinii 6 si 7 ai OP3, astfel s-ar stii si saturatia exacta a iesirii OP3, care asa cum am zis am observat in pdf a fi minim 1V, ar putea fi de fapt ceva mai mult, si asta nu se poate stii cu exactitate decat masurand intre pinii 6 si 7, la iesire reglata la maxim si curent de sarcina 8A. Cred ca este inevitabil ca alimentarea OP3 sa fie ridicata cu macar 1V, problema este ca nici prea mult nu se poate, pentru ca exista si negativa de 5V si te apropii prea tare de limita maxim absoluta. Primul pas absolut necesar ar fi adaugarea a inca 10mF in paralel cu cei existenti, apoi ridicarea cu 1-1,5V a alimentarii OP3, sa zicem zener de 10V in loc de 9V1, sau 2 zennere de 5V1 inseriate la 7824, prefinalul readus la un bipolar mediu simplu si nu darlington, rezistenta de 1k din baza redusa probabil pe la 330-470R, prefinalul sa fie unul cu Hfe marit, ceva in genul BD139-16 care ar face fata zic eu ( evident pus pe radiator ), sau eventual un bipolar mediu NPN simplu, dar selectat dupa o ampplificare in curent cat mai mare, daca este posibil, ar fi o ideie si folosirea a inca un final in paralel cu cei 4, curent mai mic prin fiecare inseamna tensiune mai mica pe 0R1 si pe Vbe, totodata finalii selectati si imperecheati si folositi cei cu cele mai mari valori Hfe gasite, si toate astea se aduna, si castigand cateva zeci de mV de colo, cativa de colo, ajungi la un compromis care iti va reda pana la urma rezultatul dorit.

PS: Se subantelege faptul ca firele de putere se dimensioneaza cat mai generos.

LE: Pune 0R22 la loc asa cum a fost, n-are ce sa caute 0R1 acolo, acea rezistenta este shuntul pentru AO care monitorizeaza si regleaza curentul, reducand shuntul la mai putin de jumatate, tot ce tine de partea de curent trebuie redimensionat.

Link spre comentariu

Am mutat la cerere discutiile aici.

... la tensiune si curent maxim reglate din potentiometre, si cu o sarcina pe iesire, s-ar masura tensiunea directa dintre pinii 6 si 7 ai OP3...

Fa te rog daca poti si masuratoarea asta, vreau sa fiu sigur ca ipoteza mea tine sau nu.

Link spre comentariu

Alimentarea de 33V are referința față de Vcc nu față de GND. Când ai consum mare scade cu căderea de tensiune pe 0,22 ohm față de GND, adică ai vreo 31 în loc de 33 față de GND. Asta face să ai vreo 30v la ieșirea AO, deci scade tensiunea de ieșire (mai ai și căderile pe joncțiuni). Dar asta înseamnă că la tensiuni mai mici de ieșire - sub 25v- ar trebui să stabilizeze bine indiferent de curent.

Link spre comentariu

Pare puțin cam ”prea bun” 741 ăla . Așa cum zicea Marian ( și data sheet-ul ) acolo ar fi cam un volt . După schema internă , la consum redus ar scădea la 0,7 dar 0,46 ???

Dar , în fine , restul valorilor par OK. Aș fi vrut și cele cu tensiune redusă la ieșire și - desigur - valorile de pe pinii 2,3 , ca să vedem cine nu-și face treaba. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

As dori tensiunile pe pinii 2,3 și 6 ai lui OP3, emitor TIP122 atât în gol cât și în sarcină mare dar cu tesniunea de ieșire reglată nu la 30V ci la , să zicem , 24-25V. Vezi ce zicea și costi_b mai sus . 

Link spre comentariu

As dori tensiunile pe pinii 2,3 și 6 ai lui OP3, emitor TIP122 atât în gol cât și în sarcină mare dar cu tesniunea de ieșire reglată nu la 30V ci la , să zicem , 24-25V. Vezi ce zicea și costi_b mai sus . 

Tensiuni masurate fata de Vcc sau GND?.

Tensiunea sa fie reglata la 24V in gol sau in sarcina, caci daca o setez in gol la 24V, in sarcina va fi mai mica.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Tensiuni față de GND . Tensiunea nu mă interesează exact ca valoare doar diferențele gol - sarcină . Deci poți s-o reglezi în gol , să zicem la 24V să vedem cât scade ( dacă scade ) în sarcină.... Ideea e să nu fii prea aproape de limita alimentării - vezi ce calcula Marian mai inainte ...

Link spre comentariu

Ciudat , mai analizez . Ma asteptam ca pe pinul 3 cel puțin să fie (mai) constantă. Oricum așa se elimină ( cel puțin la această valoare a tensiunii de ieșire ) celelalte ipoteze. Trebuie să vedem de ce variază referința . Și diferența pin 2 - pin 3 e enormă! Reacția negativă ar trebui să le tragă la câțiva mV una de alta .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări