Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa poloneza 0-30V 0-8A RexOly & GeoMar

Postări Recomandate

Pai nu poate fi un mister chiar atat de mare, in sarcina de 8A traful ofera conform masuratorilor tale 29Vca, varful aici este pe la 41Vcc, din el scadem sa zicem 2V pentru punte si ramanem cu 39Vcc, si totusi tu ai 32,5Vcc, ceva nu se leaga... Am observat ca folosesti condensator de filtrare de 10000uF, la 8A ai pe el un riplu de tensiune ( variatie ) de aproape 8Vv, adica tensiunea atinge varful ala de 39V, apoi intre semialternante scade cu cca 8V pana pe la 31Vcc, apoi iarasi urca la semialternanta urmatoare la 39V. Este normal ca la o limita minima de 31V cauzata de riplul ala, regulatorul sa nu-ti poata oferi cei 30V la iesire in sarcina maxima. Adica prima problema este filtrarea prea slaba, trebuie dimensionata astfel incat limita minima cauzata de riplul de tensiune pe filtrare, sa fie cel putin 34-35V, asta inseamna ca trebuie sa admiti un riplu maxim de 4V pe condensatori, si asta cere o capacitate de filtrare de minim 20m ( 20000uF ), deci mai adauga inca un condensator de 10000uF in paralel cu cel existent, este neaparat necesar sa faci asta, pe langa riplul de tensiune mai mic, lungesti si viata condensatorilor avand in vedere ca riplul de curent prin fiecare, se injumatateste. Fa asta si vezi ce obtii facand alte masuratori si prezentand rezultatele aici. Nu cred ca se vor rezolva toate problemele dar o inbunatatire este garantata, apoi mai vedem ce se mai poate face, pentru ca tu ai probleme si cu stabilizarea in functie de sarcina, nu doar de alimentare.

PS: Sa nu se inteleaga ca m-am bagat sa explic pentru cinstea promisa, nu-s atat de nesimtit, am ajutat mereu pe oricine am putut, fara pretentii, la fel este si acum, fac tot posibilul sa ajut, daca pot, e bine, iar daca nu... macar am incercat.

Editare ulterioara:

Mi-am zis sa fac o analiza mai amanuntita a schemei, respectiv a configuratiei si parametrilor la care trebuie sa se supuna. Exista un amplificator de eroare neinversor constituit de OP3, la modul ideeal in care nu avem pierderi pe tranzistori, iesirea regulatorului este o copie a iesirii OP3, insa in realitate exista caderi semnificative pe tot ce pleaca de la iesirea OP3 si pana la iesirea regulatorului. O iau de la tranzistorii de putere care sunt in colector comun, au in emitor 0R1 si sunt 4 la numar, deci la 8A, fiecare conduce 2A, prin 0R1 la 2A avem cadere de 0,8V, din pdf-ul TIP35 observ in grafic ca la 2A Vbe este pe la 0,9V, tot din pdf observ la acest curent un hfe neverosimil pentru niste tranzistori ca ei, la cca 95, eu as miza mai degraba undeva pe la 40, poate 50, ceea ce inseamna ca BD911 trebuie sa asigure cca 0,2A in bazele finalilor, sa zicem un 0,65V baza emitor la BD, din pdf observ ca BD911 la 0,2A este capabil de o amplificare in curent de cca 100, deci curentul de baza al sau este de 2mA, curent care trece printr-o rezistenta de 1k, si deci 2V pica pe ea. Recapitulam si observam ca de la iesirea OP3 pana la iesirea regulatorului avem la curent maxim o pierdere de 0,8+0,9+0,65+2=4,35V. Asadar pentru a avea 30V la iesirea regulatorului, OP3 trebuie sa duca iesirea sa pana la 34,35V. Acuma din pdf-ul operationalului observ ca iesirea sa are o saturatie de cca 1V, ceea ce inseamna ca alimentarea pozitiva trebuie sa fie cel putin 35,35V ca saputem obtine 30V la iesire, la curentul maxim de sarcina, si schema ta nu poate asigura tensiunea asta.

Ce se poate face este sa se selectioneze si sa se imperecheze finali cu Hfe cat mai mare masurat, la fel si BD-ul, unul cu un Hfe masurat cat mai mare, sau de ce nu, ai putea incerca cu BD139-16 care este unul selectionat pentru hfe marit. Ar trebui redusa si R28 pentru ca pana si 1mA inseamna 1V irosit, si cand ai un operational care accepta un maxim absolut de 44V, si vrei 30V iesire cu 8A, te cam uiti la fiecare zecime de volt.

Link spre comentariu

@marian, tu te-ai uitat pe schema pusa de mine?, pentru ca tu faci referire la TIP35 si BD, iar eu in schema am batranuii 2N3055 si TIP122, care cred eu ca sunt mult diferiti.

post-238516-0-63393100-1435833415_thumb.gif

In rest, toate observatiile tale mi se par pertinente.

Problema mea este ca sincer, nu stiu, nu am notiunile si cunostintele necesare pentru a calcula toate aceste date, si sincer ma uit in PDFuri, cam cum se uita curca'n lemne, de aceea cer sprijinul vostru, al celor care aveti pregatirea si cunostintele necesare pentru a evalua o schema.

Eu sunt sa zic un bun practician, imi dai o schema si o realizez practic, cel mult stiu sa masor componentele sa le selectionez si sa imi fac cablajul, atat proiectare cat si realizare practica.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Nici o problema revizuiesc deindata calculele, dar te intreb, tu ai intels ce am dorit eu sa zic mai sus? Este foarte important.

LE: N-are treaba ca nu stii tu totul, de asta sunt eu aici, sa te ajut.

LE2: 2N3055 la 2A are o amplificare in curent conform pdf, de cca 55, si un Vbe pe la 0,8V, cei 0,8 de pe 0R1 raman de la calculul anterior, prefinalul ar trebui sa asigure cam 150mA, TIP122 e darlington, vad din pdf ca pe la 150mA Vbe ar fi sa zicem 1,2V sau ceva pe acolo, hfe pe la curentul ala pare a fi pe la 900, deci cam 160uA curent de baza, si deci 160mV cadere pe 1k, adica de la iesirea OP3 pana la iesirea regulatorului ai acum 0,8+0,8+1,2+0,16=2,96, cam 3V diferenta, deci iesirea OP3 trebuie sa poata merge pana la minim 33V ca sa ai 30 la iesire, si tinand cont ca alimentarea sa este 33V si saturatia iesirii OP3 este de minim 1V... adica alimentarea OP3 este mica, ar trebui sa aiba vre-o 35V as zice eu.

Link spre comentariu

Am zis că nu mai intervin , dar am o nelămurire . Pe topicul celălalt , de la Mici proiecte , unde ți-am răspuns dealtfel , unde ai spus/arătat că folosești 2N3055 și TIP122 ? 

Scema cu măsurători , pe care am discutat , era cu TIP35 și BD911 . Ori între BD911 și TIP122 este o diferență importantă - al doilea e Darlington . Am văzut că și alți colegi au fost induși în eroare vorbind de amplificarea insuficientă a lui BD911 - de ce nu ai corectat ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Eugen, este clar pana acum ceea ce am zis eu? Vreau ca inainte sa vin cu ceva sugestii, sa fiu sigur ca ai inteles motivul pentru care acea schema nu poate oferi 30V la 8A, dupa ce imi confirmi ca te-ai prins, mergem mai departe si-ti prezint niste sugestii.

LE: Pare-se ca trebuie sa plec si nu stiu sigur cat dureaza pana revin asadar zic de pe acum, regleaza potentiometrele de curent si tensiune la maxim, alimenteaza si pune o sarcina care sa traga din iesire 8A masurati cu un ampermetru, apoi masori tensiunea dintre plusul iesirii si pinul 6 al OP3 ( evident cu sarcina de 8A cuplata la iesirea regulatorului ), spune-mi ce ai gasit si cand revin vedem ce-i de facut.

Link spre comentariu

Am zis că nu mai intervin , dar am o nelămurire . Pe topicul celălalt , de la Mici proiecte , unde ți-am răspuns dealtfel , unde ai spus/arătat că folosești 2N3055 și TIP122 ? 

Scema cu măsurători , pe care am discutat , era cu TIP35 și BD911 . Ori între BD911 și TIP122 este o diferență importantă - al doilea e Darlington . Am văzut că și alți colegi au fost induși în eroare vorbind de amplificarea insuficientă a lui BD911 - de ce nu ai corectat ?

Ii pare rau, dar GeoMar chiar  facuse aceasta precizare din pagina 3, in postul #40, iar eu am corectat, punand schema corecta imediat in  pagina 4, in postul #46, chiar primul in pagina, iar in pagina urmatoare 5, intre doua postari ale tale, #65 tu, #66 eu, #67 tu, unde te intrebam fata de care masa sa fac masuratorile, Vcc, sau GND.

Vina nu imi apartine, si sper sa nu te retragi din discutii.

Cat despre acel topic, nu vreau sa il transform in nimic, vreau doar sa duc la bun sfarsit aceasta lucrare, atat pentru mine cat si in folosul comunitatii, iar daca te referi la acel "anunt important", nu vreau decat sa rasplatesc bunavointa si efortul colegilor, pentru ca nimeni nu este obligat sa ma ajute sau sa isi piarda timpul cu problema mea.

Probabil unii ar zice, daca te-ai apucat de ea, descurca-te, sau spala-te cu ea pe cap, ca si asa cand am inceput sa lucrez la priza master slave, unul dintre colegi m-a urecheat ca doar intreb, dar de facut nu fac nimic, ei bine am facut pana la urma de unul singur acea priza master slave de care aveam mare nevoie in trei variante, efectiv trei bucati, de care ma folosesc si sunt foarte multumit.

Nu le-am publicat, tocmai din cauza acelui coleg care m-a apostrofat ca tot intreb si nu fac nimic.

Ei bine acum fac si tot desfac, la parlita asta de sursa, dar nu imi iese, si de aceea apelez la ajutorul vostru, pe care sper sa il primesc in continuare si pentru care intr-un fel sau altul vreau sa ma recompensez.

Eugen, este clar pana acum ceea ce am zis eu? Vreau ca inainte sa vin cu ceva sugestii, sa fiu sigur ca ai inteles motivul pentru care acea schema nu poate oferi 30V la 8A, dupa ce imi confirmi ca te-ai prins, mergem mai departe si-ti prezint niste sugestii.

LE: Pare-se ca trebuie sa plec si nu stiu sigur cat dureaza pana revin asadar zic de pe acum, regleaza potentiometrele de curent si tensiune la maxim, alimenteaza si pune o sarcina care sa traga din iesire 8A masurati cu un ampermetru, apoi masori tensiunea dintre plusul iesirii si pinul 6 al OP3 ( evident cu sarcina de 8A cuplata la iesirea regulatorului ), spune-mi ce ai gasit si cand revin vedem ce-i de facut.

Da @marian, m-ai destupat la minte, am inteles foarte bine explicatiile tale.

Pe pinul 6 al OP3 am 30,5V fata de GND, iar pe iesirea sursei am 28V tot fata de GND :d , la un curent de 8,9A, atat trag becurile din sursa, 4 becuri cu halogen de 12V 55W.

Intre pinul 6 al OP3 si iesire sursei, am -2,5V, sau 2,5V in functie de cum masor, adica cum schimb testerele intre ele. O mica precizare, pe schema rezistenta R17 este de 0,22 ohmi, in realitate este de 0,1ohmi, o sa modific si schema.

post-238516-0-91464300-1435841163_thumb.gif

Va multumesc daca ati avut rabdare sa cititi aceste randuri.

Si va rog, daca vreti sa ma ajutati, va rog sa o faceti in topicul dedicat acestei surse, http://www.elforum.info/topic/104591-sursa-poloneza-0-30v-0-8a-rexoly-geomar/page-5

Cu stima al vostru coleg, Eugen, alias RexOly.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Da , ai dreptate . N-am fost atent la acea schemă pentru că nu mai conținea informații noi - măsurători . Eu o salvasem pe aia cu măsurătorile și mă așteptam să fie cea reală iar observația lui GeoMar am văzut-o mult mai târziu , când căutam prin topic . Ar fi trebuit să fie intervenția ta , nu a lui , mai ales că el , normal , își lua o rezervă. În fine , îmi cer scuze pentru neatenție .

Chestia cu transformarea topicului era o părere personală - nu neapărat corectă pentru toată lumea. 

Poate că o să mai intervin dacă apar elemente noi , eventual măsurătorile noi , față de masă , cu punctele sugerate de mine . Eventual măsurători gol/sarcină la o tensiune ceva mai mică decât 30V ( la 20 - 25 V să zicem ) pentru a verifica și ipoteza emisă de Marian - corectă de altfel  în teorie.

Dacă nu apar informații noi nu mai e nimic de adăugat . În depanare ( mai ales în ”teledepanare” cum îi zic eu la ceea ce facem noi acuma ) ideile nu îți vin neapărat în ordinea logică , firească. Dar asta nu contează prea mult ( decât eventual ca timp pierdut ) . Important e ca fiecare ipoteză să fie verificată - dacă nu se confirmă , o înlăturăm și căutăm alte explicații . Ori, noi avem acum cel puțin două ipoteze - a mea cu căderea de tensiune pe conector/fire și a lui Marian cu tensiunea insuficientă la bornele condensatorului de filtraj . Ar trebui să le verificăm pe astea deocamdată.

Link spre comentariu

Cu acesta schema nu poți obține tensiuni stabilizate la ieșire când se modifică curentul. Tensiunile sunt stabilizate față de GND. Din tensiunea stabilizată se scade căderea de tensiune pe rezistorul serie de 0,22 ohm necesară pentru limitarea de curent. Părerea mea este că valoarea este mult prea mare pentru o sursă care ar trebui să ducă 10A.

La 10A ai 2,2V cădere de tensiune. O soluție ar fi să micsorezi valoarea rezistorului și să mărești amplificarea. Pentru a elimina complet problema se folosesc traductoare de curent pe ramura de plus, montate înainte de punctul de unde se culege tensiunea pentru comparatorul de eroare, dar asta e deja altă schemă.

La sursa pe care o construiesc acum, de 3A, rezistorul e de 0,05 ohm, deci o cădere de tensiune de 0,15V ceea ce e acceptabil.

Link spre comentariu

Tensiunea de ieșire este stabilizată față de GND după cum bine zici , adică față de ieșire . Tensiunea pe 0R22 nu se scade din aceasta , se scade doar din tensiunea totală disponibilă la bornele condensatorului de filtraj. Se poate deci obține tensiune stabilizată cu această schemă. Se poate observa că OP3 compară două tensiuni față de aceeași masă ( GND ) - atât tensiunea de control ( referință) cât și cea de reacție .

Despre valoarea mare a rezistenței de 0R22 - ai dreptate. Se pare că schema originală era gândită pentru curent mai mic.

Despre senzorul ”high side” iarăși ai dreptate dar noi vorbim despre o schemă dată , nu vrem să proiectăm alta. EDIT - Ai zis deja asta , nu observasem. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Rog 2 masuratori cu rezultate clare, cu mavometrul, nu dureaza mult si nici nu trebuie inlocuit nimic.

Daca le scrieti direct pe forum dureaza si mai putin  , nici nu consumam hartie/copaci/lemn.

Testul (de sarcina) A.

Cu sarcina maxima , ca pana acum, probabil 8 sau 9A.

1  Vbe la tranzistoarele de putere

2  Vbe la tranzistorul de atac (TIP)

3  U pe rezistentele de egalizare din emitor tranz de putere

4  U out

5  U pe C filtraj.

6  U alternativ iesire traful de putere

7  U pe rezistenta de protectie supracurent.

8  U intre pinul + al puntii redresoare si + iesire

9 U intre pinul - al puntii redresoare si - iesire

Testul B.

Cu sarcina redusa la jumatate (cred ca din 4 halogene folositi doar 2 inseriate).

1 ...9

idem cele 9 de mai sus.

Eu nu vreau sa imi dau cu parerea referitor la sursa din schema asta, dar o privire intr-o sursa cu performantele mentionate in titlu, de firma, ar lamuri un pic problema partii de forta...macar pt ca marimea conteaza. Chiar IEMI contineau un traf (aparent !) nejustificat de mare...

Link spre comentariu

Am facut deja modificare in placa sursei si am inlocuit R17 de 0,22 ohmi cu 0,1 ohmi, tensiunile care apar pe schema sunt masurate cu acea rezistenta inlocuita.

Pe pinul 6 al OP3 am 30,5V fata de GND, iar pe iesirea sursei am 28V tot fata de GND :d , la un curent de 8,9A, atat trag becurile din sursa, 4 becuri cu halogen de 12V 55W.

Intre pinul 6 al OP3 si iesire sursei, am -2,5V, sau 2,5V in functie de cum masor, adica cum schimb testerele intre ele.

post-238516-0-22870800-1435847096_thumb.gif

Link spre comentariu

OK , valorile postate acum sunt corecte ( una față de alta , adică nu se contrazic ) . Se contrazic oarecum cu valorile dinainte ...

Dar , nu ai pus valorile în gol, nu ai măsurat pe 2N3055 ( deși acum diferența e mult mai mică , în mod ciudat ) , nu ai măsurat la 24-25V - cu aceleași becuri .

Apropo, valorile de +33V si -5V ( alimentarea OP) sunt maăurate față de GND , în sarcină ? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări