Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa poloneza 0-30V 0-8A RexOly & GeoMar

Postări Recomandate

Pînă la urma nu e esențial față de care punct le faci . Doar să specifici față de care . Atunci , având căderea pe 0R1 se poate calcula .... La pini 2 și 3 ai celor două operaționale eventual să măsori și între pini - de exemplu cu - pe pin 2 și cu + pe pin 3 . Acolo fiind diferențe mici , reducem în acest fel erorile de măsurare . 

Nu sunt de acord cu eliminarea completă a controlului curentului . Suprimarea diodei este doar temporară , pentru teste . Suprimând dioda suprimăm practic tot ce face OP1 .

T2 iarăși cred că se poate suprima pentru teste - ăsta poate și definitiv dacă nu-și dă seama cineva ce face . Mie , deocamdată , îmi face senzația că e un fel de protecție la tensiune prea mare la intrare ...

Link spre comentariu

Eu zic sa folositi un osciloscop ...si să observati dacă (în sarcină) tot montajul(sau numai partea finală) intră in oscilatie...că altfel veti face măsurători pâna la toamnă si nu veti reuşi nimic!...scuze!...că m-am băgat si eu în seamă!

Link spre comentariu

@UDAR, o asa explictie cum ai dat tu, o intelege si un electrician, multumesc mult pentru toate detaliile, o sa fac toate nasuratorile asa cum ai spus/specificat tu.

@elamr, am mai spus, nu am osciloscop :26 , asa ca trebuie sa ma limitez doar la cele sase multimetre digitale + unul analog, pe care la am la dispozitie in dotare.

Sunt un electronist parlit, parat, si amarat, iar electronica este un hobby din tinerete, de care nu am reusit sa scap ca de fumat :d si nu am bani sa imi cumpar un osciloscop pe care mi-l-as dori sa il am in dotare, si care mi-ar fi foarte util si folositor.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Nu am avut răbdare să citesc tot ...doar am ”răsfoit” un pic acest topic...

Tocmai că nu aveţi osciloscop ...poate să vă facă să munciţi degeaba!...si nu ştiu cum veţi putea ieşi din această problemă...care pare a fi una destul de complicată...aici nu e vorba numai de teorie ...ci si de o bună cunoaştere practică ...orice amănunt scăpat din vedere poate să ducă la ceea ce spuneţi dvs!(scăderea tensiunii in sarcină).

..chiar si un tranzistor schimbat-înlocuit ...poate să fuctioneze aiurea faţă de original)

Link spre comentariu

Ok , o sa traduc ce am vrut sa zic , scoate D1 , strapeaza suntul , ramane o sursa de tensiune chioara formata din referinta cu OP2 presupus stabila , OP3 si Darlingtonul de putere , tot scade in sarcina ?T2 probabil face sa scada repede tensiunea de iesire cand se opreste sursa ... se poate elimina si el ca sa nu fie dubii ca influenteaza cu ceva stabilizarea

Si eu as proceda la fel. Mai ales ca anterior citisem ca tensiunea de referinta, din intrarea neinversoare, nu prea e stabila. Singura cauza ce-ar putea destabiliza aceasta tensiune, e tocmai AO responsabil cu limitarea curentului. Editat de giongiu
Link spre comentariu

Am facut un "paianjen" cu LF156 fara tensiune negativa. Referinta un zener chior de 9,1v iar finalul in bd651, darl de 8A. Rez de limitare de 0,33ohm

Cu 82 ohm  iesirea este 26,1V; adaugat cam 6,6ohm iesirea scade in 26V. Dupa masa am sa pun si oscilogramele cu riplu intrare si iesire.

Nu stiu daca LF156 a facut sa nu varieze ca sarcina, cred ca si 741 s-ar fi comportat la fel.

Daca nu ma simt obosit o sa fac si un paianjen cu 741.

Posted Image

Sarcina 82ohm si sarcina + 6,6ohm. In poza 2 nu este oscilatie, este de la aparatul foto-am gresit eu vreo setare.

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Am uitat, ambele canale au zeroul jos si 5V/div, sus tens de intrare(un singur cond de 4700/63v) iar jos iesirea.

Am ales 26v pt ca acolo incepe sa apara riplu de 100hz pe iesire.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ultimele pagini au fost stresante.

Montajul meu merge conform teoriei: pinul 2 are aceeasi tens ca in 3 si este exact tens de iesire impartita la 56/27 + 1.

Am mai adaugat un 4700microF/63V, tens de iesire a crescut la 26,5V fara riplu dar am facut scurt din cauza vitezei si darl. si-a dat obstescul sfarsit.

Montajul este demontat, am cautat lm741 dar am gasit 2 cu C si nu suporta 44V.

Oscilogramele de mai sus spun totul despre functionare, la mai putin de 3V colector-emitor final sursa inca stabilizeaza.

Tranz T2 are un rol important: daca din diverse motive dispare tens negativa si sursa este pusa sa dea tens mici, operationalul nu mai este controlabil si poate da 30v la iesire.

Asa T2 se satureaza si tine iesirea in zero sau macar o tensiune mica.

Link spre comentariu

Nu vreau să te stresez, dar măsoară te rog si tensiunile pe pin 2, 3 OP3, pin dreapta R16 și pin jos P2 în gol si sarcină la 24V.

@costi_b, nu ma stresezi deloc, dar m-ai bagat in ceata.

Pin dreapta R16 inseamna  iesire + sursa, e clar dar putin alambicata exprimarea, dar pin jos P2, inseamna sa masor masa fata de masa, adica ca si cum as pune ambele testere la borna - a sursei, adica o sa masor nimic.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Tranz T2 are un rol important: daca din diverse motive dispare tens negativa si sursa este pusa sa dea tens mici, operationalul nu mai este controlabil si poate da 30v la iesire.

Asa T2 se satureaza si tine iesirea in zero sau macar o tensiune mica.

Această funcționalitate am observat-o și eu dar nu am realizat scopul - ai dreptate , unele AO ( cred că și 741) pot face inversare de fază la ieșirea din domeniul de mod comun permis .

Și explicația de mai sus cu coborârea mai rapidă a ieșirii este validă , depinzând de jocul capacităților desigur ( cine se descarcă primul ) .

Iată deci chiar două funcții pentru T2 .....

Link spre comentariu

@miticamy a testat DOAR stabilizatorul de tensiune si acesta a functionat perfect. Ar trebui intrerupta D1, adica anulata limitarea de curent si refacute masuratorile. In special tensiunile pe cele doua intrari, ale AO3, fata de GND, la diverse sarcini.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Valorile masurate arata destul de clar ca  amplificatorul operational functioneaza corespunzator (vezi valorile masurate pe iesirea OP3 25V si respectiv 27V), in schimb tensiunea din colectorul tranzistorului TIP122 scade destul de mult in sarcina (aproximativ 3V),  tensiunea de alimentare a amplificatoarelor operationale scade si ea deoarece in general un regulator LM7824  are nevoie de de o tensiune pe intrare cu cel putin 2V mai mare decat tensiunea stabilizata (tensiune de iesire), BD911 cred ca era mai indicat decat TIP122  deoarece are nevoie de o tensiune VBE de numai 0,7V pe cand TIP122 are nevoie de o tensiune VBE de 1,3V (valore aproximativa) asta a fost motivul pentru care ti-am cerut sa cresti tensiunea de alimentare a amplificatoarelor operationale.

In concluzie o tensiune suficienta in colectorul tranzistorului TIP 122 si implicit o valoare stabilizata a tensiunii de alimentare a amplificatoarelor de aproximativ 35V va face schema sa functioneze corespunzator, corectia de nul a amplificatorului OP3 nu este corespunzatoare pentru LM741 (vezi foaia de catalog).

Cu stima

Barbu Paul

Link spre comentariu

@Barbu Paul, sa inteleg ca daca in loc de TIP122 as pune BD911 si OPurile ar fi alimentate la +35V schema ar putea debita 30V stabilizati la 8A?

Daca am inteles bine, atunci va rog sa imi spuneti, daca OPurile ar fi alimentate la +24V perfect stabilizati, ce tensiune stabilizata ar putea debita sursa la u curent de 8A?

Va intreb acest lucru deoarece nu am posibiliatea sa asigur cei 35Vcc pentru OPuri, trebuie sa ma limitez la cel mult cei 26Vac sau 27Vac pe care ii am la dispozitie din transformatoarele pe care le am la dispozitie.

Si mai am o nelamurire, un alt coleg a spus ca R11 ar trebui legat la -5V nu la -GND asa cum este in schema, care este varianta corecta, foaia de catalog spune ca offset-ul se leaga la V-, deci care V-, V-GND sau -5V iesirea lui 7905 ?.

Pentru ca maine este duminica si nu am de unde sa procur un BD911, luni ma duc sa cumpar unul si sa inlocuiesc acel TIP122, sa vad ce imbunatatire obtin.

Pot sa pun momentan un DB139, in loc de BD911?

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări