adigh Postat Iunie 17, 2015 Partajează Postat Iunie 17, 2015 (editat) Orice artificiu e bun daca da rezultate. Trebuie incercat. Ca grid stoper mai merge si o perla de ferita dar prea recomand ca sunt greu de dimensionat. Eventual pe anod. O reactie negativa trece sus, ma refer la reactie, rezultind un amplificator ce taie inalta frecventa..... Editat Iunie 17, 2015 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 17, 2015 Partajează Postat Iunie 17, 2015 Ma indoiesc ca din "grid stopper" se poate rezolva ceva , @adigh ai facut o observatie corecta, amortizarea oscilatilor de pe palier se amortizeaza cel mai bine prin adaptarea corecta a sarcinii in secundarul transformatorului (de regula fixa) si alegerea unui PSF in primar astfel incit incit impendanta reflectata sa fie proportionala cu raportul Np/Ns. De asemenea existenta unui circuit complex al transformatorului favorizeaza aceste oscilatii , modificarea lui de pilda prin conectarea secundarului la masa si includerea in bucla RN pot micsora amplitudinea lor sau dimpotriva, depinde de experienta fiecaruia sa gaseasca "antidotul" Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 17, 2015 Partajează Postat Iunie 17, 2015 Poate, dar nu costa nimic sa incerci. Daca merge, merge, daca nu, atunci nu ai pierdut nimic. Era bine daca era un pic mai bine facut transformatorul. Niste izolatii prea groase poate duce la astfel de oscilatii. Chiar daca nu e rau transformatorul. Link spre comentariu
simson Postat Iunie 18, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2015 Am tinut cont de sfaturile primite:1)Am conectat secundarul OT la masa.Nimic vizibil pe os-cop.De fapt nu inteleg de ce se cere conectarea secundar OT la masa in bucla deschisa?Scade capacitatea P-S?2)Perla ferita grila PL => zero efect.3)Grila stoper materializat prin pot-metru de 10K =>zero efect4)Sarcina variabila materializat prin rezist. variabila de 15 ohmi.La micsorarea sarcinii spre 4 ohmi se deformeaza frontul crescator, se rotunjeste si tinde spre trapez,dar ringul nu se aplatizeaza.5)Nu am mai incercat modificarea curenului de repaus deoarece odata cu biasul se modifica si simetria deci e mai complicat.Adevarul este ca acest banal amplif suna senzational asa cum se prezinta palierul cu ringuri.Intreb eu acum: ar suna mai bine cu palier drept? Link spre comentariu
Vizitator avram stefan Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 Dl. Bela Am sa trec maine pe la Oradea si daca aveti timp voi asculta si eu acest amplificator... . Parerea mea, treceti mai departe spre 6S33S. Succes! Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 Da,teoretic ar suna mai bine (mai corect) fara oscilatia de pe palier (dar practic nu stiu cati distingem diferentele) dar trafurile care stau bine la dreptunghiular de 10KHz stau prost la dreptunghiularul de 50Hz. Cand ai ales configuratia SE trebuie automat sa accepti (mici) compromisuri. As fi curios de forma semnalului in grila tubului final. Link spre comentariu
simson Postat Iunie 19, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2015 Ai pus degetul pe rana...In colector trz. se observa un pic de ring, iar in grila PL este clar.Practic la iesire OT se afla acelasi semnal din grila PL84 amplificat. Pe deasupra sinusul din grila finalei este tuguiat la Pmax iesire.La micsorare nivel intrare sinusul pe grila revine.Mai lucrez la atacul PL84. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 19, 2015 Partajează Postat Iunie 19, 2015 (editat) Incearca sa pui cateva oscilograme cu semnalul in grila, poate traful saracu' nu-i vinovat deloc. O solutie vine mai repede cand se uita mai multi la problema. Nu mai zic ca exista deja simularea facuta la schema si se poate compara cu ce va fi in oscilograme in grila. Normal in grila semnalul trebuie sa fie curat. Daca ai timp oscilografiaza ambele canale, ca sa elimini problema unor componente (sau chiar lampa) care nu sunt ok. Domnul lazaroiu poate te ajuta (ma alatur si eu la rugaminte) cu forma semnalul dreptunghiular din grila in simulare. Editat Iunie 19, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
Den Postat Iunie 19, 2015 Partajează Postat Iunie 19, 2015 De ce nu incercati cu o rezistenta 1k + condensator 200..350pf la masa la iesire din srpp /taie banda.Legaturile cat mai stranse etaj srpp sunt obligatorii.Bun ar fi si un C de 100nf direct pe bara de alimentare cat mai aproape de srpp. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 19, 2015 Partajează Postat Iunie 19, 2015 (editat) Simson, oscilatia aia de 48KHz o ai din cauza reactiei pozitive prea mari cu 6N2P_ul ala.Joaca-te la rez aia de 5k6. Eu cred ca n-are nici o treaba trafo cu ondulatiile de pe palier, o vad mai degraba din cauza reactiei pozitive anod-grila la finala. Incearca o rejectie pe 48KHz,un LPF,inseriaza un 330 ohmi intre anode si 10nF in anoda 6N2p la masa. Editat Iunie 19, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum