Vizitator Postat Iulie 6, 2015 Partajează Postat Iulie 6, 2015 Cu colector T2 scos s-a facut o incercare? Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 6, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 6, 2015 Ai citi toata postarea mea? Am mentionat ca unii au eliminat T2 din schema, sau au modificat polarizarea bazei lui T2, cu un zenner 3v3 la masa -5V. O sa fac si aceasta proba, in ambele variante, cu 3v3 si T2 scos din circuit, sa vad ce iese. Am inteles ca rolul lui T2 este acela de a bloca tensiunea la iesirea sursei in cazul in care dispare tensiunea de -5V, si asta mai ales la oprirea sursei cand iesirea este setata la o tensiune mica, iar in momentul opriri sursei, prima tensiune care cade este cea de -5V, drept pentru care pentru scurt timp tensiunea de pe filtraj se va duce toata la maxim catre iesirea sursei, putand arde montajul cuplat la bornele sursei. Atunci nu mai inteleg de ce altii au eliminat T2 din schema? M-am documentat pana in panzele alve, am adunat toate schemele de pe toate forumurile din internet, pur si simplu nu mai stiu ce sa iau de bun. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2015 Partajează Postat Iulie 6, 2015 Nu ma intereseaza ce au facut altii, eu pt acest subiect am facut si un monaj care mi-a luat peste 2 ore si nu am vazut nici-o reactie de la dumneata. Lasa montajul "chel" cum a fost cel facut de mine si sa comparam ce are fiecare pe masa. Asa o sa depasim serialul "Tanar si nelinistit" Se face un set de masuratori (la o singura tensiune de iesire), adica la 4a si la 8,8a. Dar fiecare componenta activa care intra in actiune trebuie sa fie verificata daca respecta fisa postului. Asa ca se masoara operationalul: 2 intrari, alimentarea +/- si iesirea. Apoi tranz driver in B-E-C si finalii B-E-C. Totul folosind o singura masa, cea de iesire. Fara osciloscop nu se vede riplul de pe condensatorii de intrare /in colector finali-si poate apare riplu pe iesire pe care voltmetrul il interpreteaza ca o scadere a tensiunii medii. Este un circuit simplu de curent continuu la nivel de liceu, nu stiu de ce dramatizezi atat, esti gata sa ceri ajutor de la NASA. UDAR este inginer si mananca montaje din astea pe paine la micul dejun. Ia de la Andrei/ Th3 oscul oferit si o sa discutam altfel. Traful meu nu avea infasurare cu sarma suficienta pt curentul cerut, cond de filtraj era mic si totusi la riplul mare de la intrare iesirea statea linie si nici nu clintea cand comutam sarcina de la 82 ohm la 6 ohm. Se vede in poza ca Uce finali coboara pana pe la 2-3V pt ca sa apara un mic riplu la iesire. Iar ce spuneai cu cei ce au eliminat T2, poate nu foloseau 741. In schema amintita de cineva si dupa care m-am inspirat AO stabilizator nu are alimentarea negativa la -5v sau -1,2v deci T2 este inutil la supratensiunea pe iesire. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 6, 2015 Partajează Postat Iulie 6, 2015 Fara tensiune negativa nu poti regla iesirea de la 0V ... de asta e folosita . Chiar daca nu apare supratensiune pe iesire , T2 face sa scada repede iesirea , e mai elegant decat sa tot ai tensiune pana se descarca filtrajul ( o sursa cu pretentii se intrerupe imediat ) . Acel tranzistor T2 trebuia eliminat de mult de proba ... daca divizorul rezistiv nu e bine calculat poate sa conduca si sa fure din curentul operationalului . Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 6, 2015 Partajează Postat Iulie 6, 2015 Da se poate intampla ca inlocuind TIP122 cu BD911 tensiunea sa fie mai mica, deoarece amplificarea in curent variaza mult de la un exemplar la altul, cu siguranta cel cumparat de dumneavoastra are o amplificare mica in curent, T2 are un rol bine stabilit in schema si nu are rol numai de protectie la disparitia tensiunii de -5V, daca te uiti mai bine circuitul respectiv compenseaza variatia de tensiune din iesirea redresata a transformatorului (ca orice sursa reala transformatorul are o rezistenta interna pe care apare o cadere de tensiune proportionala cu sarcina), divizorul rezistiv din baza tranzistorului este alimentat din tensiunea nestabilizata daca avea numai rol de protectie cu siguranta era alimentat din tensiunea stabilizata de 33V (in felul acesta nu mai era necesare limitarea tensiuni maxime de alimentare a montajului la o anumita valoare astfel incat tranzistorul T2 sa nu ajunga la saturatie) , la sarcina mica tensiunea din colectorul tranzistorului TIP122 are valoare maxima astfel prin jonctiunea BE a tranzistorului T2 apare un curent si implicit curentul debitat de catre OP 3 se imparte in doua, astfel tensiunea in gol este putin mai mica, in sarcina tensiunea din colectorul tranzistorului TIP122 scade si implicit curentul prin jonctiunea BE a tranzistorului T2, astfel se compenseaza variatia de tensiune din circuitul de alimentare, inlocuirea tranzistorului TIP122 cu BD911 demonstraza ca valoarea curentul de baza furnizat de catre tranzistorul TIP122/BD911 prin jonctiunile BE a tranzistoarelor 2N3055 nu este cel corespunzator, am rugamintea sa scoti din circuit doi din tranzistori 2N3055 prin deconectarea bazelor si a colectoarelor si sa refaci masuratorile in gol si in sarcina, se pare ca OP 3 nu furnizeaza un curent suficient astfel incat tranzistori 2N3055 sa se deschida corespunzator (curentul furnizat de catre TIP122 este dependent de curentul furnizat de OP 3), da te poti lipsi de T2 dar trebuie conectata o dioda cu anodul in -5V si catodul la masa montajului (nu la GND) si sa utilizezi un amplificator operational a carui iesire poate ajunge foarte aproape de 0V atunci cand este alimentat dintr-o singura sursa (vezi TLC272, nu poate fi utilizat datorita tensiunii de alimentare), o dioda zener de 3,3V conectata la -5V limiteaza rolul lui T2 numai la functia de protectie. Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 7, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2015 (editat) Conectati pini 2 si 3 de la OP 3 impreuna la GND, reglati din SR2 pana cand pe iesirea 6 de la OP3 ai 0,002 V (in cazul in care nu se poate, modificati schema in conformitate cu foaia de catalog a amplificatorului operational), deconectati pini 2 si 3 de la GND (refaceti schema originala), inlocuiti rezistenta R13 cu un semireglabil de 2 KOhm in serie cu o rezistenta de 560 Ohmi, regleaza potentiometru la aproximativ 1KOhm, regleaza limita de curent la maxim, conecteaza sarcina la bornele de iesire a sursei si reglati P2 V astfel incat sa obtineti la iesire 24V cu 8A, deconectati sarcina si reglati din potentiometru de 2KOhmi care inlocuieste R13 pana cand pe iesire aveti 24V (potentiometru se regleaza in sensul descresterii tensiunii de iesire) in gol, efectuati masuratori cu sarcini diferite si postati rezultatele. Cu stima Barbu Paul Domnule Paul, dupa ce am facut ceea ce mi-ati scris mai sus, am refacut masuratorile si au rezultat urmatoarele valori. OP3 24.3V 4A 24.3V 8A 31.2V 4.6A 31.2V 8.8A pin2 7.8 7.7 9.7 9.2 pin3 7.7 7.7 10.5 10.5 pin6 26.6 26.8 32.0 30.9 TIP122 B 26.5 24.8 31.9 30.6 C 34.5 33.1 34.4 32.5 E 25.2 25.4 31.5 29.9 2N3055 TO3 B 25.2 25.4 31.4 30.1 C 37.0 33.1 36.4 32.8 E 24.3 24.3 30.6 29.2 Iesire sursa 24.3 24.3 31.2 31.2 in gol Tensiunile au fost masurate fata de GND, iar curentul de sarcina a fost reglat din potentiometrul de limitare curent, deoarece nu am consumatori fix de 4 si 8A. Tensiunile din coloanele 3 si 4 respectiv 4.6A si 8.8A, au fost masurate cu peotentiometrii de reglaj P1 si P2 la maxim. Spre surpinderea mea si sper ca nu ma insel, pana la 24V la 4A si 8A, sursa se comporta bine, este stabila, numai la pragul superior de 30V nu mai este stabila. Va multumesc pentru amabilitate si rabadrea de care dati dovada fata de mine. Cu stima, Eugen Chirila. Editat Iulie 7, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 (editat) Problema de la pragul superior este data de tensiunea mica de iesire a transformatorului, si implicit de a sursei stabilizata de 33V, care trebuia sa fie de aproximativ 34,5V in sarcina, astfel OP3 putea sa atinga o valoare mai mare pe iesire care sa compenseze caderile de tensiune pe etajul final. Incearca totusi sa reduci valoarea rezistentei de 1K din baza tranzistorului TIP122 la 470 Ohmi, trebuie sa se imbunatateasca putin. Cu stima Barbu Paul Editat Iulie 7, 2015 de Barbu Paul Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 7, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2015 (editat) Domnule Paul, va rog sa imi permiteti o intrebare. Daca elimin stabilizarea cu 7824+9v1 adica 33V, si las OPurile alimentate la tensiune maxima, adica pe undeva la 35V in sarcina si 38V in gol, nu ar creste tensiunea la iesire? Ma gandeam sa fac si aceasta experienta sa vad ce se intampla. Care este parerea dvs?. Exista pericolul sa se arda ceva?. Editat Iulie 7, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 (editat) Ai putea sa faci asta numai daca uA741 are terminatia M (cu scuze), eu iti sugerez sa alimentezi numai OP 3 din tensiunea nestabilizata. Cu stima Barbu Paul Editat Iulie 7, 2015 de Barbu Paul Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 7, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2015 Am procurat ieri beta741N IPRS, si conform foii de catalog, taoate integratele produse de IPRS indiferent de litera se alimenteaza la +-22V. Este adevarat? Poate aveti alte informatii decat mine. Eu am gasit aceasta informatie in Catalog circuite integrate analogice IPRS Baneasa editia 1983. Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 Daca sunt de la IPRS este Ok, dar alimenteaza numai OP3 din sursa nestabilizata. Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 7, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2015 (editat) Domnule Paul, va atasez schema modificata de rusi, in felul in care ati spus dvs. si chiar cu eliminarea lui T2, iar OP 2 si OP 3 sunt alimentate din tensiunea nestabilizata si chiar fara acei -5V, numai OP 1 este alimentat cu +33V stabilizat si -5V stabilizat. de fapt nu cu +33V ci cu +10V si nu cu -5V ci doar cu -1,3V. Razistenta din baza lui T3 TIP122 in cazul nostru a fost eliminata complet, adica iesirea OP 3 este legata direct in baza lui T3 TIP122. Va atasez schema, si astept parerea dvs, in privinta tutror madificarilor facute, caci ma bate gandul, daca tot am macelarit placa de baza tot facand experiente si modificari, sa incerc sa vad ce iese si in varianta de mai jos, dar nu inainte de a face mai intai, ceea ce mi-ati sugerat dvs., poate se imbunatateste cu ceva functionarea schemei si atunci renunt sa merg mai departe cu alte modificari. Schema fara modificari. Editat Iulie 7, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 Nu am primit niciun PM legat de osciloscop, va rog sa ma anuntati daca va intereseaza imprumut pana terminati proiectul acesta, daca nu, sa il pun la vanzare. Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 7, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2015 Am incercat sa va trimit un PM, dar nu puteti primi. Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 Schema modificata este ok, va functiona corespunzator daca utilizezi pentru U2 unul din amplificatoarele operationale specificate de autor, este proiectata ca sa scoata tot ce se poate din alimentarea de 28VAC (limita tensiunii de alimentare este data de valoarea maxima cu care pot fi alimentate amplificatoarele operationale). Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum