Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa poloneza 0-30V 0-8A RexOly & GeoMar

Postări Recomandate

Gresesc cumva daca presupun ca cele 2 secundare de putere de cate 12Vca sunt de fapt un picut mai mari? Intreb deoarece anterior ziceai ca ai masurat 29Vca pe secundarul trafului in sarcina, si parca 31Vca in gol, am inteles corect, sau gresesc?

Secundarul trafului de putere are 2x14,5V.

Mai este un alt traf de 26,5V pentru blocul de comanda si un altul de 13V pentru blocul de comutare infasurari si ventilator, pe cablaj partea din dreapta a acestuia.

Link spre comentariu

@ GeoMar Mulțumesc, și primul era OK , dar ăsta e și mai bun .

Un prim semn în favoarea ipotezei lui @costi_b este traseul de la rezistența de 56k la borna de ieșire . Ăla , necositorit , are 70-80 mΩ ( Dacă e strat de Cu de 35µm) . Cositorit , are mai puțin - cât ? Mie greu să spun ... Dar dacă are 40 mΩ ( împreună cu borna , etc ) avem 9A * 0,04Ω = 0.36V . Ne apropiem de rezultatele de la măsurătorile cu 20V .  

Corecția ar fi dezlipirea  piciorușului rezistenței care merge la ieșire și conectarea lui cu un fir direct la borna de ieșire . Tu decizi dacă merită...

Totuși , mai rămân lucruri de lămurit .

PS Rezistența acelui traseu e mai greu de măsurat dar se poate măsura căderea de tensiune între cele două puncte , în sarcină.

EDIT Unele surse de putere , de precizie , au patru fire tocmai pentru a include căderile de tensiune în bucla de reglaj. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Sinteti sigur ca tranzistorii fac fata la solicitarea dv.?? Real nu dupa catalog. De asemenea e de vazut si tranzistorul care ataca finalii. Pare mai ciudat poate, dar eu o situatie asemanatoare am rezolvat-o prin inlocuirea acestuia cu un Darligton (schema diferita, dar aceeasi problema).

Link spre comentariu

Sinteti sigur ca tranzistorii fac fata la solicitarea dv.?? Real nu dupa catalog. De asemenea e de vazut si tranzistorul care ataca finalii. Pare mai ciudat poate, dar eu o situatie asemanatoare am rezolvat-o prin inlocuirea acestuia cu un Darligton (schema diferita, dar aceeasi problema).

Colegul Eugen a folosit deja ca prefinal un darlington TIP122.

In schema este notat prefinal BD911 si finali TIP35 pentru ca schema este scoasa de pe cablajul polonezului de mine si tranzistorii aceia i-am folosit eu in sursa mea.

L.E.Am postat in acelasi timp cu  @UDAR

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

@UDAR, maine dimineata la prima ora ma bag la atelier si fac modificarea cu rezistenta aceea, ii scot capatul care merge spre + si il duc direct la borna + cu un fir de 2mm.

O faceam si acum, dar atelierul este in curte in alta cladire si nu mai ies pe afara, ca si asa am facut astazi poteca din casa pana la atelier, de cate ori am fugit de la calculator, repede, repede, sa fac masuratori si inapoi in casa iar la calculator ca sa le pun aici pe forum si sa vad ce alte indrumari am mai primit.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Nu , nu trebuie fir de 2mm , poate fi subțire . Prin rezistență nu trece curent mare . E vorba de căderea pe traseu de la punctul unde este conectată rezistența până la ieșire . Practic ( excluzând problemele pe care încă nu le-am elucidat ) tensiunea se menține constantă în punctul de unde este culeasă informația de eroare adică punctul unde este conectată rezistența . 

Ai putea ( dacă fizic ai posibilitatea ) să măsori tensiunea și la ieșire și în punctul respectiv , la diferite sarcini. Ultima ar trebui să fie ( mai ) constantă.

EDIT Am pus o poză. Căderea de tensiune apare pe porțiunea evidențiată și nu este inclusă în bucla de reglaj care se conectează la punctul FB . Acolo, în acel punct tensiunea este constantă.

post-176515-0-11014300-1435870548_thumb.jpg

Editat de UDAR
Link spre comentariu

E buna ideea, fizic am posibilitatea sa masor tensiunea si in punctul unde este conectata rezistenta, sincer mie nu mi-ar fi trecut prin minte sa faca masuratoarea asta.

Care ultima ar fi mai constanta?, ce ai vrut sa spui, ca nu am inteles.

Exact partea aceea accentuata de tine, pe cablaj traseul este dublat cu sarma de cupru si umplut/ingrosat cu cositor.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Cositorul l-am văzut , sârma n-am observat-o . Măsoară oricum diferența de tensiune ca să știm cum stăm. Preferabil să măsori între punctul notat cu FB ( aproximativ , eventual pe piciorușul rezistenței ) și chiar borna de ieșire , acolo unde conectezi sarcina , ca să incluzi toate pierderile . 

Dar , probabil mâine , eu mă retrag în curând. Noapte bună.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Tin sa iti mentionez ca am facut astfel de masuratori din proprie initiativa si curiozitate si tensiunea scade in sarcina maxima indiferent de tensiunea pe care o setez in gol, se comporta cumva liniar, bineanteles ca la tensiuni mai mici si caderea este mai mica.

@UDAR, iata ce mi-ai cerut.

Posted Image02.073.gif

Diferenta foarte mare de tensiuni, de pe cele doua intrari ale AO, ma duce cu gandul la posibile oscilatii. Te-am rugat anterior sa maresti condensatorul dintre pinii 6 si 2, sau sa masori tensiunea in pinul 6, printr-un cond de separare. Astfel s-ar elucida misterul...

Atata timp cat tensiunile respective nu sunt riguros egale, sursa nu are cum sa functioneze normal.

Probabil fiind duminica, integratul a luat o pauza de lucru.

Cum poate avea 11,2v pe plus si 12,9 pe minus iar iesirea sa stea in 32,8v?

Cu verde este corect, diferenta dintre plus si minus fiind cam mare dar poate fi de setarea voltmetrului.

Ne intoarcem iar la teoria atat de greu digerabila pe forum, as zice urata chiar.

Am spus de cateva ori, pt cei fara pregatire de specialitate vizitati intai google si apoi forumul.

Intai citesc ce este acela amplif operational si apoi vad de ce a fost folosit intr-o sursa liniara.

ex:  http://swarm.cs.pub.ro/~ioprea/eea/eea-laboratoare2010/6%20Circuite%20Elementare%20cu%20Amplificatoare%20Operationale.pdf

Posted ImagePosted Image

Deci AO prin reactie controleaza iesirea la un potential dorit daca pe intrarea + pun o tensiune de referinta.

In cazul nostru iesirea este de 1 + 56k/27k mai mare decat ce aplic prin potentiometrul P2(el aduce referinta obtinuta de OP2 si D6).

Citesc PDF-ul lui 741 si vad ce curent max poate da pe iesire. Dar proiectantul a folosit o rezistenta serie de 1k pe iesire, asa ca ne putem baza pe un curent mic din 741 ca sa nu pierdem inutil pe 1k.

Sa zicem ca pierd 1v pe 1k la 1ma din 741.

Aici incepe ganditorul de la Hamangia: vreau o sursa sa dea 100ma, ce fac? Pai pun un repetor cu un tranz npn cu beta min 100.

Dar daca vreau 1a? Pai mai pun un repetor cu un npn cu beta min 10.

Si asa ajung la 9a. Hai 10 a acoperitor. inseamna 2,5a prin fiecare final. Ma duc la pdf-ul finalului si vad ce beta are la acest curent. Atunci stiu cat trebuie sa dea bd911. Dar trebuie sa vad si in pdf-ul lui daca la 1ma in baza poate da curentul cerut de cei 4 finali.

Revenim, aplicam referinta pozitiva pe + AO, iesirea acestuia tinde sa se duca la tens de alimentare din pinul 7. Tensiunea de iesire urmareste aceasta evolutie pana cand pri 56k pinul 2 ajunge la ref din pinul 3 si spune stop joc, adica intepeneste in acel punct.

Vedem eroarea ce a aparut: in gol, la 30,8v iesire avem in pin 2 prin divizir 56/27 val de 10,7v.

La 27,3 iesire acelasi divizor da 12, 9v.

Ori eu sant obosit, ori cineva si-a bagat coada acolo.

Iata ce spunea cu ceva vreme in urma, un coleg care e tatic in surse. Va rog sa cititi cu atentie sfarsitul acestei postari. Editat de giongiu
Link spre comentariu

Din ce am rugat eu sa masoare , rezulta cam ce e putred. Kirchoff pentru tensiuni pe ramura plus...

Tranzistorii de forta sunt deschisi cat se poate , darlingtonul din baza si el , numai ca pica alimentarea. Odata din traf (cade cu 1.5Vac adica 2.1V redresat)) , si din filtraj (35.5 - 32.8 = 2.7V din care primii 2v sunt cei mentionati adineaori restul ... riplu). Mare lucru daca o fi indicat mavometrul digital bine pe DC cu riplul ala mare deci ma cam indoiesc ca e numai atat caderea - un osciloscop ar fi speriat putin topicul...As zice ca daca "mai ciocanim pe la colturi ca sa iasa avion"cum era bancul cu tractorul,  veti obtine o sursa buna de maxim 24V...daca Renelul coopereaza si va da 230V la priza mereu...

In plus , daca 0R1 e relativ precisa, si mavometrul e bun (1Vdc) , curentul de la iesire e un pic mai mare decat ati masurat pe scara de curent a aparatului.

Posted Image

Editat de bolek
Link spre comentariu

@bolek.

Nu tin neaparat ca sursa sa scoata 30V la 8A, ma multumesc si cu 24V la 8A, dar numai sa functioneze corect, adica daca setez in gol tensiunea de iesire a sursei pentru 24V sa ramana tot 24V si in sarcina 8A, sau sa zicem cu o cadere de tensiune de maxim 0,5V.

Pentru aceasta, ce trebuie sa modific in schema, ce valori ale caror componente?.

Multumesc.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Daca adunati aritmetic caderile pe componente, pe ramura plus si apoi pe minus, chiar din tabelul de mai sus, si comparam cu diferenta in-out, o sa dea cu virgula... Adica veti vedea ca la curentul respectiv apar caderi de tensiune suplimentare mari, neluate in calcul si care mai afecteaza si stabilitatea iesirii.Daca sarcina va cere curent in mod ne-constant, gen smps,ceva continand  motoare etc, sursa o sa o ia razna pt ca zgomotul ala intra in bucla de reactie si e tratat ca variatie a iesirii, sursa incearca sa compenseze...

In plus , repet, aparatul de masura digital, pe DC, se asteapta sa bagi in el DC ! Altfel indica avioane.

Am editat postul pt ca nu imi aparea tabelul, apare complet daca dati refresh la pagina.

Editat de bolek
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări