incubus Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Asa cum spune si titlul este vorba de un potentiometru de volum care, desi nou, a inceput sa hârâie destul de rau cand rotesc. Se poate face ceva sa-si revina sau s-a distrus? Link spre comentariu
daniel_88 Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Da,schimbat cu altul de calitate . Link spre comentariu
bmwh548 Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Uneori isi revin daca sunt curatate, exista si sprayuri speciale pentru potentiometre care se lauda ca "refac" pelicula rezistiva. Daca e un potentiometru uzual si costul lui nu e prohibitiv probabil ar fi mai indicata inlocuirea. Link spre comentariu
incubus Postat Mai 28, 2015 Autor Partajează Postat Mai 28, 2015 Multumesc pt.raspuns, alti colegi ce parere mai au? Link spre comentariu
elmar Postat Mai 28, 2015 Partajează Postat Mai 28, 2015 Pai ...mai mult nu puteti face! Daca e vorba de un potentiometru de 1-2 lei nu merita efortul!Si nu veti reusi niciodata sa mai faceti acel potentiometru sa functioneze ca unul nou... La urmatoarea schimbare a piesei...incercati ceva mai de calitate si poate nu il mai "frecati" pana se distruge fizic! Link spre comentariu
ratza Postat Mai 29, 2015 Partajează Postat Mai 29, 2015 Multumesc pt.raspuns, alti colegi ce parere mai au? Iei altul şi-l schimbi. Cam cîte păreri îţi trebuie? 1 Link spre comentariu
leo 17 Postat Mai 29, 2015 Partajează Postat Mai 29, 2015 max 3 lei unul fara pretentii deci ..daca vrei si ai rabdare te poti juca cu el .adica curatat ..impachetat ..munca migaloasa asta daca e ceva antic si numai gasesti la vanzare Link spre comentariu
incubus Postat Mai 31, 2015 Autor Partajează Postat Mai 31, 2015 Iei altul şi-l schimbi. Cam cîte păreri îţi trebuie? ..da...dar de unde il iau?...este de la un radio UM de construit. Link spre comentariu
core Postat Mai 31, 2015 Partajează Postat Mai 31, 2015 mie mi-a reusit operatia cu un spray contact mai "uleios", pentru potentiometru alps la un amplificator vechi. Dat pe interior, ca avea capac de protectie, cu presiune, apoi facute mai multe curse in gol, fara sa fie alimentat. in cazul tau, e posibil sa iesi mai ieftin cu un potentiometru nou, trebuie sa desfaci aparatul si sa citesti/masori ce valoare avea. Link spre comentariu
valangjed Postat Mai 31, 2015 Partajează Postat Mai 31, 2015 ..da...dar de unde il iau?...este de la un radio UM de construit. De luat il iei din "radio UM" si te duci cu el la un magazin de componente electronice unde mai dai cativa lei si capeti unul nou.Daca in Buzau, oras cu cca.100 000 de locuitori, avem 3 astfel de magazine oare in Bucuresti o fi macar unul? Link spre comentariu
validae Postat Iunie 1, 2015 Partajează Postat Iunie 1, 2015 De multe ori se pot ,,recondiționa,, cel puțin pentru o perioadă de timp, cu ajutorul unui creion cu care se freacă ușor porțiunea rezistivă pe care calcă cursorul.Grafitul astupă micile imperfecțiuni și potențiometrul nu va mai face zgomot.... un timp. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 1, 2015 Partajează Postat Iunie 1, 2015 Cind intilneam astfel de probleme la potentiometre ,cu o seringa cu ac, introduceam motorina in potentiometru,apoi roteam de citeva ori cursorul si de cele mai ulte ori se remedia defectul.Daca dupa introducerea motorinei, nu disparea hiriitul,il schimbam.In general, potentiometrele romanesti aveau hiba asta. Link spre comentariu
one Postat Iunie 1, 2015 Partajează Postat Iunie 1, 2015 Eu cu seringa introduceam alcool izopropilic, dar asta dupa ce potentiometrul respectiv statea mult timp nefolosit. Nu stiu in cazul de fata daca este potentiometrul murdar sau doar un potentiometru defect. Oricum cred ca merita orice experienta, iar daca nu merge, se schimba. Link spre comentariu
elmar Postat Iunie 1, 2015 Partajează Postat Iunie 1, 2015 De cele mai multe ori nu uzura rezistentei si a cursorului e problema la aceste potentiometre ci slabirea contactului dintre cursor si pista pe care aluneca(rezistenta)...mai bine zis ...lamela cursorului trebuie intarita ... Eu desfac potentiomerele(care nu sunt capsulate) si curat bine tot ce tine de partea electrica de contact ...si am grija ca la montare lamela cursorului sa calce ferm pe rezistenta...(cursorul de obicei are doua lamele care trebuiesc dezdoite un pic spre exterior) Daca rezistenta nu e foarte uzata...reparatia va tine aproape la fel ca atunci cand potentiometrul e nou... Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 1, 2015 Partajează Postat Iunie 1, 2015 (editat) Nu stiu cum sint potentiometrele noi, dar cele vechi ,romanesti", aveau pe cursor o "pastila" din grafit care dupa o bucata de vreme se uza.Inlocuiam respectiva "pastila"cu un virf de grafit taiat dintr-o mina de creion.Lamela elastica a cursorului, avea o gaura cam de vreo 1,5 - 2mm in care intra pastila de grafit. Editat Iunie 1, 2015 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum