Eugen Chirila Postat Iulie 9, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2015 (editat) Stimati colegi, iata ultimele date ale problemei, toate referirile pe care le voi face mai jos, sunt dupa schema mea, adica aceasta. Am micsorat R14 la 470ohmi, am mai castigat 0,5V. Am masurat cu colector T2 scos, nimic deosebit, nicio modificare. Am eliminat T2, idem.(total inutil) Am eliminat R12 si R13, idem. Am eliminat SR2 si R11, idem.(total inutile) Am eliminat D2, idem. Am alimentat OP3 inainte de 7924, tensiunea la iesire a crescut dar nu a ajuns la 30V. In concluzie, multumesc tuturor celor care au avut bunavointa sa ma ajute, o las asa cum este, adica ma bazez pe ea pana la 24V 8A, pana unde este stabila si renunt la cei 30V 8A, pacat as fi vrut sa fie 30V 8A, dar nu e, ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Cu siguranta, daca as fi avut mai mult de 31Vac in secundarul transformatorului, as fi obtinut stabilitatea sursei la 30V 8A. Teoria ca teoria, dar practica ne omoara. Editat Iulie 9, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 9, 2015 Partajează Postat Iulie 9, 2015 Problema cea mai mare este acel tranzistor TIP122, deoarece castigul in curent scade odata cu micsorarea curentului de colector, adica acolo unde este mai mare nevoie de un curent de colector mai mare (pragul superior, unde curentul BE scade), colac peste pupaza scade si castigul in curent. Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
Nostalgic Postat Iulie 10, 2015 Partajează Postat Iulie 10, 2015 Eugen Chirila zice "Am eliminat T2, idem.(total inutil)" Tranzistorul T2 este absolut necesar in schema.Este necesar la momentul cind sursa este oprita.Tensiunea negativa -5v dispare instantaneu,T2 intra in conductie prin R12 si pune baza lui T3 la masa blocind iesirea ,altfel tensiunea la iesirea sursei va creste la nivelul maxim. Si daca exista cuplat vreun consumator la sursa ............................!? Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 10, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2015 (editat) Eugen Chirila zice "Am eliminat T2, idem.(total inutil)" Tranzistorul T2 este absolut necesar in schema.Este necesar la momentul cind sursa este oprita.Tensiunea negativa -5v dispare instantaneu,T2 intra in conductie prin R12 si pune baza lui T3 la masa blocind iesirea ,altfel tensiunea la iesirea sursei va creste la nivelul maxim. Si daca exista cuplat vreun consumator la sursa ............................!? Am facut si acest test, cu T2 eliminat din schema/montaj, in urma caruia am ajuns la concluzia ca T2 este inutil, de aceea am facut afirmatia ca este inutil, daca nu ma credeti, puteti sa faceti si dvs. acest montaj ca sa va convingeti, si afirm inca o data, teoria nu intotdeauna se potriveste cu practica. Si anume, am setat iesirea sursei la o tensiune de 15V unde am 42V pe filtraj, am oprit sursa iar tensiunea la iesire nu a crescut, ci din contra, tensiunea a scazut imediat in 0V. Am facut acest test atat in gol cat si in sarcina mica 0,8A, rezultatul fiind acelasi, la oprirea sursei tensiunea sa dus in 0 nu in maxim. Problema cea mai mare este acel tranzistor TIP122, deoarece castigul in curent scade odata cu micsorarea curentului de colector, adica acolo unde este mai mare nevoie de un curent de colector mai mare (pragul superior, unde curentul BE scade), colac peste pupaza scade si castigul in curent. Cu stima Barbu Paul Si ce se poate face in acets caz?. Iimi puteti da o solutie pentru acest TIP122, cu ce sa il inlocuiesc sau sa mai pun ceva in fata lui, sau orice idee ca sa o experimentez. Astept orice varianta, solutie, idee, propunere. Cu multumiri, Euegen Chirila, alias RexOly. Editat Iulie 10, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 10, 2015 Partajează Postat Iulie 10, 2015 Problema menționată de colegi apare - dacă apare! - în cazurile cînd tensiunea de ieșire este reglată pentru o valoare mică ( sub 4-5V ) astfel încât , atunci când dispare -5V , să se iasă din domeniul de mod comun al intrării pentru OP3 . Este însă posibil ca , pe această schemă concretă , fenomenul să nu apară. Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 10, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2015 (editat) Cine stie, cunoaste!. @UDAR, explicatia ta este cea corecta, si completa, acum am facut imediat cateva teste, initial am plecat cu un bec de 3,5V, am oprit sursa si becul a facut PLICI instant, tensiunea urcand brusc la 9,7V, dupa care a inceput sa scada spre 0V, acest fenomen apare numai pana la pragul setat de 10V, dupa aceasta tensiune fenomenul nu mai apare. Editat Iulie 10, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 10, 2015 Partajează Postat Iulie 10, 2015 Meritul nu e al meu , contributia lui T2 a fost pomenita de colegi mai inainte . Concluzia , trebuie T2 ! Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 10, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2015 (editat) Meritul nu e al meu , contributia lui T2 a fost pomenita de colegi mai inainte . Concluzia , trebuie T2 ! DA, dar nimeni nu a explicat asa cum ai explicat tu, celelalte explicatii au fost vagi, generaliste, explicatia ta a fost exhaustiva, atat cat sa lumineze bolovanul (adica eu) la minte. Stii este o vorba, "Sa-i dam Cezarului, ce-i al Cezarului", valabila si la tine, "Sa-i dam UDARului, ce-i al UDARului". Cu toata stima, Eugen Chirila, alias RexOly. Editat Iulie 10, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 10, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2015 (editat) Revin cu o rectificare completare. Dupa cum spuneam in postul #226, eliminasem si D2, R12, R13 o data cu T2, dar T2 nu isi face treaba fara D2, asa ca am repus in schema/montaj atat T2, R12, R13 cat si D2, iar acum functioneaza corect si la tensiuni sub 10V, adica la oprirea sursei tensiunea nu se mai duce in maxim. Editat Iulie 10, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 10, 2015 Partajează Postat Iulie 10, 2015 Inlocuirea tranzistorului TIP122 cu MPSW45A rezolva in mod cert problema la pragul superior. Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 10, 2015 Partajează Postat Iulie 10, 2015 Probabil nu am citit atent dar nu am inteles ce s-a modificat in montaj de apar masuratori diferite(albastru) fata de 05iul. Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 10, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2015 (editat) Modificarile au fost urmatoarele, inlocuirea trafului de putere cu unul mai mare, care debiteaza 31Vac in gol (2x15,5Vac), si alimentarea lui OP3 din tensiunea nestabilizata adica de la intrarea in 7824, si eliminarea lui SR2 si R11. Editat Iulie 10, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 10, 2015 Partajează Postat Iulie 10, 2015 Si totusi in tabel, pe ultima linie cu rosu (la 8,8a) in B/3055 sant 30,1V iar in E--29,2V. 0,3V Ube mi se pare cam nerealist. Asta inseamna telefonul fara fir pe care-l jucam aici. Cum am mai spus, cu oscul de la Andrei aveam o alta imagine. Dar inainte problema era ca si la tensiuni mici era cadere in sarcina, de aceea am scris ca nu am inteles ce s-a intamplat de pare mai in regula montajul. Asa ca citirea tensiunilor asa cum am spus eu de la inceput dadea o imagine exacta. In schimb am avut onoarea unui tratament de omisiune la finalul cu multumiri. Inca o experienta de a ma gandi mult inainte sa mai raspund. Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 10, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2015 (editat) Inlocuirea tranzistorului TIP122 cu MPSW45A rezolva in mod cert problema la pragul superior. Cu stima Barbu Paul MPSW45A este in capsula mica TO-92, iar curentul C-E este de doar 1A, fata de TIP122 in capsula TO-220 care are un curent C-E de 5A, si care se incalzeste destul de tare chiar si pe radiator, ma gandesc cum poate sa reziste acest mic MSPW45A?. Nu se poate face un darlington din doi tranzistori, care sa rezolve problema pragului superior?. Si ar mai fi o problema, de unde sa il procur?, ca nici la TME nu se gaseste. @miticamy, am multumit tutror celor care mi-au dat o mana de ajutor, adica si tie, si chiar mai mult decat atat, te-as fi invitat in modestul meu atelier improvizat, dar nu am indraznit. In concluzie, multumesc tuturor celor care au avut bunavointa sa ma ajute, o las asa cum este, adica ma bazez pe ea pana la 24V 8A, pana unde este stabila si renunt la cei 30V 8A, pacat as fi vrut sa fie 30V 8A, dar nu e, ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Editat Iulie 10, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 10, 2015 Partajează Postat Iulie 10, 2015 Da intradevar MPSW45A nu merge, din graba am calculat puterea disipata numai pentru valoarea Vout 30V/8A, pentru valori mici se depaseste puterea disipata pe care o poate suporta tranzistorul. Am sa caut sa vad ce combinatie pot face din doi tranzistori uzuali (usor de gasit), si o sa postez tipul tranzistoarele aici. Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum