Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa poloneza 0-30V 0-8A RexOly & GeoMar

Postări Recomandate

Vreau sa lamurim un aspect, la modul general, per ansamblu, sursa functioneaza bine, adica reglaj tensiune, curent, limitare curent, protectie la scurt circuit.

Chiar si eu m-am mirat, dupa cum spuneam in primul post al acestui topic, ca a functionat din prima cand am bagat-o sub tensiune, dar ulterior, dupa ce am inceput sa extind testele am observat ca are aceasta hiba, probabil ca toti ceilalti care au facut-o ori nu au abservat acest lucru, ori nu i-au dat importanta, ori nu au facut si acest test, masurarea tensiunii prestabilite/setate, atat in gol in gol cat si in sarcina maxima.

Nu toti sunt atat de pretentiosi, probabil ca s-au multumit ca functioneaza bine la modul general.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

O sursa calumea ramane perfect stabila , hai sa zicem un 0,1V in plina sarcina .

Cu asta sunt intru totul de acord cu tine, chiar si o cadere de 0,3 - 0,4V pentru mine ar fi acceptabila, chiar si 0,5V, dar de ordinul voltilor e mult, mult prea mult, este inacceptabil, eu zic ca asta nu se mai poate numi stabilizare a tensiunii, ci cel mult reglare a tensiunii.

Daca stau bine sa analizez, peste tot sursa se numeste SURSA REGLABILA 0-30V nu si STABILIZATA.

Eu prin stabilizata/stabilizare, inteleg sa am aceeasi tensiune indiferent de consum.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

In schemele astea principiul stabilizarii e gresit , operationalul amplifica variatia de cc de pe iesire de circa 2 ori , e f "puturos" ca sa ma exprim asa , si un stabilizator cu 2 , 3 tranzistoare , cel mai simplu cu reactie negativa e mai performant din punctul asta de vedere

Iertare , faci o mare confuzie între amplificarea în buclă închisă ( care este aproximativ 3 în această schemă ) și factorul de reacție negativă - care este de câteva mii . Acesta din urmă stabilește performanțele . Pentru mai multe detalii nu e locul aici.

Toate schemele de stabilizatoare integrate ”standard” - gen LM78xx , LM317 , etc sunt realizate pe același principiu.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Domnilor am revenit cu masuratori proaspete calde si la cald.

Pentru @UDAR, am masurat caderea de tensiune intre borna + a suarsei si punctul unde este conectat R16 56K, tensiunea masurata este de 18mV.

Pentru @ Barbu Paul,

tensiunea in gol la bornele sursei 24V in sarcina 8A 23,3V

in gol   in sarcina 8A

pin 6 OP3           25V   27V

B TIP 122 25V   27V

C TIP 122   37,2V 34,4V

E TIP 122   24,5V                     25,7V

Tensiunile pe OP3 si TIP 122 au fost masurate fata de masa inainte de rezistenta R17 de 0,1ohmi 10W.

Cu configurația actuală nu poți scoate 30V 10A. Ridică tensiunea de alimentare la AO la 36V(în gol fața de GND) și mută capătul de la R16 direct pe borna de ieșire.

Nu am cum sa mai ridic alimentarea AO mai mult, nu am rezerva de tensiune, asa ca trebuie sa ma limitez la cei 27Vac, pe care ii da traful pentru aceasta sectiune.

Daca ai si o alta propunere chiar pentru o tensiune sa zicem de 24V stabila la iesire pe 8A ar fi minunat, nu tin sa realizez/obtin 30V la 8A.

Astept o propunere o solutie.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Da , după ce mi-am dat seama de aprecierea eronată , am realizat că nu acolo e cheia - dar - cum spuneam ceva mai înainte , am eliminat o ipoteză. 

Barbu Paul cred că voia și măsurătorile pe pin 2 pin 3 sau diferența între ele ...

Link spre comentariu

Ideal ar fi un set de măsurători complete - tensiunile de alimentare ale operaționalelor , tensiunile pe pinii 2, 3 , 6 la OP2 și OP3 , tesniunile B,E,C pe TIP122 și pe 2N3055 ( unul din ei cel puțin ) , tensiunea la ieșire , căderea de tensiune pe 0R1 . Toate în gol și în sarcină . Adică , sunt în gol , reglez la o tensiune de ieșire , măsor tot . Apoi , fără să umbla la reglaj , pun sarcina și măsor din nou . 

Din ceea ce spune @Depanatoru mai sus terbuie să reținem  totuși ideea cu limitarea - am expus-o și eu mai demult când discutam dacă se aprinde LED-ul sau nu , dar a intervenit altceva și a rămas în aer .. Eventual eliminarea diodei D1 - dar lucrat cu grijă să nu facem scurt . Cinstit , nici rolul T2 nu-mi este foarte clar ...

Din frânturi de măsurători făcute în condiții diferite riscăm să tragem concluzii greșite . Se poate constata că măsurători făcute aparent în aceleași condiții dau valori diferite ....

Și cu aceasta eu încetez să mai cer măsurători , suntem deja cam prea mulți .... Mă mulțumesc să analizez rezultatele postate și să intervin dacă trag vreo concluzie .

Link spre comentariu

Ok , o sa traduc ce am vrut sa zic , scoate D1 , strapeaza suntul , ramane o sursa de tensiune chioara formata din referinta cu OP2 presupus stabila , OP3 si Darlingtonul de putere , tot scade in sarcina ?

T2 probabil face sa scada repede tensiunea de iesire cand se opreste sursa ... se poate elimina si el ca sa nu fie dubii ca influenteaza cu ceva stabilizarea

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

@UDAR, ledul nu se aprinde nici macar pentru o fractiune de secunda (sau poate nu il vad eu) atunci cand tensiunea la iesirea sursei in gol este setata pe 30V si cuplez brusc sarcina de 8A.

O alta observatie a ta, despre acel ciudat T2, am vazut ca unii pe celelalte forumuri l-au eliminat total ca si OP2, cat si dioda D2 1N4148, chiar si R14.

post-238516-0-92239100-1436007365_thumb.gif

Daca o sa te uiti in linkurile puse de mine mai sus ai sa vezi aceste modificari, pe care eu nu le inteleg, dar le-am observat.

O sa fac toate masuratorile asa cum ai scris mai sus, dar din nou te rog sa imi specifici fata de care punct de masa (R17) vrei sa le fac, pentru ca dau valori diferite in functie de punctul de masa , sper ca intelegi ce vreau sa spun.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări