Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa poloneza 0-30V 0-8A RexOly & GeoMar

Postări Recomandate

Sarcina a fost mereu 4 becuri, nu motorase care sa bage inductie in sursa,si in aparatul de masura, si nici nu intentionez sa alimentez cu sursa motorase, pentru motorase am o alta sursa facuta cu un montaj banal cu LM317 si 2N3055 care functioneaza perfect fata de asta, adica setez 24V la iesire si in sarcina raman tot 24V la consum maxim, e drept ca sarcina este de doar 2A, poate si din acest motiv, adica sarcina 2A este atat de stabila.

Link spre comentariu

Am de rectificat o regretabilă eroare pe care am făcut-o aseară - din oboseală sau poate din dorința de a găsi ceea ce căutam . Rezistența acelui traseu nu e 70-80 mΩ ci 7 - 8 mΩ !!! Asta schimbă oarecum datele problemei . Totuși , căderea de tensiune dintre punctul culegerii reacției și sarcină ( poate chiar pe terminalul sarcinii, după borne, fire , etc ) este utilă. 

În rest , subscriu la ce s-a scris mai sus . Oscilațiile nu sunt excluse - ar putea fi o cauză a diferenței dintre intrări . 

O să revin mai târziu puțin.

Link spre comentariu

Inlocuiti  DZ2 cu o dioda de 10V astfel incat pe alimentarea operationalelor sa ai in jur de 34 volti fata de masa, masurati tensiunea diferentiala pe intrarile operationalului OP3 , valoarea tensiunii de iesire pe OP3, tensiunea din baza, emitor si colector fata de masa pe TIP122 si tensiunea de iesire in gol si in sarcina la iesirea sursei, postati valorile obtinute  pe forum (valorile se vor masura cu iesirea sursei in gol si in sarcina la 24VDC cu 8A).

Cu stima

Barbu Paul

Link spre comentariu

@Barbu Paul, te rog sa imi specifici clar, tensiunile le masor fata de punctul GND de pe schema, sau inainte de rezistenta de 0,1ohmi 10W, ca sa nu existe dubii, caci daca voi masura tensiunea de alimentare a OPurilor fata de GND, nu voi mai avea acei 34V de care spuneai.

Cu aceeasi stima, Eugen Chirila.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Va cer scuze, toturor celor care au asteptat masuratorile, dar astazai am avut o zi plina, nu vreau sa ma laud, dar am avut de onorat o comanda primita ieri, pentru 7 PCuri, sase bucati i5 si o bucata i7, toate de montat de la zero plus instalat sistem de operare, de aceea nu am putut sa ma ocup de masuratori, inca o data mii de scuze.

@Depanatorule, chiar sa stii ca mi-am pus si eu aceasta intrebare ca si tine.

@Woodyteo, a facut si el aceeasi schema iar din discutiile in privat pe care le-am avut cu el, mi-a spus ca si el are exact aceleasi probleme ca si mine, cu toate ca el nu a dus curentul ca mine (haplea :d ) pana la 8A, el rezumandu-se doar la 3A.

Si pe situl polonez de unde am preluat ideea si schema au aceleasi probleme, aceeasi schema/sursa am gasit-o si la rusi, si acolo discutii interminabile, dar din cauza ca nu stiu nici

"poloneste" :d nici ruseste, iar "goagale" translate imi traduce snitele, chiftele si alte dandanale, nu am inteles nimic din ce se discuta pe acolo.

Asa ca, vreau si imi doresc, ca noi romanii, noi cei de aici, din aceasta frumoasa comunitate, sa reusim impreuna, sa rezolvam aceasta problema si sa le aratam strainilior ca suntem mai tari decat ei.

Daca o sa ii gasim chichita, o sa le postez pe siturile lor realizarea noastra cu mentiunea expresa comunitatea Elforum-Romania.

Va doresc noapte buna, si ne reantalnim maine, cu forte proaspete si cu ultimele masuratori.

Cu toata stima, Eugen, alias RexOly.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

După cum am mai spus într-un post anterior și la mine,  sursa după această schemă se comportă exact la fel, scade tensiunea în sarcina. De aceea urmăresc cu interes acest topic si aștept de la cunoscători soluții de rezolvare a acestei probleme. Rog pe cei care au mai făcut aceasta sursa sa  spună dacă si la ei se manifesta la fel, sau după cum a mai spus cineva mai sus, o fi vreo problema de proiectare.

PS. sper că inițiatorul topicului  Eugen Chirila să nu se supere pentru poluare.  

Link spre comentariu

După cum am mai spus într-un post anterior și la mine,  sursa după această schemă se comportă exact la fel, scade tensiunea în sarcina. De aceea urmăresc cu interes acest topic si aștept de la cunoscători soluții de rezolvare a acestei probleme. Rog pe cei care au mai făcut aceasta sursa sa  spună dacă si la ei se manifesta la fel, sau după cum a mai spus cineva mai sus, o fi vreo problema de proiectare.

PS. sper că inițiatorul topicului  Eugen Chirila să nu se supere pentru poluare.  

@woodyteo, fata draga :d , glumeam, sper ca ai vazut ca te-am mentionat in postarea facuta de mine inaintea ta, chiar ma bucur ca ai intervenit cu postarea ta, si chiar si eu fac apel catre toti cei car au experimentat/realizat aceasta schema , sa ne spuna si noua daca au avut aceeasi problema ca si noi, caci cu siguranta nu suntem noi doi singurii care au realizat-o, pardon, trei, sa nu il uitam pe @GeoMar, care a facut-o cu un an si ceva in urma, dar nu a definitivat-o inca, pentru ca si el are aceeasi problema si tot credea, din spusele lui, ca traful ar fi de vina, dar se pare ca nu este vorba de puterea trafului ci de schema in sine.

Dupa cum am mai spus, si repet, eu am pus si un traf care duce 20A, si trafuri separate/independente, pentru fiecare tensiune in parte, dar situatia se mentine, deci, vorba lu' Cristoiu, deci, problema este in insasi schema de principiu a sursei.

Ceva in schema nu se leaga, se bate cap in cap, ceea ce pe mine deja ma depaseste, drept pentru care am cerut ajutorul colegilor evoluati, avansati si/sau cu studii superioare de specialitate in electronica.

Astept cu mare interes si nerabdare, pe @marian sa ne spuna ce a rezultat din simulare.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Aici v-ati uitat ? http://diyfan.blogspot.ro/2012/02/adjustable-lab-power-supply.html

E putin altfel schema , unele valori sunt diferite si se folosesc AO-uri mai performante decat 741

Ce nu mi se pare ok pe moment la schema polonezului e ca tranzistorul mic din Darlingtonul final se alimenteaza dintr-o alta tensiune care evident nu variaza ca si principala ... nu sunt colectorii uniti cum ar fi normal .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Buna dimineata la toata lumea, eu acum m-am trezit (sa-mi fie rusine) si primul lucru pe care l-am facut, a fost sa intru pe forum.

@Depanatorule

Da, am vazut , dar tu ai fost atent?, in DYIfan sunt doua topicce, dar schema este tot pentru 3A.

http://diyfan.blogspot.ro/2012/02/adjustable-lab-power-supply.html

http://diyfan.blogspot.ro/2013/03/adjustable-lab-power-supply-take-two.html

Ca si in Electronics Lab si RadioKot, tot pentru 3A.

http://www.electronics-lab.com/projects/power/028/index.html

http://www.electronics-lab.com/projects/power/001/index.html

http://radiokot.ru/forum/viewtopic.php?f=11&t=97550%20Faceti

Numai la polonezi Elektroda.PL au urcat sarcina la 8A, ca de la ei am preluat initial schema, si ideea, dar si ei au aceeasi problema cu caderea de tensiune in sarcina maxima.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2223286.html

Cat despre modificarile de valori de care pomenesti, sa stii ca le-am facut si eu, am schimbat si OPurile, dar nu am obtinut niciun rezultat, schema se comporta lafel.

Deci, m-am documentat si rasdocumentat, am sapat adanc pe net, dar fara rezultate, nu am asteptat sa primesc mura-n-gura, am facut si eu tot ce am putut, atat cat m-a dus capocu.

Mai stau putin sa ma dezmeticesc si ma introbag in atelier si ma apuc de masuratori.

Revin cat mai curand.

O zi buna, va doresc.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Pai schema voastra nu stabilizeaza bine nici la 3A , cum zice colegul care nu o foloseste la mai mult ...

Daca schema originala functioneaza bine atunci polonezul a facut modificari aiurea . In mod normal , inafara de mai multi finali , nu sunt mari modificari daca vrei curent mai mare la nici o schema

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Pai tocmai asta este problema ca nici in varianata de baza de la care sa plecat 0-30V 3A schema nu merge bine.

@Woodyteo, a facut-o pentru 3A, @GeoMar si eu, am facut-o pentru 8A, si toti avem aceeasi problema.

Daca ai timp si rabdare sa citesti tot ce sa scris in urma, ai sa vezi ce ce ne-am confruntat toti trei, caderea de tensiune in sarcina maxima.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Aha , deci nici o varianta nu e buna ... interesant cum se perpetueaza greselile pe net , parca multi au facut sursa aia de la Electronics Lab aici pe forum si nu s-au plans , asta e cand orice flacau de 18 ani se crede proiectant de surse  si altii tot ca el cred ca merge bine :rade:

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări