Depanatoru Postat Iulie 4, 2015 Partajează Postat Iulie 4, 2015 (editat) Pana la urma alta intrebare de baza care se pare ca nu a fost pusa ... scade tensiunea in sarcina numai spre maxim 24-30V sau si la 12V sa zicem ? Editat Iulie 4, 2015 de Depanatoru Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 4, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2015 (editat) Am spus de nu stiu cate ori, dar nu ai citit, tensiunea scade in mod liniar in sarcina maxima 8A la orice tensiune setata, incepand de la 1V pana la 30V, sper ca nu mai este nevoie sa spun ca la 1V scade foarte putin iar la 30V scade foarte mult. Editat Iulie 4, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 4, 2015 Partajează Postat Iulie 4, 2015 (editat) Se pare ca nu au citit nici colegii care tot dau sfaturi ca nu ajunge spre maxim tensiunea de alimentare a operationalului ca sa comande corect ... asta vroiam sa fie clar . In rest asteptam sa elimini D1 ( partea de reglare curent ) Editat Iulie 4, 2015 de Depanatoru Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 4, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2015 O fac si pe asta maine dimineata. O sa elimin D1 sa vad ce se intampla, posibil sa fie si aceasta o cauza. Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 4, 2015 Partajează Postat Iulie 4, 2015 Daca S1 este reglat pe rezistenta 0 ohmi iar P1 la maxim inspre S1 (cred ca s-a mai facut, am impresia ca a obtinut 17A in scurt), iar dioda D7 este montata corect, blocul de protectie la curent maxim nu mai are importanta. Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 4, 2015 Partajează Postat Iulie 4, 2015 (editat) Din moment ce suntul e in circuit si operationalul preia tensiunea de pe el eu n-as zice ca nu mai are importanta , chiar daca protectia e pusa la 100A ... lucrurile simple sunt cele mai "sanatoase" in depanare altfel poti sa pierzi mult timp si sa nu ai rezultate Editat Iulie 4, 2015 de Depanatoru Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 4, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2015 (editat) @Barbu Paul, schema initiala de la inceputul acestui topic, era cea dupa care am plecat la drum, dar a suferit cateva mici modificari si am postat varianta finala dupa care am facut sursa, dar observ ca inca faceti referire la unele componente marcate in schema initiala, mai atasez inca o data si pentru dvs forma finala a schemei. Editat Iulie 4, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 4, 2015 Partajează Postat Iulie 4, 2015 Este vorba de SR1 si respectiv P1 A, cat despre modul cum lucreza protectia de curent maxim pot spune urmatoarele in momentul in care se aplica pe intrarea neinversoare cei aproximativ 11,2V dati de sursa de referinta, iesirea operationalului se va duce in valoare maxim pozitiva (aproximativ 30V) cum dioda D1 este polarizata invers eu cred ca blocul de prorecti nu mai are importanta deoarece nu poti obtine pe shunt si rezistenta parazita data de eventualele greseli de proiectare a circuitului imprimat o tensiune de 11,2V. BD139 nu merge are amplificarea in curent prea mica (vezi fisa de catalog). Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 4, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2015 Multumesc. Link spre comentariu
XAN77 Postat Iulie 5, 2015 Partajează Postat Iulie 5, 2015 Am și eu varianta simplă, dar nu am traf potent, mă bazez pe 2A de la el. Am făcut acum un test, reglată la 20V, ieșirea rămîne constantă pînă la 2A, peste care cade tensiunea. Reglată la 15V e constantă pînă la 3A. La mine cred că e traful și eventual filtrajul care e un 4700. Eu sursa asta nu o folosesc cînd am nevoie de curenți mari. Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 5, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2015 (editat) Buna dimineata. @XAN77, nu traful este de vina, poti sa pui si un traf care tine 100A si tot asta se va intampla, o spun din proprie experienta cu sursa mea. Eu pentru cei 8A pe care i-am vrut am pus un traf care duce peste 10A, dupa care am pus un altul care duce 20A, iar rezultatul a fost acelasi, la tensiunea maxima de 30V si sarcina 8A tensiunea cade la 28V, deci, repet nu traful este de vina ci schema. Si apropo de filtarj, initial am pus un cond de 10.000uF, dupa care am mai adaugat unul de 10.000uF, in total acum am 20.000uF si rezultatul este acelasi. Editat Iulie 5, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 5, 2015 Partajează Postat Iulie 5, 2015 (editat) Vezi ca lumea nu are rabdare sa citeasca tot , daca nu tot repeti ca nu-ti stabilizeaza bine nici la tensiuni mici , nu numai la 30V , si nici la curent mai mic de 8A , te trezesti cu o gramada de sfaturi bine intentionate dar inutile . Editat Iulie 5, 2015 de Depanatoru Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 5, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2015 (editat) Nu stiu daca ajuta la ceva aceste valori, dar eu le pun pentru documentare. Caderea de tensiune la diferite valori in functie de sarcina. in gol in sarcina Sarcina 5v 4,8v 4,8A 5v 4,4v 6,8A 10v 9,8v 5A 10v 9,6v 7A 10v 9,3v 10A 12v 11,8v 4A 12v 11,5v 7,8A 15v 14,7v 6A 15v 14,1v 8,7A 20v 19,7v 3,7A 20v 19,5v 7A 25v 24,9v 4,2A 25v 24,5v 8A 30v 29,4v 4,2A 30v 28v 8,8A Editat Iulie 5, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Iulie 6, 2015 Partajează Postat Iulie 6, 2015 (editat) Conectati pini 2 si 3 de la OP 3 impreuna la GND, reglati din SR2 pana cand pe iesirea 6 de la OP3 ai 0,002 V (in cazul in care nu se poate, modificati schema in conformitate cu foaia de catalog a amplificatorului operational), deconectati pini 2 si 3 de la GND (refaceti schema originala), inlocuiti rezistenta R13 cu un semireglabil de 2 KOhm in serie cu o rezistenta de 560 Ohmi, regleaza potentiometru la aproximativ 1KOhm, regleaza limita de curent la maxim, conecteaza sarcina la bornele de iesire a sursei si reglati P2 V astfel incat sa obtineti la iesire 24V cu 8A, deconectati sarcina si reglati din potentiometru de 2KOhmi care inlocuieste R13 pana cand pe iesire aveti 24V (potentiometru se regleaza in sensul descresterii tensiunii de iesire) in gol, efectuati masuratori cu sarcini diferite si postati rezultatele. Cu stima Barbu Paul Editat Iulie 6, 2015 de Barbu Paul Link spre comentariu
Eugen Chirila Postat Iulie 6, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 6, 2015 (editat) O sa fac si aceste teste, domnu Paul. Refritor la modificarea schemei in conformitate cu foaia de catalog, la ce va referiti?, adica sa duc R11 de la GND la -5V?, eu asta inteleg din foaia de catalog a lui 741. Pe alte forumuri reglarea offsetului a fost eliminata total, iar 741 a fost inlocuit cu TL 071 sau TL081 sau TL082. Am inlocuit si eu 741 cu TL071 dar schema functioneaza lafel, fara nicio imbunatatire sau inrautatire a parametrilor de iesire. Refritor la rezistenta R13, am vazut in alte forumuri ca a fost inlocuita cu un zenner de 3V3, iar in alta parte, chiar a fost total eliminata, adica strapata, ce parere aveti? O alta modificare pe care au facut-o altii, a fost eliminarea totala a lui OP2 cel respomsabil cu tensiunea de referinta, in locul lui punand doua rezistente serie de 1k5 serie cu doua zennere 6v2 + 3v3. Ce parere aveti de aceste modificari? Pacat ca nu inteleg ce explicatii au dat pentru aceste modificari, daca erau in engleza era perfect, dar in polona, ceha si rusa sunt total chinez, adica aud foarte bine dar nu pricep nimic. Cineva, de aici de pe forum, nu mai retin cine, mi-a spus ca BD911 este mai bun decat TIP122, ca are beta mai mare, si ca deschide mai mult finalii, pe dracu. Azi am fost la magazin am cumparat BD911 (am dat si o caruta de bani aiurea si am luat si doua bucati, ca sa am si de razerva in cazul in care crapa) si am inlocuit TIP122, si surpriza, am mai pierdut inca 1V!, in loc de 28V la 8,8A am 27V la 8,8A. Am pus inapoi TIP122 si lucrurile au revenit la normal, nu normal, dar cel putin am 28V la 8,8A, deci BD 911 este mai prost decat TIP122, in aceasta schema, nu conform foii de catalog ci conform practicii, caci nu intotdeauna, teoria se potriveste cu practica. Am scos si dioda D1, si nu am obtinut nicio imbunatatire, la iesire am tot 28V la 8,8A, deci limitarea de curent nu afecteaza cu nimic functionarea schemei, adica tensiunea la iesire, ci isi face datoria foarte bine. Editat Iulie 6, 2015 de Eugen Chirila Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum