Vizitator Gabriel Mircea Postat Iulie 13, 2015 Partajează Postat Iulie 13, 2015 Am spus aproximativ 40v/10A. In concluzie, la ce costuri ajunge realizarea circuitului plus mana de lucru? Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 14, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 14, 2015 (editat) @Mircea draga, vezi tu, eu cand am plecat la drum cu realizarea adestei surse, nu mi-am pus problema cat m-ar costa aceasta realizare, caci este o vorba batraneasca, daca stai sa numeri cate foi are placinta, te plictisesti si nu o mai mananci, asa si cu intrebarea ta, daca stai sa faci calcule cat te-ar costa realizarea sursei, s-ar putea sa te razgandesti, dar daca ti-o doresti foarte mult si chiar ai nevoie de ea, nu te mai gandesti cat te va costa la final, oricum te va costa mai putin, mult mai putin, decat ti-ai cumpara una gata facuta de la magazin, care ar costa intre 500 - 1200 lei la acesti parametri, cauta pe net si ai sa vezi preturile. Mai depinde si de cat de incepator esti, ce cunostinte si experienta ai in realizarea montajelor electronice, ce resurse materiale, financiare si tehnice ai la dispozitie. Nimeni nu cred ca iti poate face o estimare a costurilor realizarii acestei surse, important este sa ti-o doresti foarte mult, asa cum mi-am dorit-o eu. Eu in aceasta sursa in afara de bani, am investit multe, foarte multe ore de munca, care valoreaza mult mai mult decat banii efectiv investiti in ea, dar faptul ca mi-am facut-o eu cu mainile mele, valoreaza cel mai mult. Editat Iulie 14, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
hixpp02 Postat Iulie 14, 2015 Partajează Postat Iulie 14, 2015 (editat) Urmaresc acest subiect inca din momemntul aparitiei, admir devotamentul si ambitia dl. Eugen ! Sper ca pana la urma sa reusiti sa-l aduceti la parametrii doriti, eu sincer de mult l-asi fi lasat deoparte. Mult succes in continuare ! Editat Iulie 14, 2015 de hixpp02 1 Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 14, 2015 Partajează Postat Iulie 14, 2015 Uneori ma intreb ce alimentati la 30 - 40 V / 10 A ? Cel mai adesea am avut nevoie de 6 V / 11 A. Link spre comentariu
dan cod Postat Iulie 14, 2015 Partajează Postat Iulie 14, 2015 Uneori nici nu ajunge atat.Mie mi-ar placea sa am o sursa 0-60V/20A sau chiar 30A atunci as fi multumit. Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 14, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 14, 2015 @albasete, sincer iti spun, nu am facut aceasta sursa din necesitati imperioase, nu stiu ce voi alimenta cu ea, am facut-o mai mult de amorul artei, si pentru ca nu aveam o sursa care sa debiteze o tensiune de 30V la un curent atat de mare 8A, aveam o mini sursa facuta tot de mine, de cand eram si eu mai tinerel, care nu debita decat 12V 1A, si uneori am avut nevoie si de un curent mai mare, dar tensiune nu. Si pentru ca eram hotarat sa imi fac o sursa mai bunuta, m-am oprit asupra acesteia, mai ales pentru faptul ca era dezbatuta pe multe forumuri straine, si mai fusese experimentata inaintea mea de @GeoMar primul si @woodyteo al doilea, si amandoi au avut aceleasi probleme pe care le-am intampinat si eu, si pe care ei nu le-au rezolvat. Multi colegi forumisti mi-au sarit in ajutor cu teoria, si le multumesc din nou pentru aceasta, insa numai unul singur @flomar60 m-a ajutat si practic, in sensul ca a pus in practica schema si a testat-o fizic nu numai teoretic, si cu care am ramas foarte bun prieten. Dupa cum scrie si in semnatura mea, teoria nu se potriveste intotdeauna cu practica, precum si socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Acum am si eu o intrebare pentru tine, ce ai alimentat tu adesea la 6V 11A !?. Cu stima, Eugen Chirila, alias RexOly. Link spre comentariu
giongiu Postat Iulie 14, 2015 Partajează Postat Iulie 14, 2015 (editat) Uneori nici nu ajunge atat.Mie mi-ar placea sa am o sursa 0-60V/20A sau chiar 30A atunci as fi multumit.La o asemenea putere, nu cred ca poate fi vorba de o sursa liniara. Se poate face insa in comutatie, de ex... http://danyk.cz/reg60v.htmlSau se poate modifica diverse surse in comutatie industriale. Editat Iulie 14, 2015 de giongiu Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 14, 2015 Partajează Postat Iulie 14, 2015 Pe Dan il inteleg, este profesionist, poate are nevoie de o astfel de sursa. La 6 Vcc / 11 A alimentez o pompa de aer. Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 14, 2015 Partajează Postat Iulie 14, 2015 Am realizat si eu numai partea de amplificator eroare (inclusiv sistemul de protectie la lipsa -5V) si partea finala cu 2N3055, ca referinta am folosit o dioda zener de 12V, amplificatorul operational l-am alimentat din tensiunea nestabilizata (35VDC in sarcina 8A, 42VDC in gol), sursa de alimentare negativa (-5V) alimentata din infasurare separata, condensator filtrare de 10000uF, in rest aceleasi componente ca domnul Eugen. Am alimentat montajul si acum surpriza, functiona asemanator cu sursa facuta de domnul Eugen (adica una era in sarcina alta in gol), am sapat cale de aproximativ o ora si am constatat urmatoarele: 1. doi din tranzistori 2N3055 luati la intamplare din cutia cu vechituri aveau amplificarea mai mica de 50. 2. reglarea punctului de nul nu se putea realiza pentru amplificatorul utilizat. 3. dupa mai multe manevre cuplare - decuplare sarcina in functionare a iesit fum din amplificatorul operational. Am inlocuit amplificatorul operational (IPRS 741) , am realizat un limitator cu dioda zener de 34V din care am alimentat amplificatorul operational, am selectionat tranzistoarele 2N3055 astfel incat amplificarea in curent sa fie mai mare de 50 si sa nu existe o diferenta mai mare de 10 intre oricare doua din cele patru tranzistoare, am refacut circuitul de reglare a punctului de nul in conformitate cu fisa de catalog si am reglat punctul de nul, am inlocuit TIP122 cu un darligton compus din BD911 (hFE 104) si BC546C (hFE 527). Dupa modificari am trecut la teste, am constatat ca sursa functioneaza destul de bine pana la 30VDC/8A, diferenta maxima nu este mai mare de 0,2V intre regmul de mers in gol si cel de mers in sarcina (valoarea maxima este in partea superioara a domeniului de reglare incepind de pe la 28VDC/8A), totusi are o fuga destul de mare cu temperatura ( 0,5VDC /20 grade C), amplificatorul operational se arde totusi atunci cand cuplezi si decuplezi sarcina in functionare in mod repetat ( cred ca se intampla ceva cu alimentarea circuitului). In concluzie sursa functioneaza multumitor, dar totusi am incercat si cu alte componente dupa cum urmeaza: in locul amplificatorului operational 741 IPRS am folosit OPA604, tranzistoarele 2N3055 au fost inlocuite cu doua tranzistoare PMD16K80, tranzistorul darligton (BD911 + BC546C) inlocuit cu BD911, am refacut circuitul de protectie la lipsa tensiune negativa astfel incat sa nu afecteze amplificatorul operational . In noile conditii sursa functioneaza asa cum trebuie pe intreg domeniul in conditile unei temperaturi constante (0,05V diferenta mxima regim gol vs sarcina), totusi fuga cu temperatura ramane in continuare mare (probabil cu surse de stabilizare corespunzatoare pentru referinta si alimentare amplificator operational se obtin rezultate destul de bune). Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 14, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 14, 2015 (editat) Felicitari domnule Paul, ma bucur sa vad un alt coleg de forum, ca domnul Florin, adica nu numai teoretician cat si practician. O singura mare intrebare si rugaminte am la dvs., sa imi spuneti foarte exact ce tensiune aveti pe infasurarea de putere cat si pe infasuarea pentru alimentarea integratelor, si dupa redrsare, atat in gol cat si in sarcina la 30V 8A, si tensiunea retelei in momentul masuratorlior. De unde ati procurat acei PMD16K80 cu hfe min 800 max 20.000 !?. Cu stima, Eugen Chirila, alias RexOly. Editat Iulie 14, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 14, 2015 Partajează Postat Iulie 14, 2015 Tensiunea dupa redresare in gol era de 42,2VDC iar in sarcina (8A) de 35,6VDC, tensiunea pe integrat era de 34VDC, cat despre PMD16K80 pot sa iti spun ca lucrez in domeniul industrial si ca firma la care lucrez are asa ceva in magazie ca piesa de schimb se pare ca au fost cumparati de la Farne... (nu stiu sigur, colega de la aprovizionare a gasit o nota de comanda catre magazinul mentionat), tensiunea retelei este in general de 230 - 235 VAC, pentru sarcina am utilizat o sarcina activa model M9711 (Maynuo). Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
Vizitator Gabriel Mircea Postat Iulie 14, 2015 Partajează Postat Iulie 14, 2015 În mare parte aveți dreptate, Domnule Eugen Chirila. O să strâng toate materialele necesare, mai ales piesele și o s-o iau ușurel spre realizare. Da, am ieșiri separate pentru cele de 40v/6A. O să fac inițial doar pe o ieșire și, probabil, o să fac încă una pe cealaltă ieșire cu posibilitatea legării în serie sau paralel, în funcție de necesități. O să revin cu poze când mă apuc de lucru . Cu stimă. Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 14, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 14, 2015 Domnule Paul, ce tensiune aveti in secundarul transformatorului de putere si pe transformatrul care alimenteaza operationalele, atat in gol cat si sarcina in AC ?. @Gabriel, ai luat o hotatrare foarte buna, si cand vei incepe constructia acestei scheme, cu draga inima te ajut cu ceea ce pot si stiu. Link spre comentariu
alcon Postat Iulie 14, 2015 Partajează Postat Iulie 14, 2015 Uneori ma intreb ce alimentati la 30 - 40 V / 10 A ? Cel mai adesea am avut nevoie de 6 V / 11 A. Uneori oamenii nu au nevoie de 6 V / 11 A. Dupa parerea ta, Republica Federala Germania nu trebuia sa produca sursele din gama NGRS: Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 15, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2015 (editat) Buna seara la toata lumea. Vin cu ultimele noutati, si anume, am adus sursa in parametrii doriti de mine, adica 30V 8A. Am facut cateva mici modificari pe ici, pe colo, prin punctele esentiale si neesentiale. Modificarile le puteti vedea in schema, marcate cu rosu, cateva componente adaugate, unele eliminate, altele cu valori modificate, toate acestea le-am facut constrans fiind de capacitatea trafurilor, in special ce de putere, si auxiliare, am folosit doua transformatoare pentru ca pe cel de putere nu am mai avut posibilitatea sa mai adaug inca o infasurare, el avand din constructie o infasurare de forta de 31V cu priza mediana (2x15,5V) si 26V pentru comanda. Dupa modificarile facute in schema, acum sursa se comporta stabil pana la tensiunea maxima de iesire de 30V la un consum (sarcina) de 8A, cu o pierdere in sarcina de 0,3V !, numai la tensiunea maxima, sub 30V este perfect stabila indiferent de consum, ceea ce pentru mine este mai mult decat multumitor. Protectia la scurt circuit si limtarea de curent functioneaza perfect, ideal. Pentru cei care vor dori sa o construiasaca o recomand cu caldura, functioneaza din prima fara probleme daca se respecta schema si toate valorile din schema. Mult succes tuturor celor care vor opta pentru aceasta schema. Multumesc inca o data, tuturor celor care mi-au sarit in ajutor, cu un sfat, cu o idee, cu o vorba buna de incurajare. Cu stima, Eugen Chirila, alias RexOly. Editat Iulie 15, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum