Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare transformator cuptor cu microunde

Vizitator radu vell

Postări Recomandate

Eu am facut acel transformator, tot pt. un motor (400W/24V), cu reglaj (cu triac) pe primar. Functioneaza si acum, dupa aproape 2 ani. Singura problema, este ca pt. turatie max. trebuie sa scurcircuitezi triacul (pe potentiometrul de reglaj tensiune, am pus o parghie, care la reglaj max. actioneaza un intrerupator, care face ac. lucru). 

Link spre comentariu

Cine nu munceste nu greseste, am patit si eu,de mult, cu un trf.de Temp alimentat in primar prin reg. cu triac s-au strapuns spirele primarului intre straturi (,supratensiuni ) poate cine izoleaza mai bine nu este deranjat'dar oricum forma de unda este departe de sin. recomand prizele de tens. in primar.

Link spre comentariu

Am desfacut peste 10 transformatoare de Temp. Toate aveau, ca izolatie, un tip de hartie care devenise casanta si sarma degradata-sarea izolatia de pe ea. Trebuie avut in vedere ca ac. transformatoare, au fost fabricate in mileniul trecut, ca si-au facut stagiul si ca nu mai prezinta siguranta in functionare. Asa ca........, fiecare procedeaza cum doreste.

Link spre comentariu

Confirm parerea colegului Vali, am testat acum un micut traf banal de retea al carui primar l-am alimentat printr-un variator cu triac din comert, forma de unda vazuta pe osciloscop este oribila, n-as alimenta nimic important cu asa ceva, dar faceti fiecare cum doriti.

Link spre comentariu

La variatoarele cu triac simple, din cauza ca triacul are sensibilitati diferite pentru semnalul de comanda în cele patru cadrane, e posibil sa apara o mica tensiune continua în primarul transformatorului, asa ca nu strica sa înseriati un circuit dc blocker.

Link spre comentariu

Confirm parerea colegului Vali, am testat acum un micut traf banal de retea al carui primar l-am alimentat printr-un variator cu triac din comert,...

Mie mi-e greu sa cred ca nu stii ca variatoarele cu triac despre care vorbesti sunt destinate sarcinilor rezistive, si nu transformatoarelor, fie ele mai mult sau mai putin banale.

Asa ca interventia in sprijinul colegului n-are nimic in comun cu rigoarea tehnica ce ar trebui sa fie la baza postarilor pe un forum tehnic, ci tine de cu totul altceva.

Postul meu a fost ceva mai acid pentru ca aceasta remarca a fost facuta de colegul tau in ale moderarii, de mai multe ori pe forum cand se discuta despre variatoarele cu sarcini inductive, asa ca din punctul meu de vedere a devenit enervant.

Doar ca anterior am reusit sa ma abtin si sa evit a mai posta, marginindu-ma la lectura.

Cu atat mai mult cu cat unele interventii anterioare ale subsemnatului au fost urmate de editarea fara nici un comentariu a posturilor care nu dadeau bine pentru userul devenit moderator, care editeaza abuziv in stil softpedia: ("PENTRU CA POT!" - asa s-a exprimat un moderator softpediac intr-un pm pe care mi l-a trimis, scopul fiind sa-mi dea dreptate, dar sa-si explice gestul).

Scuze, dar nu pot agrea astfel de persoane si atitudin, pe simplul motiv de nepotrivire de caracter.

Veniti dara cu argumente si explicatii tehnice, si nu mai acuzati "fenomene" care tin de paranormal.

Editat de em2006
Link spre comentariu

Poate ca aveti dreptate D-le Matei, probabil ca bunele intentii nu aduc intotdeauna si bune rezultate. Interventia mea nu s-a dorit a fi un soi de aliere cu Validae contra Dvs, departe de mine gandul asta, mi-am exprimat insa o opinie. Suntem oameni, cu totii mai gresim uneori, important este sa vedem si sa acceptam noi insine cand calcam stramb, o eroare asumata este si o lectie invatata din punctul meu de vedere.

In fine, subiectul nu ma priveste pe mine asa ca fac ceea ce se cuvine, si anume ma retrag, dorindu-va toate cele bune.

Link spre comentariu

Cu alte cuvinte, dacă se dorește folosirea unui variator de tensiune cu triac în primarul transformatoarelor de rețea, e bine să se evite folosirea ca atare a unui variator destinat iluminatului cu incandescență.Aceste variatoare nu sunt concepute pentru sarcini inductive și este de preferat să se construiască un variator aparte. Dacă doriți o bună documentație în acest domeniu, vă recomand acest site care mi-a fost de multe ori foarte util :http://www.emil.matei.ro

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator Marian Turcu
La 28.05.2015 la 20:57, radu vell a spus:

Buna vreau sa modific un transformator de la un cuptor cu microunde pt 24v dar am o nelamurire:care este diferenţa dintre transformatorul care are secundarul peste princpal sau transformatorul de la cuptor care are secundarul lângă princpal

taie sudura de la partea I a tolelor. Scoate bobina secundară afară. Bobina secundară e cea cu spire foarte multe. ea ridică tensiunea la vreo 1500 v pentru magnetron. Înmulțește lungimea cu lățimea miezului de tole și afli suprafața miezului, dar în centimetri pătrați să ai rezultatul, nu în mm. Apoi împarte 60 Hz la suprafața miezului în cm pătrați. Vei obține numărul de săire pe volt, de exemplu 3,2. asta înseamnă că la fiecare 3,2 spire obții 1 volt. înmulțește deci 3,2 cu 9, 12 sau 24 de volți. obții numărul de spire pe care trebuie să le bobinezi ca să obții 9-12 sau 24 de volți. folosește conductor de aluminiu sau cupru izolat de 2,5 mm și vei avea 9-12-24 de volți cu 15 amperi intensitate.

Link spre comentariu

Dacă vrei să modifici doar secundarul unui traf de microunde, ia-ți gândul......sunt trafuri concepute pentru utilizare scurtă, au curent de mers în gol imens, de 2-3A și se va încălzi și în gol, în sarcină va trebui ventilat forțat.Poți să calculezi secțiunea cum a spus colegul mai sus, dar numeri câte spire are deja primarul și completezi cu câteva zeci de spire, fiindcă e bobinat cu mare economie.De numărat e foarte ușor, are doar câteva straturi vizibile (se pot număra)din exterior, numărul de spire/strat fiind și el vizibil, dat fiind că sunt bobinate în sistem ,,galet,, fără carcasă laterală....

Link spre comentariu
La 25.03.2019 la 17:00, validae a spus:

Dacă vrei să modifici doar secundarul unui traf de microunde, ia-ți gândul......sunt trafuri concepute pentru utilizare scurtă, au curent de mers în gol imens, de 2-3A și se va încălzi și în gol, în sarcină va trebui ventilat forțat.Poți să calculezi secțiunea cum a spus colegul mai sus, dar numeri câte spire are deja primarul și completezi cu câteva zeci de spire, fiindcă e bobinat cu mare economie.De numărat e foarte ușor, are doar câteva straturi vizibile (se pot număra)din exterior, numărul de spire/strat fiind și el vizibil, dat fiind că sunt bobinate în sistem ,,galet,, fără carcasă laterală....

Si daca complectez primarul cu cateva zeci de spire se va mai incalzi la fel?Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări