Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa poloneza 0-30V 0-8A RexOly & GeoMar

Postări Recomandate

N-am citit încă atent tot subiectul dar am o primă observație . Compensarea offset-ului la OP3 e cel puțin ciudată , dacă nu de-a dreptul greșită. Valorile rezistențelor sunt cam mari (S2, R22 ) și , mai mult , R22 ar trebui legată la -Vcc ( pin 4 ) nu la GND. Nu îmi dau seama pe moment  cât contează asta .

O a doua observație , tensiunea la ieșirea lui OP2 nu trebuie să varieze în raport cu sarcina . Valoarea ei corectă ( dacă D6 este de 5,6V iar R16 și R18 sunt egale ) este de 11,2V.

Și o întrebare , de fapt două . Cum este reglat S1 ? Ce tensiuni avem pe OP1 , nu cumva suntem în limitare incipientă ?

Link spre comentariu

@UDAR, tin sa iti multumesc pentru intresul aratat in a ma ajuta.

Si acum la subiect.

Compensarea offset-ului la OP3, este ca si inexistenta, indiferent cum duc semirglabilul, la un capat sau celalalt, nu se schimba nimic in functionare, este un fel de frectie la picior de lemn cu Diana. :d  Chiar am scos din cablaj pe S2 si nu sa intamplat nimic.

Despre R22 nu pot sa spun nimic, este acolo asa cum este in schema.

Despre S1 nu iti pot spune nimic, pentru ca este un semireglabil multitura si nu imi pot da seama la care dintre capete se afla corsorul.

Cat despre limitarea incipienta de care pomenesti, in aceasta situatie de limitare incipienta, nu ar trebui sa se aprinda ledul de semnalizare a limitarii din coada lui OP1?

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Dacă T1 este montat ca în schemă , nu se va aprinde LED-ul niciodată . Ar trebui cu emitorul ”în sus”.

Totuși , cred că mai întâi trebuie lămurită problema cu referința . Ieșirea lui OP2 nu trebuie să varieze. 

PS Miticamy a zis mai sus că se măsoară față de masa de ieșire ( unde scrie GND , la dreapta rezistenței de 0R22 ). Nu pare a fi așa pe schema postată - dacă ar fi măsurate față de acel punct , tensiunile de -5V și +33V ar diferi gol-sarcină din cauza căderii pe R7

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Ai perfecta dreptate, in schema este desenat pe dos, dar in cablaj e bine, de aceea se aprinde, felicitari UDAR, ai un spirit de observatie foarte fin. Dac nu se aprinde as fi observat, dar asa daca se aprindea nu am dat importanta.

Cat despre masuratori, exact de lucrul asta m-am tot vaitat mereu, ca daca masor inainte de rezistenta de 0,22 e una si dupa, alta, de aceea am tot intrebat fata de care punct de masa fac masuratorile.

Maine refac toate masuratorile atat in gol cat si in sarcina, cat si ca punct de masa inainte si dupa rezistenta de 0,22 ohmi.

Si daca tot discutam de aceasta rezistenta, daca in loc de 0,22 ohmi, pun 0,1 ohmi, ce se va intampla?.

As avea nevoie sa modific valoarea acesteia, pentru a lega pe ea ampermetrul adica un milivoltmetru pe post de ampermetru.

O sa atasez doua fotografii cu schema si valorile masurate.

Link spre comentariu

Readuc pe tapet discutia despre aceasta sursa/schema.

Am o intrebare pentru toti cei care au realizat-o, si care au postat aici despre realizarea lor.

Intrebarea este: tensiunea maxima a sursei setata in gol fara sarcina, se mentine la aceeasi valoare si la cuplarea sarcinii maxime?.

Nimeni nu a evidentiat acest aspect.

Va intreb deoarece si eu lucrez la aceasta sursa, cu aceeasi schema, cu diferenta ca eu trag din ea 8A, iar la orice tensiune as regla iesirea sursei, la consumul maxim de 8A, tensiunea scade.

Dupa cum spuneam si in topicul dedicat sursei la care lucrez ( http://www.elforum.info/topic/104591-sursa-poloneza-0-30v-0-8a-rexoly-geomar/ ), caderea de tensiune este liniara in sarcina, adica la 30V in gol tensiunea cade la 27V in sarcina 8A, iar la 15V in gol in sarcina tensiunea cade la 13,5V, de aici trag concluzia ca aceasta cadere de tensiune in sarcina maxima este liniara.

Astept cu mare interes raspunsurile celor care au realizat aceasta sursa cu aceasta schema, daca bineanteles vor mai citi acest topic.

Link spre comentariu

Am o bănuială ... Când reiei măsurătorile , măsoară și tensiunile ( în sarcină mă interesează ) chiar pe bornele tranzistorilor de putere ( unul dintre ei ar trebui să fie suficient ). Să nu facă conectorul vreo problemă...

Link spre comentariu

@UDAR, cei 4 tranzistori de putere au terminalele cositorite pe o placa pe care sunt si rezistentele de echilibrare, iar conexiunea intre acest bloc si placa de baza sunt facute cu fire groase cositorite pe placuta cu rezistente siar in placa de baza sunt stranse intr-un conector/rigleta cu surub, este exclus, sau putin probabil sa existe un contact imperfect, dar totusi o sa fac si aceste masuratori.

Atat aceste masuratori pe tranzistorii de putere cat si toate celelalte, le fac fata de GND sau Vcc?.

post-238516-0-93013500-1435811615_thumb.gif

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Totul față de GND - aia este masa de ”referință”. 

Da, dacă nu există conector fizic e mai puțin probabil dar trebuie să găsim cei peste 4V diferență între bazele și emitorii tranzistorilor de putere .

Link spre comentariu

Problema mare cu sursa aceasta. Nici pe celalalt topic inca nu s-a reusit rezolvarea problemei. La traf. am facut si eu referire, dar Eugen a spus ca tine spre 10 A, asa ca nu este valabila suspiciunea mea. Ma repet, avand in vedere ca PCB-ul este montat pe radiator - a se vedea pozele din link-ul pus de Eugen -  suspectez oarece oscilatii care determina OP-urile sa lucreze aiurea. Personal am patit treaba asta si la fel, nimeni nu stia sa-i dea de cap. 

Link spre comentariu

Nu stiu, habar nu am, nu imi explic, de unde vine problema asta, si tare imi doresc ca cineva sa rezolve acest mare mister.

Sa fie de vina puntea redresoare sau/si filtrajul?.

Marian, daca ma rezolvi, in afara de miniluneta pe care ti-am mai spus ca ti-o fac cadou, iti poti alege ce vrei tu din ce am la vanzare.

Fac o cinste mare, celui care va rezolva aceasta problema, ii ofer oricare produs pe care il am la vanzare, CADOU!

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări