Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legaturi electrice ventilator de camera


bibanu47

Postări Recomandate

Mai mult ca sigur condensatorul este gresit legat, sensul se schimba daca la bornele circuitului serie condensator - infasurare pornire aplic faza-nul in loc de nul-faza. 

Link spre comentariu

Sunt firele greșit legate, trebuiau notate culorile și legăturile înainte de a fi demontat motorul. Cel mai bine ar fi să rugați pe cineva care are un astfel de ventilator să se uite la culorile firelor și cum vin legate.La serviciu avem multe astfel de ventilatoare defecte și nedesfăcute, dar din păcate ajung doar luni acolo. Dacă faceți teste prin schimbarea firelor, v-aș sfătui să legați un bec de 100W în serie cu unul din firele de alimentare, astfel se reduce riscul de ardere a bobinajului în caz de eroare gravă. Motorul se va roti ceva mai slab, dar se poate observa sensul corect...

Link spre comentariu

Tocmai asta este ca daca il demontam eu ii faceam poze cu tel. dar l-am luat deja cu firele demontate ...

Nene Vali astept pana ajungi la serviciu ca nu am nicio graba,ventilatorul este al meu acum.

Este modelul cu butonul de trepte  rotativ nu din acela cu 3 butoane dreptunghiulare si mai fac o mentiune,nu a umblat nimeni la bobinaj sau la legaturile din motoras ci decat la cele exterioare care duceau la comenzi.

 

Digix cum poate schimba sensul daca este un condensator fara polaritate ?

...si cum iti explici ca schimba sensul decat pe treapta 2 si 3 pe cand pe treapta 1 are sensul normal?

Link spre comentariu

Acum m-am edificat dar ramane intrebarea cum poate schimba sensul numai la treptele 2 si 3?

Eu le leg manual deci nu sunt trecute firele prin vreun intrerupator complex sa se produca schimbarea de sens.

Conformatia paletilor nu permite sa turbioneze aerul decat daca se invartesc in dreapta si totul este original de la ventilatorul respectiv,nu este facut din bucati.

Link spre comentariu

Este schimbat probabil unul din firele de la condensator cu unul de la treptele de viteză, de aceea pe o treaptă ai un sens și pe celelalte două alt sens. Condensatorul nu schimbă sensul prin polaritatea lui, ci prin felul în care e legată bobina lui (bobina ajutătoare) față de cea principală.Deci nu trebuie schimbate între ele firele condensatorului, ci unul din ele trebuie schimbat cu unul de la treptele de viteză.Repet, faceți probe doar cu un bec de 100W înseriat cu motorul, să nu ardeți vre-o bobină. Vă puteți inspira din schema asta ca idee :http://pixgood.com/electric-fan-motor-diagram.html sau http://www.wphey.com/wp-content/uploads/2014/12/how-to-wire-3-speed-fan-switch-electric-motor-wiring-diagram-800x598.jpg

Link spre comentariu

Nu ma pricep sa aflu cum era legat condensatorul nene Vali,daca pot face ceva masuratori cu instrumentul de masura este ok daca nu ma linistesc si gata.

Link spre comentariu

Măsoară cu ohmmetrul care dintre firele condensatorului dă zero față de unul din firele de la treptele de viteze ale motorului. Acela este firul cu turația minimă. Cel mai probabil atunci trebuie să schimbi celălalt fir de la condensator cu unul din cele de la treptele de viteze, fiindcă sunt inversate între ele. Dacă faci probe cu ele inversate, dar cu becu de 100W în serie cu motorul, nu riști nimic.

Link spre comentariu

Am facut verificare cu instrumentul de masura legat intre terminalele condensatorului si firele de trepte si se pare ca treapta mica este in regula deoarece firul care indica "zero" este cel de culoare galbena si este chiar treapta care are sensul normal de invartire in dreapta.

Link spre comentariu

Conform schemei asteia: http://www.wphey.com/wp-content/uploads/2014/12/how-to-wire-3-speed-fan-switch-electric-motor-wiring-diagram-800x598.jpg ,

motorul trebuie sa aiba 2 fire legate impreuna + un fir de la retea.

Apoi, condensatorul e inseriat cu infasurarea auxiliara, celalalt terminal legandu-se la treapta cu viteaza cea mai mica(cel mai probabil).

Iar celalat fir de retea se plimba pe trepte. Cand ajunge pe treapta cu viteza cea mai mica, e deci, conectat si la un pin al condensatorului.

 

Momentan sugerez deconectarea tuturor firelor motorului si trecerea intr-un tabel a tuturor valorilor masurate cu ohmentru intre toate firele.

Asa am putea sa ne facem o idee asupra dispunerii infasurarilor :da

Link spre comentariu

Pe scala de 200 Ohmi sau 2k e suficient. Față de punctul comun al bobinelor (în schemă Alb) trebuie să identificați valori din ce în ce mai mari de rezistență.Cea mai mică valoare corespunde treptei de turație maximă, cea mai mare valoare, corespunde celei mai mici trepte de turație, respectiv firului comun cu una din bornele condensatorului. Bobina de pornire (ajutătoare) conectată prin condensator, va avea o rezistență mare comparativ cu cea principală.Dacă nu-i dați de capăt, luni mă duc pe la serviciu și caut un ventilator similar și-l măsor ca să vedem ce valori ar trebui să aibă.

Link spre comentariu

Multumesc frumos,fac masuratorile si revin.

Sper sa fie ceva legat gresit deoarece se cam incalzeste binisor dupa vreo 5 minute de mers pe treapta mica,treapta care de fapt este singura cu sensul de rotire normal.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări