Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa poloneza 0-30V 0-8A RexOly & GeoMar

Postări Recomandate

Salutari tuturor!

M-a ' calcat ' si pe mine pe bataturi sursa asta si m-am hotarat sa o testez....asa ca am construit-o si va prezint rezultatele:

- in loc de 2N3055 am folosit 2SC5200 au fost usor de prins pe radiator- toti cu hfe = 75

- in loc de TIP122  am folosit BD911cu hfe = 93...

- stabilizatorul de 33V s-a facut cu zenner de 33V

- compensarea la OP3 a disparut cu totul - SR2  si R11

- R17 are 0,12 ohmi 

- R12 s-a modificat la 33K asa cum a publicat colegul miticamy in schema postata de dumnealui - motivul au fost momente cand T2 se deschidea aleatoriu in functionare si suprasolicita OP3 

- s-au folosit integrate romanesti -741J- la OP2 si OP3 mult mai stabile fata de oricare alte firme producatoare...

Asa arata 'paianjenul' :post-228380-0-86220700-1436556620_thumb.jpg

30 V reglati la iesire fara sarcina:post-228380-0-62481700-1436556713_thumb.jpg cu monitorizarea tensiunii in colectorul finalilor

Poza cu sarcina si monitorizarea inclusiv a curentului din colectorul lui BD911:post-228380-0-40357600-1436556937_thumb.jpg

Am modificat separat tensiunile din colectoarele finalilor, la curentul din test valoarea optima a fost de 35V in sarcina iar in colectorul lui BD911 valoarea optima pt. cel mai mic curent de colector fara modificarea tensiunii de iesire a fost de 40-41V

Scaderea tensiunii la intrarea finalilor la 32,5V creste curentul de colector al BD-ului aproape dublu iar tensiunea de iesire scade cu mai bine de 1V

Am montat TIP122 ...tensiunea de iesire la acel curent a scazut la aprox. 27V si indiferent de cresterea tensiunilor de intrare a ramas asa...deci fara darlington in prefinal...

Tensiunea de comanda in baza BD a fost 32,1V ; la pin 6 la integrat 32,8V iar la baze finali 31,5V...

Cu integrate alta productie rezultatele au fost mult mai slabe...limitarea functioneaza f. bine am reglat la 10A si cu scurtcircuit cu ampermetrul a afisat 10A...evitati sa faceti scurt mai mult de cateva secunde puterea disipata e enorma...

Una peste alta, mie imi place cum lucreaza sursa asta...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

OP3 este alimentat cu +33V si -5V....am simplificat stabilizatorul de 33V , l-am facut doar cu PL33 se vede in prima poza in partea stanga unde in loc de rezistenta de limitare am montat un semireglabil bobinat ca sa pot regla curentul prin zenner la 10mA....R14 am lasat-o la 1K , am pus-o si de 510 ohmi dar diferentele au fost minore, s-au adaugat la tensiunea de iesire doar 0,1V....am modificat R12 pt. ca atunci cand modificam tensiunea din colectorul BD-ului in sensul cresterii, T2 se deschidea aleatoriu si punea iesirea OP3 la masa cu riscul de a arde integratul....nu am facut testul cu becul la tensiune mica dar , in momentul deconectarii, tensiunea de iesire trece rapid in zero deci e in regula....C4 nu a fost montat...in special pt. OP3 utilizarea integratului romanesc 741J a crescut performantele simtitor...la curent mai mic - am testat la 7A - este beton nu variaza nici macar cu 0,1V tensiunea de iesire....filtrajul pe traful de putere este de 20.000 micro...dupa cum se vede in gol au fost 43V - poza 2- si in sarcina 35V-poza 3...

Link spre comentariu

As vrea daca binevoiti sa faceti cateva teste / masuratori, pentru mine.

1. Cu P2 V, la maxim, ce tensiune aveti la iesirea sursei in gol?.

2. Setati iesirea sursei la 30V in gol dupa care cuplati brusc sarcina la 8A, 9A si 10A, si sa imi spuneti ce tensiune ramane la iesire cu aceste sarcini.

3. Ce consum aveti pe infasurarea de 27Vac pentru alimentarea OP1,2,3, cu alte cuvinte cat consuma OP-urile la tensiune si sarcina maxima la iesirea sursei?. Si ce tensiune aveti in secundarul transformatorului pentru alimentarea OPurilor.

Eu am avut astazi cateva surprize neplacute si total inexplicabile.

In timp ce faceam diverse teste / masuratori, OP2 din senin a inceput sa scoata fum dupa care a explodat, toate tensiunile fiind in regula, totul sa intamplat in cateva secunde, iar in acel moment nu aveam nicio sarcina cuplata la iesire.

Dupa inlocuirea lui OP2, OP3 a inceput pur si simplu sa basculeze intre 0 si tensiunea maxima in mod aleator, am inlocuit OP3 cu un altul si anume 741N IPRS, si totul a revenit la normal.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

In conditiile din poza 2 tensiunea maxima in gol a fost 32,3V....asa s-au si facut testele prin conectarea brusca a sarcinii...mai mult ,am bagat in priza cu sarcina conectata si tensiunea s-a stabilizat ca in poza 3...inca ceva , in momentul conectarii sarcinii tensiunea este 29V apoi , in cateva secunde se stabilizeaza la valoarea indicata de aparat....bineinteles vorbesc de curentul prin sarcina de 10A si ceva...consider ca e ceva normal dat fiind variatiile rezistentei de sarcina cu temperatura cu toate ca ventilatoarele mergeau...apoi shuntul-R17- in 30-40 de secunde se incalzea undeva la 60 de grade...la reducerea tensiunii trafului de forta s-a vazut curendul din colectorul BD-ului cum crestea fara ca tensiunea de iesire sa se modifice- semn ca compensarea lucra- iar pe la 100mA in colector a inceput sa scada si tensiunea...pana la 32,5...32,6V in colectoarele finalilor...tensiunea de iesire scazuse cu aproape un volt apoi reducand in continuare a scazut mult mai mult...acum sunt la slujba , 24 ore, abia maine seara mai pot face ceva teste....

Link spre comentariu

O parere personala, montajul acela nu este "paianjen", este o mica opera de arta. Zic chiar ca spune ceva despre personalitatea realizatorului. Mereu am invidiat oamenii disciplinati, ordonati, talentati.

"Paianjen" inseamna in spatiu, fara elemente de ordonare. Posted Image

Link spre comentariu

Da, intr-adevar este o opera de arta nu un paianjen.

Am avut placerea si onoarea sa il cunosc pe domnul Florin, si mai ales ma bucur ca suntem de aceeasi varsta, si avem aceeasi pasiune, cu toate ca amandoi lucram in domenii diferite de elctronica pura.

Dansul dispune de un atelier personal cu multe dotari si resurse, pe care eu nu le am, eu pot spune ca sunt chiar amator daca nu electronist parat, :d in comparatie cu dumnealui.

In urma discutiei telefonice pe care am avut-o cu dansul, mi-am lamurit multe semne de intrebare pe care le aveam in legatura cu sursa la care lucrez si pe care a experimentat-o si dansul, si cred ca impreuna si cu sprijinul dumnealui, voi reusi sa fac sursa sa functioneze la capacitate maxima.

Toata stima pentru @flomar60.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu
Vizitator Gabriel Mircea

Bună ziua tuturor.

Am un transformator toroidal cu următoarea configurație: 2 x 40v/6A, 2x7,5v/0,7A și 1 x 10v/0,8A și aș vrea să îl folosesc pentru o sursă reglabilă, cred că, liniștit, aș putea obține 40v/10A stabili. Ce variantă îmi recomandați pentru construcția efectivă a sursei? 

Cu stimă.

Link spre comentariu

@Mircea, cu transformatorul pe care il ai, poti obtine un pic mai putin de 40V 10A, in urmatoarele coditii.

1. Daca ai acces separat la ambele infasurari secundare 2x40V pentru a le lega in paralel pentru a duce 10A.

2. Cu schema pe care am facut-o eu nu poti obtine 40V 10A stabilizati, deoarece integratele din schema ar trebui alimentate la tensiunea maxima suportate de acestea, si asta numai in cazul in care ai folosi 741 care sa suporte 44V, ceea ce este foarte riscant, existand posibilitatea sa se arda. Iti spun acest lucru, pentru ca eu am patit-o cu aceste integrate fiind alimentate la tensiune mai mica decat tensiunea maxima suportata. In foaia de catalog scria tensiune maxima 36V iar eu le alimentam la 33V si tot au crapat, asa ca pentru ceea ce vrei tu sa obtii, iti recomand sa te orientezi catre alta schema, sau sa te limitezi la cel mult 35V 10A.

Iti doresc succes.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu
Vizitator Gabriel Mircea

Domnule Eugen, a fost o întrebare pentru un sfat competent, pe care, se pare, că l-am și primit.

Pe de o parte, probabil și la un prag de 35v/8A ar fi mai mult decât satisfăcător, stadiul meu în ale electronicii este de începător.

Pe de altă parte, am mai multe proiecte începute și neterminate și vreau să încep cu acesta, iar pentru asta apelez la sfaturile Dvs., a celor cu experiență și, probabil, cablajul imprimat îl voi achiziționa tot de pe aici, contra cost, evident.

Referitor la altă schemă, erau mai multe scheme, printre care 0-30v/10A sau chiar 0-60v/10A.

În concluzie, întrebarea trebuia să fie astfel:

Ce aș putea eu obține cu acest transformator pentru o sursă reglabilă?

Cu stimă.

Link spre comentariu

@The_Reaper, nu ai fost atent, @Gabriel Mircea, vrea sa obtina 10A nu 5A.

Si de scheme care nu au fost testate m-am saturat. (Vezi semnatura mea)

Eu pana la urma i-am dat de cap babeste, fara osciloscop si fara cunostinte de specialitate, schemei la care lucrez, acum stiu ce poate si ce ii trebuie ca sa poata sa duca 30V 8A.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu
Vizitator Gabriel Mircea

Dar schema Dvs., Domnule Eugen, nu poate fi modificata pentru aproximativ 40v/8A? Nu tin cu dintii de acei 10 amperi, iar cu timpul poate se va gasi o solutie si pentru asta...Cu stima!

Link spre comentariu

@Mircea, nu poti obtine fix 40V 10A stabil, trebuie sa iei in calcul caderea de tensiune pe tranzistorii regulatori si rezistentele de egalizare din colectoarele acestora, si dupa cum ti-am spus in postul anterior, este riscant sa mergi cu alimentarea operationalelor la tensiune maxima, se pot arde foarte usor.

Daca ai fi multumit cu o tensiune mai mica de 40V, traful tau ar fi foarte bun pentru aceasta schema.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări