Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Single End Hibrid

simson

Postări Recomandate

Aici gresesti putin, pentru ca e vorba de un "oscilator activ", nu de un LC. Oricum n-am chef de explicatii poluante. Nu trebuie sa-mi explici cum e cu energia primita periodic... Poate intelegi ca am spus ceva mai mult decit a da "suturi in cur" la un LC.

Link spre comentariu

Intai trebuie verificat daca e de la transformator sau nu , vizualindu-se cum arata semnalul 10KHz la atacul finalei . Acolo trebuie sa fie perfect , altfel mai trebuie lucrat la etajul de intrare .

Oricum fara reactie negativa globala nu putem vorbi de oscilator , sau tendinta de oscilatie , ca nu se intoarce nimic inapoi , ci pur si simplu asa se transmite puterea prin acel transformator ( L-C complex ) . Asta depinde si de lampa ( ca generator de tensiune neideal ) , cu alt tub poate sa fie mult mai curat semnalul .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Numai cu niste teste ajutatoare se poate verifica cum stau lucrurile cu adevarat. Sa asteptam, Simson a promis niste verificari cind are timp.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Pai nu are reactie negativa "pe sarme", dar, in amplificatoarele cu lampi am intilnit reactii pozitive sau negative din cauza pozitiei transformatorului fata de lampi, adica reactii parazite.

Salut Depanatoru, tare ma bucur ca ai reaparut!

Eu am zis...sunt aproape convins ca forma de unda dreptunghiulara la 1KHz e frumoasa, cu in MIC cioc pe fronturi. Destul de rar vezi o poza cu adevarat frumoasa la 10K dreptunghi la un amplif audio cu traf de iesire...

Link spre comentariu

Oscileaza foarte bine si fara reactia pozitiva. La fiecare impuls dreptunghiular circuitul rezonant LC din OT va oscila amortizat. Iar oscilatia se va suprapune peste semnalul util. Cu alte lampi oscilatia poate sa fie mai mult sau mai putin amortizata dar va exista. Trebuie vazut totusi de unde provine. Intr-un amplificator pot exista mai multe surse de oscilatii. Dar ca idee, un circuit rezonant LC nu are nevoie de bucla de reactie pozitiva pentru a oscila amortizat atunci cind e atacat cu semnal dreptunghiular.

Unicul lucru ce il face reactia pozitiva e sa intretina oscilatiile. Dar amortizat poate sa oscileze foarte bine si fara acea reactie.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Evident! Dar reactia pozitiva daca nu e suficienta pentru a intretine oscilatiile, va lungii doar timpul de amortizare, conditia de oscilatie nefiind indeplinita..

Link spre comentariu

Fara reactie nu ar trebui sa fie vizibila oscilatia transformatorului fiind prea scurta , ca nu e deloc un circuit oscilant LC ideal . Cel putin eu nu am vazut niciodata la audio . Eu zic ca daca ce e in poza e oscilatia lui atunci e cu totul defectuos transformatorul

Numai cu reactie se observa , ca atunci e oarecum intretinuta oscilatia daca nu e compensat calumea amplificatorul ( in caz extrem chiar e oscilator activ ) , cu totii am vazut cum apare sinusul atenuat pe frontul semnalul de 1KHz si cum e atunci deformat semnalul la 10KHz , deloc ca in poza

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Vin oscilogramele promise.Deci valoarea rezistentei din circuitul de reactie am fixat la 11k paralel cu 51pF.Ptr. aceste valori mi s-a parut palierul mai rezonabil.Puteam mari capacitatea inca, dar cu riscul de a rotunji coltul frontului crescator.post-206638-0-16624500-1434475908_thumb.jpgpost-206638-0-92811400-1434475927_thumb.jpgpost-206638-0-47759200-1434476059_thumb.jpgpost-206638-0-41202500-1434475959_thumb.jpgpost-206638-0-71869100-1434475976_thumb.jpgpost-206638-0-37264400-1434475996_thumb.jpg

Link spre comentariu

Adigh, nu e vorba de nici o oscilatie amortizata provenita de la vreun oscilator! Trebuie sa-ti imaginezi ca un semnal dreptunghiular cu umplere 50% este  suma de semnale sinusoidale de frecvente impare fata de fundamentala. Ponderea acestora fac ca prin insumare sa dea forma unui semnal, dreptunghiulara. Daca circuitul atacat nu actioneaza liniar (inmultire cu o constanta) pentru toate componentele armonice, la iesire nu va mai fi un semnal dreptunghiular recompus, in cazul nostru amplificat. Mai mult, pe langa acest aspect, fiecare armonica poate fi defazata diferit si atunci la recompunere semnalul va fi afectata.

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Sebi, din oscilogramele prezentate se vede ca frecventa de oscilatie nu se schimba chiar daca se introduce semnal de 1, 3 sau 10 kHz. Daca ar fi un oscilator acela ar trebui sa oscileze pe frecventa semnalului introdus, printr-o reactie pozitiva, nu pe aceeasi frecventa indiferent ce frecventa se introduce. Oscilatia pe o alta frecventa decit a semnalului introdus nu poate exista decit in cazul microfoniei, ceea ce nu e cazul.

Acea oscilatie apare in transformator.

Sa ne mai gindim dar eu asa vad lucrurile.

Ii propun lui Simson sa schimbe transformatorul cu altul, chiar daca nu se potriveste perfect, dar fara a schimba nimic in montaj. Vom vedea daca se pastreaza acea frecventa de oscilatie sau va fi alta.

Daca se pastreaza atunci e din amplificator pentru ca e prea mare coincidenta sa aibe amindoua trafurile exact aceeasi frecventa de oscilatie.

Daca se modifica frecventa atunci cu siguranta e din transformator in conditiile in care nu se schimba nimic in montaj.

E un test relevant ce ne poate lamuri.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Vin oscilogramele promise.Deci valoarea rezistentei din circuitul de reactie am fixat la 11k paralel cu 51pF.Ptr. aceste valori mi s-a parut palierul mai rezonabil.Puteam mari capacitatea inca, dar cu riscul de a rotunji coltul frontului crescator.Posted Image1k-fara-RN.jpgPosted Image3k-fara-RN.jpgPosted Image3k-cu-RN.jpgPosted Image10k-cu-RN.jpgPosted Image10k-sarcina-activa-bucla-deschisa.jpgPosted Image10k-sarcina-activa-cuRN.jpg

Da, amplificatorul asta suna bine!

Uite ce fain, poza de la 1 si 3KHz (primele doua) sunt la fel cu poza de la 10KHz pusa cu citeva posturi mai sus...Cam la fel trebuia sa fie toate. Ceva s-a modificat intre masuratori, evident sarcina. Iti imaginezi ca daca vei vizualiza semnalul dreptunghiular la 40Hz pe primele 50us de la front FIX aceasta poza o vei vedea.

(in conditiile impuse de mine mai sus)

Prin asta vreau sa arat ca in semnal dreptunghiular NU conteaza la ce frecventa faci masuratoarea. Totul e sa o faci corect. poti sa o faci si la 1Hz daca ai sculele necesare sa prinzi rezultatele.

De aia e interesanta masurarea in dreptunghi, ca NU depinde de frecventa(pina la o limita, ca orice masuratoare)

Link spre comentariu

Nu mai vreau sa lungesc vorba! Se intampla cum am spus. In circuit pot fi elemente reactive care influienteaza faza si amplitudinea armonicelor si la insumare se obtine ce vedem.

Adigh, fa amplificatorul si lamureste-ne ce se intampla, daca e altceva. Eu, cand chiar am un interes in a descoperi detalii, pun mana pe cicanul de liipit, bineinteles dupa ce am tras si o simulare.

Link spre comentariu

Nu mai vreau sa lungesc vorba! Se intampla cum am spus. In circuit pot fi elemente reactive care influienteaza faza si amplitudinea armonicelor si la insumare se obtine ce vedem.

Adigh, fa amplificatorul si lamureste-ne ce se intampla, daca e altceva. Eu, cand chiar am un interes in a descoperi detalii, pun mana pe cicanul de liipit, bineinteles dupa ce am tras si o simulare.

Ramine de vazut, nu o sa incheiem discutiile ca ai stabilit tu cum este si punct.

Despre ce armonici vorbesti ? Ale cui ? Ale semnalului de intrare ? Nu ai vazut ca nu se schimba frecventa oscilatiei indiferent de frecventa semnalului de intrare ? Lumineaza-ne ale cui armonici se insumeaza si rezulta asa o oscilatie.

Cit despre sfaturi, urmeaza-ti singur sfaturile.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Aceste masuratori nu sint concludente, transformatorul  se verifica separat fara nici un amplificator cu respectarea Zp si Zs, ulterior amplificatorul trebuie "mulat" dupa acesta eventual" coafat" cu ceva RN asa ca toata lumea sa fie multumita...

Parerea mea ar fi ca transformatorul este foarte bine facut , trebuie doar pus in valoare in conditii corecte si nu ma indoiesc ca simson stie despre ce este vorba :scarpin

Link spre comentariu

...stabilitatea autobiasului nu are treaba cu banda de frecvente reprodusa(remarcati in schema Lazaroiu filtrul trece jos) dar e cu siguranta afectata de regimul termic al tranzistorului , inclusiv de pozitionarea lui fata de "cuptorul" lampilor !...

Cu un repetor pnp înaintea tranzistorului npn existent (preferabil în configuratie Boxall) si cuplat termic cu acesta, se reduce atât deriva termica cât si distorsiunile etajului tranzistorizat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări