Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa poloneza 0-30V 0-8A RexOly & GeoMar

Postări Recomandate

Am inteles pana la urma ce a explicat @miticamy, DAR, domnilor, stimati colegi, oameni buni, va intreb inca o data, fata de care punct de masa se fac masuratorile, va intreb si nimeni nu imi spune, ce, de ce si cum, pentru ca de exemplu, daca masor tensiunea de referinta fata de masa inaintea rezistentei din circuitul de masa de 0,22ohmi 10W am o valoare, daca masor fata de masa dupa rezistenta de 0,22ohmi 10W am alta valoare, tot asa si cu tensiunea de -5V pe 7905, cu tensiunea de 33V pe 7824, si tot asa difera toate masuratorile, de nu mai stiu care valori sunt bune si care nu.

post-238516-0-26002600-1435514903_thumb.gif Posted Image

Si poate imi spune si mie cineva, ce rol are rezistenta de 0,22 ohmi 10W, din circuitul de masa, in aceasta schema, sincer eu nu pricep ce rol are in acest montaj.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Acea rezistenta este f. importanta , ea face stabilizarea automata a tensiunii de iesire functie de curentul cerut de sarcina...

Sa ma explic : Pe masura ce curentul cerut creste, caderea de tensiune pe acesta rezistenta creste si ea ; aceasta tensiune se scade din referinta de la pin2 al lui OP3 , datorita faptului ca masa referintei este luata dupa aceasta rezistenta; scazand tensiunea pe intrarea inversoare , OP3 este obligat sa amplifice mai mult adica sa injecteze un curent mai mare in baza TIP122 care , la randul lui, deschide mai mult finalii ; astfel se face stabilizarea automata functie de pragurile prestabilite din potentiometri de reglaj...cam asta ar fi foarte pe scurt...

Incearca se modifici putin in plus/minus valoarea de 2,2K din emitorul lui TIP122 si vezi cum se comporta...

Totusi , acel OP3 se comporta ciudat...

Link spre comentariu

Multumesc @flomar60, am sa incerc si aceasta varianta.

Dupa cum am mai spus mai sus, acel OP3 se comporta foarte ciudat, cand il apuca pandaliile, ba duce tensiunea la maxim, ba in 0, ba 5V, ba 9V si tot asa, pana se linisteste si merge iar normal.

Am schimbat OP urile intre ele am, pus unul nou in locul lui OP3, dar sursa se comporta lafel, adica nu atinge 30V la 8A, nici batuta. :nerv

M-am enervat si am pus aparatul de masura pe gama 20A, cu ambele potentiometre de reglaj ale sursei la maxim, in scurt la iesire, si ce credeti ca imi indica aparatul............17A.

Nebunie curata.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Giongiu cred ca a pus punctul pe "I". Am patit treaba cu oscilatiile la sursa mea de 0 - 30 v / 0 - 3 A. Cum bagam sursa in carcasa sau apropiam radiatorul de PCB-ul cu piese se ardea  358 - ul. Am pus un traf. de 9 Vca nu de 12 Vca cum era in schema si am rezolvat problema.  Posibil sa ai ceva oscilatii ...

Link spre comentariu

@giongiu.

Nu vorbeai singur, dar nu am apucat inca sa fac tot ceea ce mi-ati spus.

O sa fac toate modificarile sugerate.

Multumesc mult, pentru ajutorul pe care mi-l dati, si atentia acordata.

O ultima rugaminte, cand masor tensiunile pe pinii 2 si 3 ai OP3, le masor fata de pinul 4 al lui OP3, sau fata de masa iesirii sursei?

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Am dublat valoarea cond de pe intraerea- / iesirea lui OP3 de la100pF la 200pF, nu sa intamplat nimic, nico modificare nicio imbunatatire (nu am osciloscop :26 ).

Am modificat rezistenta din emitorul lui TIP122 intre 1k5 pana la 5k6, nici aici nu sa schimbat nimic.

Am modificat rezistenta de 56k din divizorul 27/56k din pinul 2 al OP3, de la 56k la 68k, in aceasta situatie pe pin 2 aveam 6.8V(fata de 8V cu 56K) si pe pin 3 - 9.9V, pe pin 6 - 29V, baza TIP 29V, emitor TIP 28.1V, colector TIP 31V, dar la iesirea sursei in sarcina 8A tot 27V!. :nerv

Toate tensiunile au fosta masurate fata de masa iesirii sursei ! (dupa rezistenta de 22 ohmi 10W).

Link spre comentariu

Da cablajul jos de pe radiator , refa conexiunile cu tranzistorii si ce mai ai pe radiator si masoara sa vezi daca mai ai variatii ale tensiunilor la OP-uri. Ca idee, ce consumator ai la 30 Vcc si 8 A ?

Am postat dupa tine, na...Ca idee, astazi este sarbatoare mare...

Editat de albasete
Link spre comentariu

Folosesc 4 becuri auto cu halogen de 55W 12V, inseriate doua cate doua si legate in paralel pentru 30V 8A si cate doua in paralel pentru 12V 8A.

Ca sa dau cablajul jos de pe radiator, inseamna sa inlocuiesc toate firele de legatura intre placa(cablajul) tranzistorilor, placa(cablajul) puntii redresoare, si placa de baza.

Acum toate aceste legaturi, adica 3 fire de la placa(cablajul) tranzistorilor si 4 fire de la placa(cablajul) puntii redresoare, sunt foarte scurte intre 3cm si maxim 5cm, cu fire groase si bine cositorite.

Am sa fac si acest lucru, sa vad ce iese.

Si inca un amanunt, eu folosesc transformatoare separate(independente) pentru fiecare tensiune de alimentare a fiecarui bloc in parte, un traf de putere pentru 0-15,5-31V(2x15,5V), altul pentru 33V, si un altul pentru 12V.

Te refereai la variatia de tensiune a OPurilor.

Uite cum sta treaba in acest caz. Daca masor tensiunea de alimentare a OPurilor fata de masa de iesire a sursei, tensiunea acetora variaza in functie de consum, daca masor tensiunea de alimentare a acestora fata de masa de dinaintea blestematei de rzistente de 0,22 ohmi 10W, tensiunile nu mai variaza stau fixe/stabile indiferent de consumul de la iesirea sursei, tocmai de aceea am folosit transormatoare independente, ca sa nu mai scada tensiuile celelalte in momentul in care cuplez sarcina la iesirea sursei. Deci intr-un fel tensiunile de alimentare al OPurilor sunt stabile, zic eu.

Acelasi lucru se intampla si cu tensiune de referinta, daca o masor fata de masa iesirii sursei am o valoare, daca o masor fata de masa inainte de rezistenta de 0,22ohmi este stabila, nu se mai modifica, de aceea am tot intrebat care punct de masa il folosesc pentru masuratori, dar nimeni nu mi-a dat un raspuns concret la aceasta intrebare, inca!.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Vreau sa mai fac pauze de forum, este mare mancator de timp!

Toate tens se masoara fata de MASA DE IESIRE!!!

Imi pare rau, dar explicatia lui Florin nu este corecta.

Rezistenta de 0,33ohm este senzorul de curent.

Intrarea - a lui OP1 este la masa(zero V) prin 10kohm. Intrarea + este la o tensiune pozitiva data de pot de 10kohm. La un moment dat tensiunea negativa data de 0,22ohm este egala cu tensiunea pozitiva data de pot. Incepand din acest moment orice depasire a curentului din acel moment face ca intrarea + sa fie sub masa(zero V) si iesirea OP1 se va duce spre minus fapt ce va duce la deschiderea diodei 1n4148 ce va scadea referinta setata de pot de 10k de la iesirea lui OP2. Scaderea referintei inseamna scaderea tensiunii de iesire, adica scaderea curentului prin 0,22ohm si din nou sistemul intra in echilibru avand la iesire exact acea tensiune care da exact curentul prin 0,22ohm fixat de mine prin pot de curent.

Asa se face limitarea de curent, ori exista 2 amplificatoare independente legate prin SAU logic la driver (vezi OPAM din tl494) ori amplif de tensiune este la randul lui conditionat de amplificatorul de curent cum este cazul aici.

Link spre comentariu

@miticamy, explicatia ta este foarte usor de intels, drept pentru care iti multumesc, dar ramane intrebarea de ce dracu nu imi tine tensiunea de iesire la consumul maxim de 8A, caci traful de putere duce lejer peste 10A.

De ce am caderea de tensiune liniara in toata gama 0-30V?.

Ma repet, la 12V in gol, cu sarcina 8A tensiunea scade la 10,5V, la 30V in gol, in sarcina 8A, tensiunea scade la 27V.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Pai atunci se urmareste iesirea lui op1 la 8a, daca este cu 0,6v mai mica decat intrarea + op3, atunci op1 decide iesirea.

Dar ca sa vezi limitarea de curent, se pune pot din intrarea + op1 la o valoare mica si atunci sursa trebuie sa dea tensiune mult mai mica la iesire cu sarcina mare.

Mai exact se lasa de exemplu 10,5v la 8a si cand pot de curent se regleaza spre minim tensiunea trebuie sa scada spre zero.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Imi pare rau, dar explicatia lui Florin nu este corecta.

Are dreptate colegul miticamy, mare dreptate are! Neuronul meu s-a sclerozat de tot...asta e, scuze pt. informatiile eronate!...Totusi este si o parte buna la greseala asta a mea- am pus mana si am recitit despre operationale....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări