Vizitator radu vell Postat Mai 28, 2015 Partajează Postat Mai 28, 2015 (editat) Buna vreau sa modific un transformator de la un cuptor cu microunde pt 24v dar am o nelamurire:care este diferenţa dintre transformatorul care are secundarul peste princpal sau transformatorul de la cuptor care are secundarul lângă princpal Editat Mai 28, 2015 de radu vell Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 28, 2015 Partajează Postat Mai 28, 2015 Poate o tastatură mai bună ar fi soluţia...ca să înţelegem şi noi ce doriţi...cu "princpal"-ul ăla... Pe scurt, nu se poate! Transformatorul de la cuptorul cu microunde nu poate fi utilizat la altceva, are tolele sudate, bobinajul secundar e din aluminiu, etc. Link spre comentariu
validae Postat Mai 28, 2015 Partajează Postat Mai 28, 2015 E bine de știut că are și un șunt magnetic între bobinajul primar și secundar.Are pierderi mari și consum în gol mare fiind făcut cu economie, lucrează fierbinte fiind de altfel ventilat forțat de același ventilator ce răcește și magnetronul.Se mai poate folosi ca un traf de sudură în puncte pentru table subțiri prin eliminarea secundarului, a șuntului magnetic și rebobinare cu bară groasă a secundarului.Altceva nu prea merită decât cu rebobinare totală, greu de făcut din cauza sudării tolelor. Diferența dintre secundarul bobinat peste primar și secundarul bobinat lângă primar este de cuplaj magnetic mai strâns. Caracteristica celui cu bobine alăturate e mai puternic căzătoare în sarcină.Cu alte cuvinte tensiunea tinde să scadă mai puternic în sarcină mare la cel cu bobine alăturate. Link spre comentariu
Vizitator radu vell Postat Mai 28, 2015 Partajează Postat Mai 28, 2015 Tot pe acest forum am vazut o astfel de rebobinare a secundarului si eliminarea sunturilor dar vroiam sa aflu daca merita sa ma chinui sa rebobinez secundarul langa principal cu ajutorul unei suveici sau sa rebobinez si principalul si secundarul peste pentru a nu avea surpriza ca la final sa nu-mi fie de folos. Mentionez ca vreau sal folosesc cu o punte redresoare pentru alimentarea unui motor (24v) de stergator de la un tractor la care o sai atasez o paleta pentru confectionarea unui ventilator (mai exact o suflanta de aer cu paleta 20cm si orificiul de iesire a aerului de 5cm) Link spre comentariu
leo 17 Postat Mai 28, 2015 Partajează Postat Mai 28, 2015 un motor de aspirator nu e o solotie mai buna plus ca ai reglaj turatie si e direct la 220 v ..asta sa nu te mai incurci cu transformatorul si cu motorul de 24 v ? Link spre comentariu
Vizitator radu vell Postat Mai 28, 2015 Partajează Postat Mai 28, 2015 La ce-mi trebuie nu pot sal adaptez motorul de aspirator plus riscul celor 220v. Turatia o reglez cu un variator de tensiune pus pe principal si un volmetru cu leduri pe secundar pentru a sti ce tensiune iese pt ca o sal folosesc ocazional la o masina de gaurit cu acumulatori de 18v pt a o folosi direct fara acumulator Link spre comentariu
vera Postat Mai 29, 2015 Partajează Postat Mai 29, 2015 (editat) Am facut un astfel de transformator. Pt. ce aveam eu nevoie, a trebuit sa-l rebobinez, secundarul peste primar. Ai masuratorile si datele de bobinaj la ce am facut eu. Atentie f mare, cand Il sudezi la loc (curatat bine de rasina, potrivite la fix I-urile pe E-uri, stranse in menghina neaparat, si pt. a ceda caldura, protejat bobinajul, etc). Spor PS-la Gal, 3x60W au fost 3 becuri, utilizate ca sarcina. Masuratorile s-au facut, pana le tensiunea secundara, pe care am putut s-o masor cu instrumentul meu. Editat Mai 29, 2015 de vera Link spre comentariu
Vizitator radu vell Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 Pt vera. Din scheme inteleg ca sunt doua trafuri primul de tip E19 iar al doilea de tip E16 .Al meu este de tip E16 avand dim:96/80/63 _ 16/M/32/M/16.Am insa doua nelamurire dupa calcul S=3,2×6,3=20,16cm2 _ 50÷20,16=2,48sp/v dar cand am numarat spirele existente in primar sunt 260 spire aproximativ ce rezulta 1,18 sp/v.Sa inteleg ca au facut economie si de spire si de greutate fiind nevoie de tole mai mari bazanduse ca traful este puternic ventilat si folosit pe timp foarte scurt. Si a doua nelamurire de ce sectiunea nu este patrata adica are mai multe tole de fapt 122 a 0,51 si ce avantaj sau dezavantaj are wcest lucru. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 Fiind o tolă de calitate, cu cristale orientate, se încarcă miezul mult mai mult decât la un traf obișnuit.Practic se calculează la o constantă empirică echivalentă de circa 25/S. Se ține însă cont de perioada scurtă de utilizare a trafului, care la cuptoarele cu microunde nu depășește 1 oră de funcționare continuă, dar practic ele sunt folosite doar la încălzit mâncarea, deci nu mai mult de 1-2 minute...și asta în condiții de ventilare forțată. Forma dreptunghiulară a miezului este aleasă doar din considerente de spațiu disponibil....cel mai rentabil ar fi fost cu secțiune pătrată, fiindcă pătratul este paralelogramul cu cel mai mic perimetru din cele cu aceeași arie....asta din punct de vedere al economiei de sârmă de bobinaj. De curiozitate, să măsurați consumul în gol al unui astfel de traf....cu primarul original. Link spre comentariu
vera Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 Eu am avut 2 transformatoare, pe care le-am masurat. Am modificat pe cel mare, deoarece era mai mult spatiu pt. bobinat. Legat de nelamuririle tale:1-sectiunea se micsoreaza, cu un coeficient subunitar, care reprezinta izolatia. In cazul de fata S=3,2x6,3x0,97=19,5552 cmp (coeficient pt. tole cu grosimea de 0,5 mm si izolatie oxid);2-50/S este o formula empirica cu rezultate aproximative. Formula exacta:Np=100000000 x Up/4,44 x 50 x S x B unde:Np=numarul de spire din primar;Up[V]=tensiunea de alimentare a primarului;S[cmp]=sectiunea efectiva a miezului;B[Gs]=inductia admisa in miez.Intr-adevar ac. transformator este facut cu economie.Sectiunea optima a miezului, poate fi patrata sau dreptunghiulara (grosimea pachetului de tole max. 4a, adica 16 x 4 = 64 mm) Link spre comentariu
Vizitator radu vell Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 Acest B intre ce valori poate fi caci eu nu cred ca am cum cal calculez?Pe un alt forum am gasit asta: "Din experient? (vezi Fig.3 si comentariile aferente), pentru inductia magnetic? maxim? se utilizeaz? valoarea Bm=0.9 [T].http://www.radioamator.ro/articole/img/434/image036.gif Link spre comentariu
validae Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 Inducția magnetică maxim admisă în calcul depinde în principal de calitatea tolei folosite. Tolele cu ,,cristale orientate,, laminate la rece pot admite inducții mult mai mari. Tolele de calitate inferioară vor fi încărcate cu inducție mai mică, rezultând în mai multe spire/Volt. Inducția maxim admisă mai depinde și de regimul de ventilare al trafului (răcire prin convecție, în ulei sau forțată cu aer), de regimul de lucru (intermitent sau continuu).... Luați de exemplu trafurile chinezești actuale, am personal un aparat de sudură Panzer 130B cu secțiunea de doar 26cm2. Și totuși sudează cu electrozi de 3,25mm la curenți până la 130A. Binențeles că are un raport Lucru/Pauză destul de geneos, nu poate lucra mai mult de 10 minute continuu.Primarul are circa 200 spire cu sârmă de 2mm (Al) iar secundarul 48 spire cu bară de 4mm diametru (tot Al). Răcirea este forțată cu ventilator, protecție pe primar cu siguranță termică de 120*C. Calculați cam ce inducție admite miezul.... Link spre comentariu
vera Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 Intr-adevar colegul @validae are dreptate, tolele sun de calitate f buna. Eu am luat B=14.000Gs, la incercari curentul de mers in gol era acceptabil, ca dupa ce l-am sudat, sa masor un curent mult mai mare (cu toate ca l-am curatat f bine de rasina, l-am potrivit si strans in menghina, etc.).Ca sa nu ai supriza neplacuta pe care am avut-o eu, ia B=12.000Gs. Link spre comentariu
Vizitator radu vell Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 Vas mai ruga inca un sfat:-pentru a obtine tensiuni diferite se pot scoate mai multe mediane,dar aceste tensiuni diferite inteleg ca se pot obtine si cu ajutorul unui variator de tensiune ce îmi recomandati sa pun pe primar variatorul de 220 sau pe secundar inainte de punte. Mulţumesc. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 Mai bine faci niște prize pe secundar la tensiunile dorite.Un variator cu triac se poate monta doar pe primarul transformatorului, dar nu recomand asta chiar dacă pare mai ușor.Pot apărea fenomene tranzitorii periculoase....am pățit-o personal. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum